BIST 10.159
DOLAR 32,17
EURO 35,12
ALTIN 2.469,67
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Danıştay Başkanı emekliliğini istemelidir

CHP'li vekil Sezgin Tanrıkulu, Danıştay Başkanı Karakullukçu hakkında basına yansıyan iddialarla ilgili disiplin ve ceza kovuşturması başlatılması talebiyle Danıştay Başkanlığı'na başvurdu

Abone ol

Tanrıkulu, başvurusunun ardından Danıştay binası önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Karakullukçu hakkında çok vahim iddiaların basında yer aldığını ancak Danıştay Başkanlığı'nın kendisiyle ilgili herhangi bir soruşturma açmadığını söyledi.

Bu nedenle Danıştay Kanunu'nun 67. maddesi uyarınca disiplin soruşturması, 76. maddesi uyarınca da ceza soruşturması başlatılması talebiyle Danıştay Başkanlığı'na başvurduklarını anlatan Tanrıkulu, yargının şayia kabul edemeyeceğini söyledi.

DANIŞTAY BAŞKANINA DÜŞEN EMEKLİLİĞİNİ İSTEMEK OLMALIDIR

Tanrıkulu, şöyle konuştu:

''Danıştay Başkanı ile ilgili çok yaygın bir şayia ortaya çıkmıştır. Danıştay Başkanı'na düşen görev Danıştay'ı bu şayiadan kurtarmak ve en kısa yoldan emekliliğini istemek olmalıdır. Zira kendi bu süreci başlatmazsa Danıştay Başkanlığı'nın ilgili yasa maddeleri uyarınca bu soruşturmayı başlatması gerekecektir. Gerçekten de kamuoyuna yansıdığı kadarıyla yapılan görüşmeler bir yargıca, bir Danıştay Başkanı'na yakışmayacak, yargı dünyasının, Danıştay'ın kaldıramayacağı görüşmelerdir. Ardında ne olursa olsun bu şayialardan sonra Danıştay Başkanı'nın bu binada görev yapmaması gerekir görüşündeyim.''

Tanrıkulu, konunun ceza soruşturmasını gerektirecek ağırlıkta olduğunu da öne sürdü.

DANIŞTAY BÖYLE BİR ŞAYİAYI KADIRACAK KURUM DEĞİLDİR

Bir gazetecinin Karakullukçu'nun konuya ilişkin açıklamalarını hatırlatarak, değerlendirmesini sorması üzerine de Tanrıkulu, ''Yargıçlık mesleğinin ne olduğunu ben Sayın Başkan'a hatırlatacak değilim. Ama Sayın Başkanı'nın bu konuda en azından gerekli özeni göstermediği ortadadır. Bir yargıcın, bir ay içerisinde şaibeli bir insanla, şaibeli olduğu ortaya çıkan ya da soruşturulan bir insanla bir görüşmesi olmaz, araç içerisinde bir görüşmesi olmaz. Sayın Başkan kamuoyuna yansıyan açıklamalarında Danıştay'ın dinlendiğini ifade etmişti. Bu dinlemeden kaçmak amacıyla mı araç içinde bir görüşme yaptı? Dolayısıyla bütün bunlardan çıkaracağımız sonuç, Danıştay Türkiye'nin en sayın yargı kurumlarından biridir. Böyle bir şayiayı kaldıracak kurum değildir. Danıştay Başkanı'nın üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi ve emekliliğini istemesi gerekir'' diye konuştu.