BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Çocukları işkenceyle öldürmüşler

Yaşları 4 ile 11 arasında değişen çocukları işkence ederek öldürmüşler. Bakın nerede?

Abone ol İngiltere ile Fransa arasındaki Kanal adalarından Jersey'de onlarca yıl önce bir yetiştirme yurdunda çocuklara cinsel tacizde bulunulduğu iddialarını araştıran polis, eski yurt binasında en az 5 çocuğa ait kemikler buldu.

Jersey Polis Müdürü Yardımcısı Lenny Harper, BBC'ye yaptığı açıklamada, Jersey'deki eski "Haut de la Garenne" yurdu binasında yapılan aramada bulunan yanmış ve parçalanmış kemik ve diş kalıntılarının 4 ila 11 yaşları arasındaki çocuklara ait olduğunun belirlendiğini söyledi.

Polisin binada "cezalandırma odaları" olduğu iddia edilen yer altındaki 4 odada yaptığı kazılarda, kan izleriyle dolu büyük bir banyo, prangalar, 65 süt dişi ve 100'den fazla kemik bulundu.

Harper, yurtta 1960'ların sonu ve 1970'lerin başında çocukların öldüğünü ve bunun gizlemeye çalışıldığını gösteren kanıtlar bulunduğunu belirtti.

Harper, kemikler üzerinde yapılacak karbon testi cinayetlerin kesin tarihini belirlemezse dava açamayacağını belirterek, "Bütün ümitlerimiz karbon testine bağlı" dedi.

Polis, eskiden yurtta kalan ve kendilerine cinsel tacizde bulunulduğunu iddia eden kişilerin başvuruları üzerine soruşturma açmıştı. Yurtta onlarca yıl önce 100'den fazla kız ve erkek çocuğuna cinsel tacizde bulunulduğu iddia ediliyor.

1867'de suçlu çocuklar için bir çıraklık eğitim merkezi olarak açılan Haut de la Garenne, daha sonra yetiştirme yurdu olarak hizmet verdi. 1986'da kapandıktan sonra büyük bir onarımdan geçirilen bina, 2004'te pansiyon olarak tekrar açıldı.

Çocukluklarında yurtta kalanların şikayetleri üzerine başlatılan ve 2 yıl gizlice sürdürülen soruşturma, binada bir çocuk iskeletinin parçası olduğu sanılan kemiklerin bulunması üzerine geçen şubatta resmen açılmıştı.

Polis, yurtta daha önce kalan onlarca kişinin gelip kendilerine yurt görevlilerince zorla uyuşturucu verildiğini, tecavüz edildiğini ve dövüldüklerini anlattığını söyledi.

Soruşturma çerçevesinde yurtta çalışan 3 görevli hakkında 1969 ile 1980 arasındaki dönemde cinsel taciz suçlamasıyla dava açıldığı, 40'tan fazla başka şüphelinin bulunduğu kaydedildi.

Jersey adası, Birleşik Krallığın bir parçası olmamasına rağmen, halen Britanya monarşisinin malı durumunda.

KAPATMA İDDİALARI

Bu arada İngiltere'de Liberal Demokrat Parti milletvekili John Hemming, BBC radyosuna yaptığı açıklamada, Jersey adası "seçkinlerinin" soruşturmayı kapatmak istediğinden şüphelenildiğini söyledi.

Hemming, mecliste verdiği soruşturma önergesinde, ada yetkililerinin bu soruşturmayı yürütebilme yeteneği konusunda şüpheler bulunduğunu belirtmişti.

Hemming, bugün BBC radyosuna yaptığı açıklamada, şüphelerin nedeninin "adada kuvvetler ayrılığı olmaması ve Jersey seçkinlerinin, ünlerini korumak için skandalı ve ihlalleri örtme isteği olduğunu" belirtti.

Hemming, "dava açmak için yeterli kanıtın bulunduğu 5 olay var, ama soruşturmalar şu ya da bu şekilde kapatıldı" dedi.