BIST 10.320
DOLAR 32,28
EURO 35,08
ALTIN 2.475,78
HABER /  GÜNCEL

Çözüm süreci Kato'ya huzur getirdi

Kato Dağı eteklerinde bulunan Kaval Köyü'nün sakinleri, 'çözüm süreci' ile birlikte en huzurlu günlerini yaşıyor.

Abone ol

Hakkari'de Daha önce çatışmalardan dolayı koyunlarını bomba ve havan topu sesleri arasında korku içinde otlatıp sağan köylüler, artık rahatça yaylalara gidebiliyor.

34947_8433_29042013_1-(1).jpg
Hakkari- Beytüşşebap karayolu üzerinde, Kato Dağı eteklerinde bulunan ve 1993 yılında bölgede yaşanan çatışma ve operasyonlar nedeniyle boşaltılan Kaval Köyü sakinlerinin bir kısmı, 2000 yılında evlerine döndü. Ancak bölgedeki çatışmalar ve operasyonlar hiç eksik olmadı. Köy sakinleri 20- 25 yıl öncesinde yaşadıkları hayata dönmek istediklerini belirtirken, başlatılan 'çözüm süreci'nden dolayıda büyük mutluluk yaşadıklarını anlattı. Yıllardır bölgede yaşanan çatışmalardan dolayı koyunlarını bomba, havan topları ve silah sesleri arasında yaylalara götürdüklerini, yaşanan süreçle birlikte artık hiçbir tedirginlik yaşamadıklarını anlattı.

Köy sakinlerinden 83 yaşındaki Sait Duman, barış için umutlu olduğunu ifade ederek, "Yıllardır rahat bir şekilde köyümüze gidip gelemiyorduk. Köyümüzü boşaltıp Hakkari ve çevre illere yerleşmek zorunda kalmıştık. Şu an başlayan çözüm süreci bizi oldukça memnun etti. Biz bu dağlarda barut kokusu yerine gül kokusu yayılsın istiyoruz" dedi.