BIST 9.460
DOLAR 32,58
EURO 34,82
ALTIN 2.503,10
HABER /  POLİTİKA

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Katar krizi için son dakika açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Huber Köşkü'nde Bahreyn Dışişleri Bakanı Şeyh Halid bin Ahmed Al Halife'yi kabul etti. Görüşmede bölgedeki gelişmeler ele alındı.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bahreyn Dışişleri Bakanı Şeyh Halid bin Ahmed Al Halife'yi Tarabya'daki Huber Köşkü'nde kabulünün ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Al Halife basın toplantısı düzenledi.

Bahreyn Dışişleri Bakanı kabulü yaklaşık 1 saat 40 dakika sürdü. Görüşmeye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı. Görüşmede bölgedeki son gelişmelerin ele alındığı öğrenildi.

"BAYRAMA KADAR ÇÖZÜLMELİ"

Görüşme sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika açıklama geldi. Erdoğan, "Kriz bayrama kadar çözülmeli" dedi.

Katar krizinin masaya yatırıldığı görüşmenin ardından ilk açıklama Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan geldi. Çavuşoğlu'nun verdiği bilgiye göre, Erdoğan Bahreynli konuğuna Katar krizinin Ramazan bitmeden sonlanması gerektiğini söyledi. 

Suudi arabistan ve Mısır'ın başını çektiği ülkeler, ABD'nin düğmeye basmasıyla Katar'la olan ilişkilerini koparmıştı. Diplomatik ablukayı hava sahalarının kapatılması, Katar vatandaşlarının sınır dışı edilmesi izledi. İrili ufaklı sayıları 10'u bulan ülkelere karşı, Türkiye Katar'ın yanında yer alıyor.

Suudi arabistan ve Mısır'ın başını çektiği ülkeler, ABD'nin düğmeye basmasıyla Katar'la olan ilişkilerini koparmıştı. Diplomatik ablukayı hava sahalarının kapatılması, Katar vatandaşlarının sınır dışı edilmesi izledi.İrili ufaklı sayıları 10'u bulan ülkelere karşı, Türkiye Katar'ın yanında yer alıyor.

''SAYIN CUMHURBAŞKANI'NIN TAVRI NETTİ''

Al Halife, görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bölgenin güvenlik ve istikrarının korunması, hiçbir anlaşmazlık çıkmamasını istediği yönünde önemli açıklamaları olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanı'nın tavrı çok netti. Biz de Katar'ın bu konuda izlediği politikayla ilgili tavrımızı ve bu politikaların bizi bu tavrı almaya ittiğini, Katar'ın politikalarını ve gittiği yolu değiştirmesi gerektiğini, sorularımıza karşılık vermesi ve bizimle birlikte bu konuda -bir daha tekrarlanmamasını garanti edecek şekilde- net bir sonuca ulaşması gerektiğini Sayın Cumhurbaşkanı'na ilettik. Sayın Cumhurbaşkanı'na böyle bir zamanda bu adımı atmamızın ehemmiyet arz ettiğini, kibarlık yapacak vaktimizin olmadığını, aramızda anlaşmaların olduğunu ve Katar'ın bunlara uymadığını, artık bu konuya ciddi bir şekilde eğilmek ve vakit harcamamak gerektiğini ilettik."

Erdoğan'a, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) olarak saygı duyduklarını ifade ettiklerini aktaran Al Halife, "Türkiye'nin bölgedeki herhangi bir tehdit karşısında Körfez ülkelerinin yanında yer almasını ve müttefiki olmasını istediğimizi ifade ettik." dedi.

Al Halife, Erdoğan'ın Katar'daki askeri üsle ilgili açıklamaları olduğunu aktararak, "Dışişleri Bakanı kardeşim de bunu tekrarlayan ifadeler kullandı. Bu üssün, KİK ülkelerinin güvenlik ve istikrarını sağlamak için kurulduğunu ve kimseye karşı kullanılmayacağını vurguladı. Biz bu ifadeleri memnuniyetle karşılıyoruz. Bu üs, 2014'te varılan anlaşma gereğince, bölge ülkelerini gelebilecek tehlikelere karşı korumak üzere kurulmuştur ve bugün Katar'la aramızda yaşananlarda bir etkisi yoktur." diye konuştu.