BIST 10.083
DOLAR 32,49
EURO 34,86
ALTIN 2.441,32
HABER /  DÜNYA

Davutoğlu: Önemli olan toplumsal mayamızın sağlam olması

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Bugün birileri bizim üzerimizde bir takım hesaplar yapıyorsa, birilerini rahatsız etmişsek emin olunuz ki...

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Bugün birileri bizim üzerimizde bir takım hesaplar yapıyorsa, birilerini rahatsız etmişsek emin olunuz ki bizim bu coğrafyada yaptığımız devrim dolayısıyladır” dedi. Birlik beraberlik vurgusu yapan Davutoğlu, “Önemli olan toplumsal mayamızın sağlam olması, birliğimizin beraberliğimizin korunması, aramızda ihtilaf bile olsa bunları muhabbetle, akılla, vicdanla çözebilecek olgunlukta olmamız” ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde düzenlenen Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısına katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Davutoğlu, Türk girişimcilerin gittiği her yerde büyükelçilik açılarak Türk bayrağının dalgalanmasının sağlanması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin dünyada ekonomik krizlerin yaşandığı bir dönemde büyümeye çalıştığına dikkat çeken Davutoğlu, “Afrika çapında büyükelçiliğimizi 35’e çıkardık ve toplamda büyükelçilik sayımızı 124’e, dış temsilcilik sayını 221’e çıkardık. Dünyanın en çok temsil edilen 7. ülkesiyiz şu anda. Atanma bekleyen diplomatlar var da onlar için yer açıyor değiliz. Biliyoruz ki ihracatçılarımız hareket halindeler. Ekonomik kalkınma ve diplomasi ilişkisi bu” dedi.
Vize muafiyeti konusuna da değinen Bakan Davutoğlu, “Bakan olduğumda dış temsilciliklere verdiğimiz ilk talimat şu oldu; vizeler nerede varsa kaldırılacak. Bunun karşılığında ne olursa olsun biz bunu görüşmeye hazırız. Ama bizim insanımız önündeki engeller kaldırılsın. Eskiden devlet eğer vatandaşlar yurt dışına çıkarsa korkardı. Acaba yurt dışında ne iş yapacak diye. Şimdi ise öyle bir devlet anlayışı var ki kendi vatandaşımıza güvendiğimiz ve vatandaşımız nereye giderse gitsin değer üretir diye düşündüğümüz için vizeleri kaldırıyoruz. Ama ekonomimiz öylesine dinamik olacak ki diplomasimizin gösterdiği her alana doğru hareket edebilecek. X ülkesine vize kalktığında şu demektir. Orada o gün bir ekonomik aktivite olduğunda o ülkenin işadamının hızı kadar THY hızı ile siz de ulaşabilirsiniz. Ama vize şartı varsa o fırsat bir daha geri gelmez. Daha çok ülke ile vizeyi kaldıracağız” diye konuştu.

“AVRUPA’NIN HER KÖŞESİNE VİZESİZ GİDECEKSİNİZ”
AB ile vize muafiyetinin tarihi bir adım olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, şunları söyledi:
“60 senedir yürütülen bir çalışma. Son 4-5 seneye kadar hep vize kolaylığı istemişiz. 2009’da ilk defa AB karşısına oturduk ve biz sizden vize muafiyeti istiyoruz. Öylesine çetin müzakereler yaptık ki son 4 yılda. Kolay olmadı, 75 milyonluk bir ülkenin AB vize muafiyet sistemine dahil olması. Her seferinde yeni şeyler getirdiler. Dediler ki, ‘Yeni kabul anlaşmasını imzalayalım sonra vize muafiyet görüşmelerine başlayalım’. Bir toplantıda şunu söyledim; ‘Biz AB’den çok şey öğrendik. Öğrendiğimiz en önemli şey de AB ile müzakere ettiğinizde eşit şartlarda edeceksiniz, ne veriyorsanız karşılığını alacaksınız’. Söze söz, yazıya yazı, uygulamaya uygulama, imzaya imza. Biz size sözlü olarak taahhüt ediyoruz, siz yazılı imza atın derseniz bu olmaz. 4 yıl sonra belki de hiçbir AB ülkesi ile olmayan şartlarda bir vize muafiyet sürecini başlatan anlaşmayı imzaladık. Şartlar iyi giderse inşallah çok daha kısa sürede de Türkiye hazır olduğunda özellikle entegre sınır yönetimi bağlamında sizler Avrupa’nın her köşesine vizesiz gideceksiniz. İnşallah geri kabul anlaşması devreye girdiğinde vize muafiyeti de devreye girecek 6 aylık bir pilot uygulama sonrasında. Bundan geri dönüş yok. 75 milyon dinamik insan gücünün Avrupa’ya serbestçe gidebilmesinin ekonomimize getireceği kapasite artışını siz hesap edin.”

CHP’NİN İDDİALARINA CEVAP
CHP’nin açıklamalarını de eleştiren Davutoğlu, “Geçen ana muhalefet partisi sözcüsü eski bir büyükelçi olmasın rağmen bir söz söyledi. ‘AB ile vize anlaşması yapılınca diğer ülkelerle olan vize anlaşmaları iptal edilecek’ diye. Böyle bir şey söz konusu değil. Cahilce bunu söyledi Meclis kürsüsünde. Herkes söyleyebilir ama sizin bilmeniz lazım ki AB’ye tam üye olana kadar diğer ülkelere uyguladığınız vize muafiyetlerinde bir değişiklik olmayacaktır” ifadelerini kullandı.
Davutoğlu, Türkiye’de son günlerde yaşanan olaylara da değinerek şöyle konuştu:
“Bugün birileri bizim üzerimizde bir takım hesaplar yapıyorsa, birilerini rahatsız etmişsek emin olunuz ki bizim bu coğrafyada yaptığımız devrim dolayısıyladır. Türkiye’nin dünyadaki yükselen trendi kim ne derse desin devam edecek. Bizim ve sizin ve bizim çocuklarımızın zihnindeki Türkiye kendi içinde huzurlu, halk iradesine dayanan ve sadece halka hesap veren, çevre komşular ile bütünleşmiş, dünyanın her yerinde ekonomisiyle, kültürüyle, siyasetiyle adından söz ettiren bir Türkiye. Bunda da en büyük gücümüz işadamları olacak. Ufak tefek bütün demokratik ülkelerde yaşanabilecek türden gelişmeler yaşanabilir. Önemli olan toplumsal mayamızın sağlam olması, birliğimizin, beraberliğimizin korunması, ne olursa olsun aramızda ihtilaf bile olsa bunları muhabbetle, akılla, vicdanla çözebilecek olgunlukta olmamız, sonra da demokratik sistemimizi tahkim etmemiz, bu demokratik sistemimize dayalı olarak halkına güvenen bir siyasi yönetim hizmetini egemen kılmamız ve bütün dünyaya açılan vizyonu harekete geçirmemiz.”