BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Cumhurbaşkanına çağrı yaptı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Sayın Cumhurbaşkanının yapması gereken ilk iş, Bakanlar Kurulu’nu toplamak ve ona başkanlık yapmaktır...

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Sayın Cumhurbaşkanının yapması gereken ilk iş, Bakanlar Kurulu’nu toplamak ve ona başkanlık yapmaktır. Anayasa bu yetkiyi kendisine veriyor" dedi.
Seçime hazırlıkların değerlendirileceği CHP İl Başkanları Toplantısı, Parti Genel Merkezinin konferans salonunda gerçekleşti. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, en büyük sıkıntıları çeken partinin CHP olduğunu söyleyerek, seçime gelen her iktidara saygı duyduklarını kaydetti. TBMM Başkanı Cemil Çiçek’i eleştiren Kılıçdaroğlu, “’Anayasanın 138. maddesi çökmüştür’ diyor. Ben sormak istiyorum. Anayasanın 138. maddesi çökerken, yargı bağımsızlığı rafa kaldırılırken TBMM’ye başkanlık yapan kim? Yeni mi aklın başına geldi? Devlet çökerken, TBMM Başkanının hiç acaba Cumhurbaşkanı’na çıkıp, ‘Sayın Cumhurbaşkanı devlet çöküyor, sizin haberiniz var mı dediğini duydunuz mu?’” ifadelerini kullandı.
Tutuklu vekiller konusunda hükümeti eleştiren Kılıçdaroğlu, “Şimdi tutuklu milletvekilleri serbest kalıyor diye bayram ediyorlar. Siz serbest bırakmadınız, yine yargı serbest bıraktı. Bir utançtan Türkiye’yi kurtardı. Şimdi bayram yapacaksan hiç yapma” diye konuştu.

“ÇATIŞMAYI GİDERMEK CUMHURBAŞKANININ GÖREVİDİR”
Dün akşam Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yaptığı konuşmalara değinen Kılıçdaroğlu, “‘Yolsuzlukların üzerine kararlılıkla gidilmeli, yolsuzluk olursa ve gidilmezse toplum çürür’ mealinde cümleler kullandı. Son derece doğru, iyi de yürütme organı yolsuzluğun üzerine giden kamu görevlilerini engellerse, Sayın Cumhurbaşkanı ne yapsın. ‘Ben ne yapabilirim ki’ diyor. Sayın Cumhurbaşkanı eğer hiçbir şey yapmayacaksan o koltukta niye oturuyorsunuz siz? Eminim siz anayasayı okumuşsunuzdur. En azından Cumhurbaşkanı seçildikten sonra acaba benim görevlerim nelerdir diye bakmışsınızdır. Ne diyor orada, devletin kurumlarını uyum içinde çalıştırmak. Devletin kurumlarında aksama varsa çatışma varsa o çatışmayı gidermek Cumhurbaşkanının görevidir. Ben ne yapabilirim ki dediğiniz andan itibaren ben Cumhurbaşkanlığı görevini, anayasal görevini yerine getiremiyorum demektir” değerlendirmesini yaptı.
Cumhuriyet tarihinin en büyük devlet krizinin yaşandığını iddia eden Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Güçler ayrılığı ilkesinin yok edildiği bir devlet, şu anda güçler ayrılığı yok. Kim söylüyor bunu, TBMM Başkanı söylüyor. ’138. madde çöktü’ diyor. Ne diyor 138. madde; ’yargı bağımsız ve tarafsızdır’ diyor. ’Hiçbir makam, mevki, kişi, kurum yargıya talimat veremez’ diyor. Bu da çöktü mü; bu da çöktü. Neden bahsediyorsunuz siz. Sayın Cumhurbaşkanının yapması gereken ilk iş Bakanlar Kurulu’nu toplamak ve ona başkanlık yapmaktır. Anayasa bu yetkiyi kendisine veriyor. Yetkiyi kullanmayıp da ben ne yapabilirim diyemez bir Cumhurbaşkanı. Böyle bir hakkı da yoktur. Yetkisi de yoktur."
(İHA)