BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Çocukları okula yeni başlayan veliler dikkat

Yeni eğitim ve öğretim döneminin başlamasıyla birlikte 223 bin 97’si anaokulu olmak üzere 1 milyon 200 bin 165 çocuk ilkokul birinci sınıfa ...

Abone ol

Yeni eğitim ve öğretim döneminin başlamasıyla birlikte 223 bin 97’si anaokulu olmak üzere 1 milyon 200 bin 165 çocuk ilkokul birinci sınıfa başladı. Doruk Sağlık Grubu hekimlerinden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeliha Küçüktaş, velilere önemli tavsiyelerde bulundu.
Çocukların kendilerini yetiştiren ve devamlı yanlarında olan ebeveynlerinden ilk defa ayrılmaları sebebiyle bu süreçte kurulacak iletişimin sıcak ve samimi olması gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Küçüktaş, “Yaşadıklarınızı, sizi okula ilk kimin götürdüğünü, günlerin nasıl geçtiğini, öğretmeninizi, okuma yazmayı öğrenme serüveninizi çocuğunuzla paylaşın. Birlikte geçirdiğiniz her vakitte çocuğunuzun okulla ilgili merak ettiği soruları cevaplayın. Bu sayede çocuklar, anne ve babalarının da aynı ortamdan geçtiğini ve korkulacak bir durum olmadığını öğrenir” şeklinde konuştu.
Okulun ilk günü çocukların ‘Beni bırakma anne, sen de gel lütfen’ şeklinde haykırışları karşısında velilerin kaygıya kapılmaması gerektiğini dile getiren Küçüktaş, “Kaygı bulaşıcıdır. Çocuklar kaygıları kolayca hisseder. Bu durum, çocuğun okul hayatına hoş olmayan bir şekilde başlamasına ve okulun zihninde kötü bir yer olarak kalmasına yol açabilir. Duygularınızı kontrol edin. Çocuklarının, okula karşı direnç göstermeleri karşısında veliler sakin olarak, çocuklarını da bu yönde teşvik etmelidir ” dedi.

"UYKU DÜZENİ MUTLAKA SAĞLANMALI"
Uyku, beslenme ve okul alışverişi ile ilgili konularda da tavsiyelerde bulunan Uzm. Dr. Küçüktaş, “Okul dönemi zamanlamasına bedenin alışması için yatma ve kalkma saatlerinde çocuğa mutlaka bir alışkanlık kazandırılmalıdır. Kırtasiye ihtiyaçları gibi okul alışverişlerinde ise öğrencilerin velilerle birlikte olması, bu alışverişlerden öğrencinin keyif alması ve okula başlama hevesinin oluşması açısından son derece önem taşımaktadır” diye konuştu.
Velilerin çocuklarının yalnızca okul ortamına intibak etmeleriyle değil, sağlıklı beslenme alışkanlıklarıyla da ilgilenimesi gerektiğini hatırlatan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeliha Küçüktaş, “Çocuklar okul hayatlarıyla birlikte ruhen ve bedenen büyümeye devam ederler. Bu yüzden veliler çocuklarının yalnızca okul başarılarıyla değil, onların sağlıklı gelişimleri ile de yakinen ilgilenmelidirler. Kendi beslenme alışkanlıkları ile örnek olmalıdırlar. Özellikle küçük yaştan itibaren dengeli beslenmenin öneminin çocuğa anlatılması çocuk gelişiminde hayati rol oynamaktadır” ifadelerini kullandı.
(İHA)