BIST 10.267
DOLAR 32,23
EURO 34,71
ALTIN 2.407,98
HABER /  GÜNCEL

Damacana suları pislik yuvası çıktı!

İstanul’da satılan 19 litrelik damacana sularının laboratuarda inceleme sonuçları ortaya inanılmaz bir tablo çıkardı.

Abone ol

A haber’de Mehmet Ali Önel’in sunduğu ‘Deşifre’ programında konuşan laboratuar yetkilisi Can Demir, “Bandrollü 55 damacana, 11 ayrı laboratuara götürüldü.

55 MARKADAN SADECE 14'Ü SAĞLIĞA UYGUN!

Burada tahlil edildi. 14’ü uygun çıktı, 41’i sağlığa zararlı” dedi.  Büyük firmalar olduğu için isimlerini açıklamadıklarını belirten Önel, ancak firma isimlerini Sağlık Bakanlığı’na bildireceklerini söyledi.

ÇOK ÜNLÜ MARKALAR DA VAR!

Programda, suların dolumu sırasında ve üretim sahasının hijyen koşulları nedeniyle bu sonucun çıkmış olabileceği belirtildi. Su firmalarının ünlü ve bilinen markalar olduğu kaydedildi. Sağlık bakanlığı yetkilisi Mustafa Aksoy, “Bu damacanalar ünlü firmaların taklidi de olabilir dikkat edilmeli” diye konuştu. Bu arada damacana sularının mikroplu çıkması sosyal paylaşım ağı twitter’da da günün konusuydu.

Aksoy, Sağlık Bakanlığı damacana suları üç ayda bir kontrol ediyor. Yılda bir de ruhsat yenileme işlemi yapılıyor. Tahlil sonuçlarını Sağlık Bakanlığı Yetkilisi Yar. Doç. Dr. Mustafa Aksoy da değerlendirdi:

Kendi suları kaynak olarak yeterli olmayan bazı firmalar zamana zaman ilave kaynak kullanarak kaçak dolum yapabilir. Bunları tespit edersek mutlaka gereğini yaparız. 2012 yılında bizim aldığımız örneklerde yüzde 3 civarında uygunsuzluklar var. Bu uygunsuzluklar da doğrudan ruhsat iptalini gerektirecek şeyler değil.

Peki TÜRKLAB'ın analiz sonuçlarıyla bakanlığın sonuçları neden birbirinden farklı çıkıyor? 19 litrelik polikarbon damacanalar tekrar tekrar kullanıldığı için temizliği büyük önem taşıyor. Çünkü temizlik kuralına uymayan firmaların suları mikroplu çıkıyor.

Sağlık Bakanlığı sorunun çözülmesi için kaçak dolumların önüne geçilmesi gerektiği görüşünde. Bunu için de çipli damacana uygulaması başlatılacak.

Sağlık Bakanlığı Yetkilisi Aksoy dün akşam canlı yayınlanan Deşifre programında, "Bu endişeleri gidermek için çipli damacanaları zorunlu hale getirmek istyoruz. Bununla ilgili çalışmaları yakında nihayete erdireceğiz" dedi.

En temel ihtiyacımız olan su için tehlike çanları çalıyor. Vatandaş suya dere suyu karıştıranların da deşifre edilmesini istiyor.

55 tanınmış firmanın sularından sadece 14’ü temiz çıktı. 41 suda başta ‘koliform’ (dışkı yoluyla bulaşan) bakteriler olmak üzere insan sağlığına zararlı maddeler bulundu

DEŞİFRE PROGRAMININ YAPIMCISI ÖNEL TWİTTER'DAN MEYDAN OKUDU!

Ünlü damacana su markalarının 'foyasını' ortaya çıkaran Deşifre'nin yapımcısı Mehmet Ali Önel twitter'dan şu sözlerle meydan okudu!

eee.jpg

TOPBAŞ'DAN DAMACANA AÇIKLAMASI

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, damacana sularında yapılan araştırmalarla ilgili olarak, “İstanbul’daki şehir duyu damacanalardan daha sağlıklıdır. Yeter ki tesisat ve depolarda problem olmasın” dedi.