BIST 10.083
DOLAR 32,49
EURO 34,89
ALTIN 2.440,34
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu'ndan CHP'ye flaş çağrı

Başbakan Davutoğlu, Mardin'de Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle düzenlenen programda CHP'ye "Gelin parti kapatmayı imkansız hale getirecek bir anayasal düzenleme yapalım" dedi

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mardin'de Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen programda Kadına yönelik şiddete karşı hükümetin eylem planını açıkladı. CHP'ye de seslenen Davutoğlu, parti kapatmayı imkansız hale getirecek  bir yasal düzenlemeyi hep birlikte çıkarmayı teklif etti.

Mardin'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlene programa katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkçe, Arapça ve Kürtçe "Biz hep birlikte Türkiye'yiz, hep birlikte kardeşiz" dedi.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Türkiye'de "Analar ağlamasın" diye başlatılan çözüm sürecinin çok önemli bir noktaya geldiğini söyleyen Davutoğlu, annelere seslendi, "Gün kardeşliğe sahip çıkma günüdür. Çözüm süreci bütün milletin malıdır, ama herşeyden önce kadınlarımızın annelerimizin, kız kardeşlerimizin malıdır. Sizlerden çözüm sürecine sahip çıkmanızı istiyorum. Bir daha hiçbir annenin 'Evladım acaba eve sağ salim gelecek mi' diye düşünmemesi için, bir daha kardeşlerin çatışmaması için bir her türlü çabayı gösteriyoruz" dedi.

"BU HAYAT BİZE HARAM OLSUN"

Bugün karşı karşıya getirilen gençlerin 20 yıl önce bir bebek olarak doğduklarında, ister Edirne'de ister Diyarbakır'da masum olarak doğduklarını anlatan Davutoğlu, "Onları karşı karşıya getiren kim varsa, işte o bu mekanın ruhuna bu toprağa Mardin'e ve bütün Anadoluya ihanet etmektedir" dedi.

Şam'da, Halep'te doğanların nasıl birbirine düşman olduklarını, kardeş olanların nasıl birbirine düşman haline geldiğini gördüklerini belirten Davutoğlu şöyle konuştu

"Bu manzarayı gördükten sonra, Türkiye'yi yönetenlerin en önemli meselesi bu vatandaşlık bağıdır. Ben bana sarılan bir şehit annesi bana sarıldığında bağrımda hissettiğimde, Diyarbakır'daki çocukların annelerin yüreğindeki acıyı da hissettim. Eğer Diyarbakırlı bir annenin yüreğine düşen bir acıyı Konyalı bir annenin yüreğine düşen acıdan ayırt edersek, bu hayat bize haram olsun

"EĞER SİLAHLAR SUSARSA"

Silahları bırakma açıklamasını, teknik bir görüşme sonrasında çıkan bir açıklama olarak görmedik. Bu açıklamayı yapanlar eğer gerçek anlamda sahip çıkarsa, silahların gündemden çıktığı bir Türkiye'de diller konuşmaya başlar, zihinler konuşmaya başlar, gönüller konuşmaya başlar. Silahların konuştuğu bir Türkiye'de diller, gönüller susar. O susan gönüllerden annelerin çığlıkları yükselir. Biz bir daha  buna izin vermeyeceğiz. Türk ve Kürt sünni ve alevi bütün anneler buna  sahip çıkacağız.

Eğer 8 Mart Kadınlar gününden 21 Mart Nevruz'a bahar bayramına erişirken hepimiz bu dönemi kardeşlik dönemi olarak geçirelim.

"KARDEŞLİK GİRİŞİMİ"

Meclis'te grubu bulunan 4 partinin kadın milletvekilleri el ele verip 'biz de kardeşlik diyoruz, biz de analar ağlamasın diyoruz' diye ortak bir mesaj yayımlasalar ne güzel olurdu. MHP'li, CHP'li, HDP'li bütün milletvekillerine çağrıda bulunuyorum: Bizim kadın milletvekillerimiz de burada, onlara da talimat veriyorum. Böyle bir girişim başlatın: 'Kadınlar Günü'nde ebedi ve ezeli kardeşlik girişimi'. Bizim milletvekillerimiz buna hazırdır. Ümit ederiz ki şu veye bu taraf adına konuşan bütün siyasi partilerde bu çizgide buluşurlar.

