BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Çözüm sürecinde kritik hafta! Hakan Fidan devrede!

6-7 Ekim Kobani protestoları sonucunda durgunluğa giren çözüm sürecinde bu hafta kritik. MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ‘arka kapı diplomasisi’ sayesinde taraflar yeniden masaya oturacak.

Abone ol

Çözüm sürecinde 6-7 Ekim Kobani olayları sonrası yaşanan gerilim geçtiğimiz hafta yapılan karşılıklı açıklamalarla yatıştı.

Yeni Şafak gazetesinin haberine göre önümüzdeki hafta HDP heyeti Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile biraraya gelecek. Yapılacak görüşmeler sonrası heyetin İmralı’ya gidiş tarihi netleşecek.

FİDAN’IN ARKA KAPI DİPLOMASİSİ

Gazetenin iddiasına göre çözüm sürecinde yeniden masaya oturulmasında MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın “Arka kapı diplomasisi”nin büyük başarısı yatıyor. Bugüne kadar birçok kirzde olduğu gibi  Fidan’ın devreye girmesi gerilimin yatışmasının ilk adımı oldu. Abdullah Öcalan’la yapılan görüşmeler sonucunda sürece dair yeni bir yol haritası belirlendi. Fidan bu gelişmeyi doğrudan Başbakan Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a aktardı.

KARANLIK ODAKLARIN OYUNU BOZULDU

Kobani olaylarını bahane ederek 6-7 Ekim tarihleri arasında yaşanan gerilim çözüm sürecini de krizin eşiğine getirmişti. Gerek HDP gerekse de Kandil’den yapılan açıklamalar ve bölgede kamu güvenliği ve düzenini hedef alan olaylar sürece bakışı olumsuz bir atmosfere sokmuştu. Hükümetin kararlılığı çözüm sürecini hedef alan odakların planını bozdu. Başbakan Davutoğlu’nun talimatıyla kurulan Çözüm Süreci Kurulu devreye girdi. Geçtiğimiz hafta İmralı heyeti ile hükümet arasında iki kritik görüşme gerçekleştiren Kurul’un girişimleriyle Çözüm sürecinin devam etmesi konusunda mutabakata varıldı.

AKDOĞAN-HDP HEYETİ  GÖRÜŞMESİ YARIN

Çözüm Süreci Kurulu’nun devreye girmesiyle birlikte yeniden toparlanan süreçte bu kritik bir görüşme yapılacak. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan yarın HDP heyeti ile görüşecek. Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve İdris Baluken’den oluşacak heyetle biraraya gelecek olan Akdoğan’ın “Kamu düzeni” konusunda HDP’lilere mesaj verecek. Görüşmede ayrıca HDP heyetinin İmralı ile görüşmesine ilişkin de takvim belirlenecek.

6-7 EKİM YOL HARİTASINI GECİKTİRDİ

Çözüm süreci Kobani gerilimi Eylül ayında konuşulan yol haritasının uygulanmasını da geciktirdi. 4 aşamalı olarak hazırlanan planda ilk olarak “Şiddetin durması sağlanacak ve kamu düzeni sağlanacaktı. Planın ikinci aşamasında “Geri çekilme tekrar başlayacak” ve 21 Mart 2015 Nevruz’unda “silahlı mücadelenin bitirildiği siyasi mücadele döneminin başladığı” ilan edilecekti. Sürecin sonrakı ve nihayi hedefi olarak da normalleşme aşamasına geçilecekti. Bundan sonra yaralar sarılacak, silah bırakan unsurların topluma kazandırılması için adımlar atılacaktı.