BIST 10.109
DOLAR 32,38
EURO 34,78
ALTIN 2.411,94
HABER /  DÜNYA

Cumhurbaşkanı Gül’ün ’gilaburu yoğurdu’ hazır

Kayseri’de ortaokul öğrencisi ikiz kardeşler, Kayseri ve çevresinde yetişen ’Gilaburu’ suyundan ürettikleri yoğurdu Kayserili Cumhurbaşkanı ...

Abone ol

Kayseri’de ortaokul öğrencisi ikiz kardeşler, Kayseri ve çevresinde yetişen ’Gilaburu’ suyundan ürettikleri yoğurdu Kayserili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e tattırmak istiyor.
Mustafa Özdal Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi İrem ve Öykü Cengizkaner isimli ikiz kardeşler, Öğretmen Oğuz Kaan Demirtaş’ın proje danışmanlığında yürüttükleri projede Gilaburu yoğurdu üretmeyi başardı. TÜBİTAK’ın ilköğretim okullarında okuyan öğrenciler arasında düzenlediği ’’Bu Benim Eserim’’ isimli proje yarışmasında, Kayseri Bölge Sergisi’nde ve Ankara’daki Türkiye Finali Sergisi’nde yer alan ’Gilaburu yoğurdu’ büyük beğeni topladı.
Kayseri ve çevresinde yetişen üzümsü bir meyve olan Gilaburu’nun (Vibirnum Oupulus) güçlü bir antioksidan ve şifa kaynağı olarak bilindiğini ifade eden proje sahibi ikiz kardeşlerden İrem, ’’Bölge halkı arasında böbrek kum ve taşlarını eritici özelliğinden dolayı suyu bolca tüketilen Gilaburu’dan maya ve yoğurt yapmak için çalışmalara başladık. Gilaburu yoğurdunun yapımı için öncelikle mayanın elde edilmesi gerekiyordu. Bunun için Gilaburu’nun suyunu sıkıp süzdükten sonra, içine bir miktar şeker katarak 1 gün beklettik. Elde edilen içerik ile belli bir derecede ısıtılan sütü aşıladık. Kıvam oluşan sütü buzdolabında soğuttuk. Yoğurt elde etmek için ise elde edilen Gilaburu mayası ile belli bir derecede ısıtılan sütü mayaladık ve bir gün bekledikten sonra yoğurdu tüketime hazır bir şekilde elde ettik’’ diye konuştu.
Kayseri Bölge Sergisi’nde AK Parti Kayseri İl Başkanı Ömer Dengiz’in yoğurdu çok beğendiğini ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e de tattırmak istediğini ifade eden ikiz kardeşler, hafta sonu gerçekleşecek ziyareti sırasında Gül’e Gilaburu yoğurdunu tattırmak istediklerini söyledi.
(İHA)