"ÖZGÜRLÜKLERİ BARIŞI KONUŞALIM"

Ne gerekçeyle olursa olsun, tekrar şiddeti hakim kılmak, 6-7 Ekim olaylarını tekrar yaşatmak isteyenlere karşı el ele verin ve buna izin vermeyin. Kadim şehirlerin yıkılmasına izin verecek bir şiddete olumlu nazarla bakmayın. Bizim alacağımız her tedbir şiddet dilinin olmaması içindir. Madem ki Türkiye'de demokratik bir olgunluk bütün yönüyle hakim oldu, madem ki bu kardeş diller bu sokaklara hakim oldu, o zaman gelin sadece siyaset konuşalım, özgürlükleri barışı konuşalım, ama hiçbir şekilde silaha sarılanlara izin vermeyelim

MUHALEFETE ÇAĞRI

Demokratik siyasetin olduğu yerde parti kapatma olmaz. Biz Ak Parti olarak her zaman, bu dönemde en çarpıcı bir kapatma davasına muhatap olmuş bir parti olarak diyoruz ki, kimsenin bu dönemde bir partinin kapatılmasını mazur görmesi mümkün değildir. Madem ki bir kaygı var, hemen yarın gelin hep beraber bir anayasa değişikliğiyle parti kapatılmasını imkansız hale getirelim. 2010'da biz anayasa referandumu yaparken bu maddeyi geçirememiştik. O dönmede siz CHP nasılsa kapatılmaz diye düşündünüz. En çok parti kapatılan HDP'de hayır dedi. İşte bir şans, madem ki bir tedirginlik var, Hemen grup başkanvekili Elitaş'ı çağırdım, hemen bir hazırlık yapın dedim ve muhalefet partisi grup başkanvekilleriyle konuşun dedim. Kılıçdaroğluna sesleniyorum, böyle bir kaygınız varsa gelin, iki üç saatte biter, bir daha Türkiye'de parti kapatma utancının yaşanmayacağı bir anayasal değişiklik yapalım. Ama bunu yapmayacaksanız, bir takım kaygılar üzerinden mağduriyet edebiyatı yaparak halkın huzuruna giderseniz, biz de onlar bizim bu teklifimize hayır dedi deriz.

"EN NAMERT ERKEK ZAYIF KADINA EL UZATAN ERKEKTİR"

Özgecan artık bir simge oldu. Ama Özgecan kızımızın katledilmesiyle birlikte simge olan babası Mehmet Aslan'dı, buradan ona bir kere daha selamlarımı ve ihtiramlarımı gönderiyorum. Bir kız babası olarak kızlarımın saçına bir el değse yüreğim ateş düşer. Özgecan allahın rahmetine kavuştu, ama öyle bir ders verdi ki... Biz kadına yönelik şiddete karşı bütün halkımızı seferberliğe çağırıyoruz. Benim anamın söylediği bir Türkmen değişi vardı, 'Erkeğin kötüsü kadına el uzatır, kadının kötüsü çocuğa el uzatır' En namert erkek, zayıf kadına el uzatan erkektir. Yine en acımasız kişi, çocuğuna şiddetle muamele ettiği kişidir. O çocuk gözüne baktığında babaya disiplini ama şefkati görmek ister. Merhamet ve muhabbeti gören bir çocuk, görev aldığında şefkat ve muhabbet eder.

KADINA YÖNELİK ŞİDDET KONUSUNDA EYLEM PLANI

Türkiye'deki kadın istihdamı hakkında bilgi veren Davutoğlu, 2002'de milletvekili oranının yüzde 4 olduğunu, son seçimde bunun yüzde 14'e çıktığını söyledi. Bu rakamın arttırılması için gerekeni yapacaklarını belirtti. Kadınların daha fazla bu çabalara katkı vermesini istediklerini belirtti. Kadınların annelik gibi kutsi görevlerini yapmalarında kadınlar için Ocak ayında bir program ilan ettiklerini söyleyen Davutoğlu, anneler için yarı zamanlı çalışıp tam zamanlı ücret almayı sağlayacaklarını söyledi "Kadına yönelik şiddet konusunda seferberlik başlatmaya ihtiyacımız var. Bugün Mardin'den bu seferberliği başlattığımızı ilan ediyorum" dedi.

İşte o eylem planının ayrıntıları

Elektronik kelepçe getirilecek. Mağdur takip etme imkanı bulunacak.

Kadına yönelik şiddetle ilgili ihtisas mahkemeleri kurulacak

Farkındalık oluşturma çalışmaları.

Geniş kapsamlı bir eğitim çalışması yapılacak.

Şehirlerde kanaat önderleri üzerinden toplumda bilinçlendirme yapılacak.

İlkokuldan başlayarak öğrencilerin yetiştirilmesi sağlanacak.

İhtisaslaşmış kadın konuk evleri kurulacak.

Türkçe dışında Kürtçe, Arapça ve işaret dili ve sms ile şikayet alan Alo 183 yurtdışından da arama alabilecek.

Cinsel şiddet mağdurları için sağlık alanında özel hizmet birimleri kurulacak.

Sağlık Bakanlığı tarafından kadına yönelik şiddet hakkında ortak bilgi sistemi kurulacak.

Kadınlara yönelik şiddet izleme komisyonu kurulacak.

Aile içi şiddet konusunda il eylem planı yapılacak.

Ölümle sonuçlanan olaylar derinlemesine izlenerek tedbirler belirlenecek

Faillerin rehabilitasyonu konusunda kapsamlı çalışmalar yapılacak.