BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,74
ALTIN 2.498,23
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu'na bir tepki de Hayrunnisa Gül'den!

Abdullah Gül ile Ahmet Davutoğlu arasında yaşanan Pensilvanya ziyaretiyle ilgili polemiğe Hayrunnisa Gül'de katıldı.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, Pensilvanya ziyaretiyle ilgili 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile girdiği polemik, Ankara’dan “intifada başlatacağım” diye ayrıldıktan sonra suskunluğunu koruyan Hayrunnisa Gül’ü de kızdırdığı iddia edildi. Cumhuriyet gazetesinden Erdem Gül'ün haberine göre, Hayrünnisa Gül, Davutoğlu’na tepkisini, “Biz tartışmaların dışında kalmak istedikçe zorla bizi işin içine çekmek istiyorlar” diye ifade ettiği belirtildi.

hayrunnisa-gül-davutoğlu-pensilvanya-ziyareti.jpg

HAYRUNNİSA GÜL DURUMDAN RAHATSIZ

Davutoğlu ile Gül arasında karşılıklı birbirini yalanlamaya ve “kimin zihni daha berrak” atışmasına dönüşen Pensilvanya ziyareti tartışması büyüyor. Davutoğlu’nun Abdullah Gül’le birlikte ziyaret öncesi bilgi verdiğini söylediği iki isimden biri olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan , şu ana kadar tartışmaya girmemeyi tercih etti. Ancak ziyaret özellikle Davutoğlu’nun çevresi ve AK Parti içinde hararetle konuşuluyor. Ancak özellikle Gül’ün çevresi Davutoğlu’nun başlattığını düşündükleri tartışmadan rahatsızlıklarını ifade ediyor. Gül’ün eşi Hayrunnisa Gül de rahatsız olan isimlerin başında geliyor. Hayrunnisa Gül, tartışmadan duyduğu rahatsızlığı yakın çevresine ifade etti. Abdullah Gül’ün Köşk’te verdiği son veda ziyaretinde eşine yönelik AK Parti’den gelen eleştirilere karşı gazetecilere açıkça, “Neler yazılıyor, söyleniyor, insan inanamıyor. Ben her şeyi biliyorum. Şimdi ben de susuyorum, ama fazla susmayacağım; asıl intifadayı ben başlatacağım” demesi nedeniyle Bayan Gül açık sözlülüğüyle tanınıyor. Gül, Pensilvanya tartışması konusunda da Davutoğlu’na yönelik tepkisini, “Biz ısrarla bu tür tartışmaların dışında kalmak istiyoruz. Ama biz dışında kalmaya çalıştıkça bizi zorla, ısrarla işin içine çekmek istiyorlar” diye ifade ediyor.

ZİYARET NE ZAMAN GERÇEKLEŞTİ?

Danışmanı Gül'e haber vermemiş  

Pensilvanya ziyareti polemiğinin perde arkası aralandı. Selvi'nin yazısını destekleyen ayrıntı bugün Cumhuriyet gazetesinde Erdem Gül imzasıyla yayınlandı.

Buna göre New York’ta Birleşmiş Milletler Zirvesine katılan Gül heyetinde bulunan Davutoğlu’nun Gülen ziyaretinden bir hafta sonra haberdar oldu. O isim Gürcan Balık idi.

Ancak, Davutoğlu’nu Gülen’e götüren Balık öncesinde Gül’e haber vermedi. İlk bilgiyi bir hafta sonra iletti. Gül hem gidişe hem geç haber verilmesine çok kızdı.

2013’ün Ağustos ayında Gül’e danışman olan Balık daha önce uzun süre Davutoğlu’nun yanındaydı. Hem Dışişleri’nde özel kalem müdürlüğünü yapmış, 2010-2012 yılları arasında özel müşaviri olarak da çalışmıştı.

Haberde ayrıca Balık'ın Davutoğlu'nun ricasıyla Gül'ün danışman kadrosuna geçtiği belirtiliyor

 

Davutoğlu Pensilvanya ziyaretini, dönemin Cumhurbaşkanı Gül’e Dışişleri Bakanı olarak New York’taki BM zirvesinde eşlik ederken gerçekleştirdi. Ziyaret, cemaatle AK P arasında henüz kopma yaşanmadığı ancak ilk soğuma işaretlerinin görüldüğü Gezi eylemlerinin hemen ardından ve dershaneler tartışması sürerken gerçekleşti. Edinilen bilgilere göre Eylül 2013’te gerçekleşen ziyarete Davutoğlu, New York’tan kalabalık bir heyetle ve eşi Sare Davutoğlu ile gitti.

"GÜLEN'İ SON KEZ UYARMAYA GİTTİM"

Taraflardan alınan bilgilere göre görüşme yaklaşık iki saat sürdü. Görüşmede, tek gündem maddesi olarak Suriye konuşuldu. Taraflar, Davutoğlu’nun “Gülen’i son kez uyarmaya gittim” sözlerini doğrulamıyor. Görüşme boyunca ağırlıklı olarak Davutoğlu, Suriye’ye yönelik Türkiye ’nin sert tavrını anlatıyor. Davutoğlu, Esad rejiminin devrilmesini hedefleyen Türkiye’nin dış politikasını uzun uzun anlattıktan sonra, bakanlığının politikalarıyla ilgili de bilgi veriyor. Görüşme boyunca az konuşması dikkat çeken Gülen ise Suriye konusunda, “Demokrasiye geçişte Suriye’ye yardımcı olunmasının ve yanlarında olunmasının iyi olacağı” değerlendirmesini yapıyor. Davutoğlu’nun da Gülen’in bu sözlerine, “50 defa Suriye’ye gittiğini her defasında aldatıldığını” söyleyerek karşılık verdiği belirtiliyor.
Fethullah Gülen’in avukatı Nurullah Albayrak görüşmeye ilişkin, “Görüşmede Başbakan’ın söylediği gibi Hocaefendi’ye ‘dön’ çağrısı ya da ‘uyarı’ asla sözkonusu olmadı. Bu kesinlikle doğru değil. Hatta Başbakan ziyaret sonrasında ‘Aile büyüğümüzdür biz kendisini çok severiz. Çocuklarla ziyarete gittik’ şeklinde açıklama da yapmıştır” bilgisini verdi.

POLEMİĞİN AK PARTİ'YE YANSIMASI

Pensilvanya polemiği AK Parti içinde de yakından izleniyor. Gül’e yakın AK Partililer, Gül’ün bu tartışmaya ve Davutoğlu’na kızgınlığının geriye doğru nedenleri olduğu belirtiliyor. Bu çerçevede Davutoğlu’nun siyasi kariyerini bizzat Gül’e borçlu olduğunun altı çiziliyor ve şu ifadeler kullanılıyor: “Davutoğlu, Gül onu çağırıp danışman yapmasa muhtemelen ‘Stratejik Derinlik’ kitabını yazmış akademisyen olarak hayatını tamamlayacaktı. Yine kendisini çağıran Dışişleri Bakanı olmasını sağlayan Gül oldu. Ancak Erdoğan’la birlikte Gül’ün ikinci kez cumhurbaşkanı olmasını da partiye yeniden dönmesini de engelleyen isim oldu.”