BIST 10.471
DOLAR 32,84
EURO 35,21
ALTIN 2.443,67
HABER /  GÜNCEL

Dağdan indirecek projeler

Hükümetin başlattığı GAP Eylem Planı kapsamındaki istihdam projeleri, dağ köylerindeki vatandaşları iş sahibi yapıyor.

Abone ol

Sosyal destek projelerinin yoğun olarak uygulanmaya başlandığı Güneydoğu'da her ilçeye özgü yatırım projeleri hayata geçirilmeye başlandı.

Bunlardan önemli bir proje ise ipek potansiyeli olmasına rağmen yıllardır küçük çaplı projelerle ayakta tutulmaya çalışılan Kulp ilçesindeki ipekböcekçiliği sektörü.

Diyarbakır Valiliği ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı işbirliğiyle hazırlanan Silk Puşi Projesi'yle Kulp ve dağ köylerinde bir zamanlar yoğun olarak yapılan ipekböcekçiliği yeniden canlandırılacak.

Köylerde üretilecek kozalar Türkiye'de sadece Kulp ilçesinde bulunan tesiste ürün haline getirilecek. Projeden, Kulp ilçesinde bulunan ve dut yaprakları bulabilecek herkes faydalanacak. Ürünlerin satılmasından elde edilecek para ise vatandaşlara verilecek. Kulp'taki ipekböceği atölyelerinde çalışan genç kız sayısı da artırılacak.

200 bin YTL tutarında proje için GAP Eylem Planı kapsamında gerekli kaynağın sağlandığını anlatan Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, amaçlarının bölgenin önemli sorunları olarak görülen işsizliğin önüne geçmek olduğunu söyledi.

Sosyal destek projelerinin uygulanmaya başlandığını ve bu projelerden ilk etapta 600 kişinin istihdam edileceğini anlatan Mutlu, özellikle gençlerin istihdamını sağlamak için valilik, sivil toplum kuruluşu, devlet kurumlarıyla birlikte 53 proje hayata geçirdiklerini ifade etti.

Silk Puşi Projesi'nin Kulp'un istihdamına büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Mutlu, bu projenin sadece bir örnek olduğunu onun gibi çok sayıda projenin yürütüldüğünü kaydetti.

AZ YATIRIMLA BÜYÜK KAZANÇ SAĞLIYOR

Ülkemizde genellikle küçük ölçekte yapılan ipekböceği yetiştiriciliği; çok fazla yatırım gerektirmeyen, ipek böceğinin tek besin kaynağı olan dut yaprağının sağlanmasıyla başlayan ve ipek elde edilinceye kadar süren bir faaliyet.

Üretimle ilgili aşamaların dut fidanı yetiştirilmesi, ipek böceği tohumu üretimi, ipekböceği bakımı ve beslenmesi, koza üretimi, kozadan iplik çekilmesi şeklinde yapılıyor. Bölgede ipekböcekçiliği üretimi belli aşamalar şeklinde planlandı. Bu aşamalardan ilki 6 yıl önce dut ağaçlarının yetiştiği bölgede fidelerin dağıtılması şeklinde yapıldı. İkinci aşamadı ise küçük atölyeler açılarak unutulmuş ipekli dokuma sanatı öğretilmeye çalışılıyor.

GAP Eylem Planı ile birlikte sektör istihdam adına daha da önem kazandı. Türkiye, iklim bakımından dut ağacı ve ipekböceği yetiştiriciliğine uygun ülkelerden biri. Kulp'un dağ köylerinde dut ağaçların yoğun olarak yetişiyor olması ülkemizde bu sektörün büyümesine önemli katkısı oluyor.