BIST 9.525
DOLAR 32,67
EURO 34,92
ALTIN 2.523,48
HABER /  GÜNCEL

Cumhuriyet Kulesi referandumu sonuçlandı! Yıkılacak mı?

Ankara Keçiören’de 2003’te temeli atılan ve 144’üncü metrede inşaatı yarım kalan Cumhuriyet Kulesi için cumartesi günü yapılan halk oylaması ve anketin sonucu belli oldu. Yüzde 76 kulenin yıkılmamasını istedi.

Abone ol

ANKARA Keçiören’de 14 yıldır atıl durumda kalan “Cumhuriyet Kulesi”nin yıkılıp yıkılmayacağına ilişkin cumartesi günü düzenlenen halk oylaması ve anketin sonucu belli oldu. Yapılan halk yoklaması ve anket sonucunda vatandaşların yüzde 76’sı kulenin yıkılmaması yönünde oy kullandı.

Halk oylaması için Kalaba Meydanı, Gazino, Esertepe, Sancaktepe ve Aşağı Eğlence’de sandıklar kurulmuştu. Vatandaşlara “Yıkılsın” ve “Yapılsın” seçenekleri sunulmuştu. Keçiören Belediyesi’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

YÜZDE 76’SI YIKILMASIN DEDİ

“Mutabakat gereği 25.11 2017 tarihinde Keçiörenimizin en yoğun bölgeleri dikkate alınarak kurulan sandıklarda konu halkımızın onayına sunulmuş, Kulenin yukarıda belirtilen gerçekler ve maliyet ışığında yapılması /yıkılması hususu “Cumhuriyet Kulesi Eğilim Araştırması” anketi ve 5 noktada gerçekleştirilen halk yoklaması ile vatandaşımıza sorulmuştur. Yapılan halk yoklaması ve anket sonucunda vatandaşlarımızın yüzde 76’sı kulenin yıkılmamasına yönelik irade beyanında bulunmuşlardır.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A BİLGİ VERİLDİ

Vatandaşımızın irade ve desteği dikkate alınarak konu hakkında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mustafa Tuna’ya bilgi verilmiş, projenin güncellenip daha fonksiyonel hale getirilerek Keçiören’in ve vatandaşımızın hizmetine sunulacağı kararına varılmıştır. Gerek AK Parti gerekse idare olarak uygulayacağımız her proje ve yatırımı; istişare, kamu yararı, halkımızın teveccühü, katılımcı belediyecilik gibi temel kriterler doğrultusunda gerçekleştirdiğimizi bir kez daha belirtir; yaptığımız halk yoklamasının bunun en güzel örneğini teşkil ettiğini de hatırlatırız.”

KULENİN 14 YILLIK SÜRECİ

Turgut Altınok, Çankaya'daki Atakule'ye rakip olarak bu kulenin inşaatına başlamıştı.

Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Melih Gökçek’le dönemin AK Parti’li Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok arasında bir çok konuda çekişme yaşanırken Cumhuriyet Kulesi de bu iki ismin rekabeti sırasında mahkemelik olmuştu. Kulenin bugüne kadar gelen süreci ise şöyle oldu:

-Dönemin AK Parti’li Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok projeyi, “Türkiye’nin en yüksek kulesi Atakule’ye rakip olacak bir Cumhuriyet Kulesi yapacağız” sözleriyle tanıttı.

-175 metre uzunluğundaki kulenin içerisinde alışveriş merkezi, restoran, kafe, nikâh salonu, sergi salonu, müze, açık ve kapalı seyir terasları gibi imkânların olması planlanıyordu.

-2003 yılında dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan, kulenin temelini attı, törende Gülben Ergen konser verdi.

-İnşaat, müteahhit firmanın zarar ettiği gerekçesiyle 2003-2008 arasında birkaç kez durma noktasına geldi.

-Atakule’nin de mimarı olan Ragıp Buluç’un mimarlığını yaptığı, temelinde 500 ton demir kullanılan kulenin yapımına 2008 yılında yeniden hız verildi.

-Büyükşehir Belediyesi, 2008’de Keçiören Belediyesi’ne kulenin imar planına aykırı olduğu ve mania hattı gerekçesiyle dava açtı.

-10’uncu İdare Mahkemesi, Büyükşehir’in açtığı dava sonucunda kulenin ruhsatını 2009’da iptal etti.

-144’üncü metredeyken durdurulan kule hakkında verilen karar, Keçiören Belediyesi’nce temyize götürüldü.

-Cumhuriyet Kulesi, mania engelini, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı’nın hazırladığı yeni mania planıyla aştı.

-Ancak bu kez Danıştay 6’ncı Dairesi, kulenin ruhsat iptali kararını, ‘imara aykırı’ olduğu gerekçesiyle onayladı ve imar plansız kalan kulenin yıkılması kesinleşti.

-Kararın ardından Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Melih Gökçek, “Kulenin yapımına karar veren ilgililer hakkında tazminat davası açılmalı” derken, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak da “Karara uyup yıkacağız” dedi.

-Gelinen süreçte kule için yıkımla ilgili bir gelişme yaşanmazken son olarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna ve Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak görüşmesinden referandum kararı çıktı.