BIST 9.684
DOLAR 32,51
EURO 34,81
ALTIN 2.428,32
HABER /  GÜNCEL

Cumhuriyet gazetesi davasında savcıdan flaş talepler...

Cumhuriyet gazetesi davasına İnternethaber Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Özışık'ın eski Cumhuriyet Yayın Danışmanı Doğan Satmış ile yaptığı röportaj damga vurdu. Savcı, Doğan satmış'ın tanık olarak dinlenmesini istedi.

Abone ol

Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarlarının yargılandığı davanın dördüncü duruşmasına İnternethaber Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Özışık'ın, Cumhuriyet gazetesi eski Yayın Danışmanı Doğan Satmış ile yaptığı röportaj damga vurdu. Savcı, Doğan Satmış'ın tanık olarak dinlenmesini ve tüm tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamını talep etti.

Duruşmada Doğan Satmış'ın röportajdaki sözlerinin gündeme gelmesi üzerine, Aydın Engin'in avukatı söz alarak, "Cumhuriyet savcısının hala soruşturma yürütürmüş gibi bunu dosyaya eklemesi kabul edilemez. Delil toplanıyor gibi davranılması mahkemenin bağımsızlığını zedelemektedir. Savcının emrivaki delil toplama sürecine yol açmamasını diliyoruz. MİT haberinin gazetecilik içinde olup olmaması konusunda Doğan Satmış kendi görüşünü dile getirmiştir" dedi. 

AVUKATLAR 'DELİL OLMASIN' DEDİ, MAHKEME REDDETTİ

Doğan Satmış'dan Can Dündar ifşası! O gün odada demiş ki... Delil olarak dosyaya giren röportaj için TIKLAYIN

Avukatlar, dosyaya giren Doğan Satmış'ın röportajının delillerden çıkarılması, Adli Bilişim Uzmanı Tuncay Beşikçi'nin dinlenmemesi, Mehmet Faraç'ın tanık olarak dinlenmemesini talep etti. Savcı tüm bu taleplerin reddini istedi. 

Mahkeme bilirkişinin salonda dinlenmesine ve Doğan Satmış röportajının dosyaya delil olarak konmasına karar verdi. Tanık listesinden çıkarılması talep edilen Mehmet Faraç için ise mahkeme, "Tanıklığından vazgeçilmesine yer yok" şeklinde karar verdi.

ADLİ BİLİŞİM MÜHENDİSİ BYLOCK ÜZERİNE TANIKLIK YAPTI

Daha sonra Cumhuriyet Gazetesi muhasebe çalışanı Yusuf Emre İper'in avukatlarının talebi üzerine Adli Bilişim Mühendisi Tuncay Beşikçi tanık olarak dinlendi. 19 yıllık uzmanlığı olduğunu, Poyrazköy gibi davalarda bilimsel görüş verdiğini ifade eden Beşikçi, sanık Yusuf Emre Kiper'in telefonunda çıkan ByLock üzerine ifade verdi. Beşikçi, sanığa ait telefonu incelediğini ve geriye dönük herhangi bir silme işlemi yapılmadığını belirterek sanığın ByLock kullanmadığını ancak indirdiği bir müzik programı üzerinden ByLock sunucusuna yönlendirildiğini belirtti. Beşikçi, "Sanık bu müzik programına bağlandıktan 4 gün sonra ByLock sunucusuna bağlanmış. Sanık gibi çok sayıda kişi, müzik dinlemek isteyen, kıble yönünü bulmak isteyen kişiler bu program yüzünden ByLock sunucusuna yönlendirilmiş olabilir. Ancak gerçek ByLockçular'dan ayırt edilebilmeleri için bir satır önce girilen adrese bakılması gerek" dedi.

OSMAN KAVALA İLE YAZIŞMALAR DA DOSYAYA GİRDİ

Daha sonra Mahkeme Başkanı Dağ, celse arasında İstanbul Cumhuriyet Savcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca kendilerine yeni bir belge gönderildiğini açıkladı. Başkan Dağ, belgelerde bir soruşturma kapsamında gözaltında olan işadamı Osman Kavala ile tutuksuz sanıklarından Aydın Engin ve halen yurtdışında olan sanık Can Dündar arasındaki WhatsApp yazışmalarının olduğunu belirtti. Başkan Dağ, söz konusu yazışmaları okudu. Sanık Aydın Engin'in, Osman Kavala'ya gönderdiği mesajın; gazetenin mali durumunun kötü olduğu, bu nedenle Avrupa Birliği fonlarından destek istemek için ne yapılması gerektiği, Brüksel'de kimlerle görüşülmesi konusunda danışmak istediği yönünde olduğu belirtildi. Can Dündar'ın ise Osman Kavala ile görüşmek istediği yönünde yazışma yaptığı belirtildi.

AVUKAT İLKİZ: SORUŞTURMA GİZLİLİĞİ İHLAL ETMİYOR MU?

Bunun üzerine sanık avukatlarından Fikret İlkiz, söz konusu yazışmaların bazı sitelerde haber olduğunu gördüğünü belirterek "Gelen yazılar usul konusunda haklı olduğumuzu gösteriyor. Beklersek başka belgeler de gelir. Kavala'nın bugün emniyette sorgusu yapılıyor. Demek ki Kavala tutuklanacak. Böyle bir belgeyi Basın Savcılığı gönderdiğine göre depo dava olarak bekleyeceğiz ve bir sanık hakkında soruşturma gizliliği söz konusuyken bu yazı gönderilerek gizliliği ihlal etmiyor mu? Hiçbir talebim yok ama durum bu" dedi. Sanık avukatlarından Ergin Cinmen de mahkemenin, soruşturmaya yönelik çıkan haberler hakkında suç duyurusunda bulunmasını talep etti. 

AHMET ŞIK: SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUYORSUNUZ

Söz alan tutuklu sanık Ahmet Şık ise, "Ben iki celsede de suç duyurusunda bulunduğumu söyledim ama siz karar almaktan kaçtınız. İktidara yakın gazetede duruşma savcısının adıyla belge dolaşıyor ama siz suç duyurusunda bulunmuyorsunuz. Bizim manşetlerimizden örgüt arıyorsunuz. Ama örgütün yerini size söyledim. Örgüt bu adliye binasının içinde, hakim savcı kılığında, işbirlikçileri de medya" dedi. 

SAVCI 5 SANIĞIN DA TUTUKLULUĞUNU TALEP ETTİ

Mahkeme Başkanı Abdurahman Orkun Dağ ise savcılıkça gönderilen belgelerin, delil olup olmayacağını sonra değerlendireceklerini belirterek davayı uzatmayı düşünmediklerini ancak bilirkişi raporlarının eksik olduğunu ifade etti. Ardından taleplerle ilgili Başsavcıvekili Hacı Hasan Bölükbaşı görüşünü açıkladı. Doğan Satmış'ın duruşmada tanık olarak dinlenilmesini isteyen Bölükbaşı, mütalaasında tutuklu sanıklar Cumhuriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Akın Atalay, Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Ahmet Şık, Emre İper ve Kemal Aydoğdu'nun tutukluluk hallerinin devamını da talep etti.