BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,60
ALTIN 2.391,67
HABER /  GÜNCEL

Çözüm sürecinde uluslararası bir aracı yok

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, “Yürüttüğümüz süreci Türkiye kendisi yürütüyor. Uluslararası bir aracı yok. Kendimiz direk görüşüyoruz, yö...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, “Yürüttüğümüz süreci Türkiye kendisi yürütüyor. Uluslararası bir aracı yok. Kendimiz direk görüşüyoruz, yöntemimiz bu” dedi.
İçişleri Komisyonu’nda görüşüldükten sonra, TBMM Genel kurulunda müzakerelere açılan Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı görüşmelerinde Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, milletvekillerinin sorularına cevap verdi.
PKK terör örgütü mensuplarının silah bırakacaklarına inanıp inanmadıklarının sorulması üzerine “Bu yasadan sonra bunları çalışacağız. Sorduğunuz soruların cevabını bilsek bu yasaya gerek kalmazdı” ifadelerini kullanan Beşir Atalay, tasarının kabul edilmesinden sonra hükümet görevler vereceğini, kurumların, ve kişilerin o görevleri yerine getireceklerini belirtti. Beşir Atalay, “Eylem planı, yol haritası gibi önümüzde hazırlanmış bir şey şok bunları çalışıyoruz” dedi. MHP sıralarından gelen “Yalan söylüyorsunuz” sözlerine tepki gösteren Atalay, “Çok şeyi göze alırız ama yalan söylemeyiz. Yalan hiç yapmayacağımız bir şeydir. Biz çok açık konuşan, yapacağını açık yapan, riskleri alan, cesaret gösteren ve mertçe ‘şunu yapıyoruz’ diyoruz. Bir ülkenin bölünmesinin bu kadar kolay konuşulmasına hayretler ediyorum. Sanki sadece bu milletin bütünlüğünü birileri düşünüyormuş gibi bunlar üzücü şeyler” diye konuştu.
Şehit ailelerinin kendilerini çok iyi anladıklarını ve kendilerine destek verdiğini açıklayan Atalay, “Diyorlar ki ‘başka ailelere şehit gelmesin.’ İnanın çok büyük destekler var. İnsanlar huzurlu bir Türkiye, kardeşlik içinde yaşanan bir Türkiye için umut bağlamış bu çözüm sürecine” ifadelerini kullandı.
Beşir Atalay, uyuşturucu ile mücadelede yapılan çalışmaların hangi aşamada olduğunun sorulması üzerine “Uyuşturucu ile büyük bir mücadelemiz var. Uyuşturucuda Türkiye transit ülke konumundadır. Uzakdoğu’dan gelen uyuşturucu belli oranda Türkiye üzerinden Avrupa tarafına gidiyordu. Büyük bir mücadele vardı, şimdi kuzeye kaydı, Ukrayna tarafına kaydı” açıklamasında bulundu.
PKK ile mutabakat ve Kandil’in çözüm çalışmalarında süre verdiği eleştirilerine yanıt veren Beşir Atalay, “Bu çözüm süreci çalışmasında bu yasaya bizim ihtiyacımız var. Doğrusu kendi hükümetini, ülkesinin hükümetini bu şekilde değerlendirmeyi sizlerin insafına bırakıyorum. Burada muhalefet yapayım diye ‘2 hafta süre verilmiş hükümet yerine getiriliyor’ gibi değerlendirmeler var. Sanki hükümetin çalışmalarını bilmeyen birisi. Burada gizli çalışma yürütmüyoruz, burada bu sorunları çözmek için çalışıyoruz” dedi.
Çözüm sürecinde uluslararası gözlemci ya da aracı olup olmadığı yönündeki sorulara ise Atalay, “Yürüttüğümüz süreci Türkiye kendisi yürütüyor. Uluslararası bir aracı yok. Kendimiz direk görüşüyoruz, yöntemimiz bu. Uluslararası bir mekanizmayı bu çalışmalarda devreye koymadık, koymayacağız” şeklinde yanıt verdi.
(İHA)