BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.431,95
HABER /  GÜNCEL

Cumhuriyetçi önseçiminde Romney ve Santorum başa baş

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayını belirlemek için yapılan ilk önseçimi Romney ve Santorum başa baş götürüyor. Yüzde 99'u sayılan oylara göre iki aday arasında beş oy fark var.

Abone ol

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'lilerin, Başkan Barack Obama'nın karşısına çıkaracakları adayı belirlemek için Iowa'da başlattıkları önseçim yarışını Mitt Romney ve Rick Santorum başa baş götürüyor.

Yüzde 99'u sayılan oylara göre Santorum yalnızca beş oy farkla önde.

Romney ve Santorum'u üçüncü sırada Ron Paul izliyor.

Santorum ve Romney oyların yüzde 25'ini alırken, Ron Paul yüzde 22, Newt Gingrich yüzde 13, Rick Perrry yüzde 10 ve Michele Bachmann yüzde beş oy aldı.

BBC muhabirleri, önseçimin ilk ayağı olan Iowa'da galip gelen adayın, kampanyası için daha fazla mali destek toplayabileceğini, düşük oy alan adayların ise yarıştan düşebileceklerini söylüyor.

Uzmanların ABD ortalamasını yansıtan bir eyalet olarak değerlendirmedikleri Iowa, ilk ayak olması açısından önemli görülüyor.

Son kamuoyu yoklamaları Cumhuriyetçi Parti üyelerinin en çok eski Massachusetts Valisi Mitt Romney'e destek verdiğini gösteriyor.

Sosyal muhafazakâr

Popülerliğinin hızla arttığı gözlenen Santorum'a yapılan en son destek açıklamalarından biri medya patronu Rupert Murdoch'tan geldi.

Rupert Murdoch, ABD için büyük bir vizyona sahip olan tek adayın Rick Santorum olduğunu açıkladı.

Toplumsal konularda muhafazakârlığıyla tanınan Rick Santorum, kürtajın tecavüz olaylarında dahi yasaklanmasını savunuyor ve eşcinsel evliliklerine karşı çıkıyor.

CumhuriyetçilerinAğustos ayında kesinleşecek başkan adayı Kasım ayında Demokrat Parti'nin tekrar adayı olacak olan Barack Obama'yla yarışacak.