BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Çocuk hakları alarm veriyor

Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü. Ancak, ucuz iş gücü olarak görülen çocuk işçiler halen önemli birer gündem maddesi.

Abone ol

İNTERNET HABER / ÖZEL İÇERİK

Çocukların da yetişkin bireylerin haklarına sahip olmasını sağlayan Cenevre Çocuk Hakları Bildirisi'nin imzalanması nedeniyle ilan edilen Dünya Çocuk Hakları Günü, bugün tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. 

Birleşmiş Milletlerin öncüğünde 191 ülke tarafından imzalanan 54 maddelik bildiri, çocukların erişkinlerden farklı fiziksel, fizyolojik, davranış ve psikolojik özellikleri olduğu, sürekli büyüme ve gelişme gösterdiği bilincinin yerleşmesi, çocukların bakımının bir toplum sorunu olduğu ve bilimsel yaklaşımlarla herkesin bu sorumluluğu yüklenmesi gerektiği düşüncesini paylaşıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, geçen hafta yanıtladığı bir soru önergesinde 2012 yılında yapılan teftişler sonucu işyerlerinde 5 bin 960 çocuğun çalıştığının tespit edildiğini açıklamıştı. 

BU YIL 55 ÇOCUK İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi tarafından yayımlanan istatistikler, Türkiye'deki "çocuk işçi"lerin durumunu bir kez daha gözler önüne seriyor. 

Buna göre, Türkiye'de sadece 2013 yılında 55 çocuk işçi, işe bağlı nedenlerle yaşamını yitirdi. Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki mevsimlik işçilerin ise yüzde 45'ini çocuklar oluşturuyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bugüne ilişkin twitter üzerinden şu iletileri paylaştı: 

fatma-sahin.png


13. Ulusal Çocuk Forumu TBMM Çocuk Oturumu'nda konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 20 Kasım Çocuk Hakları Günü'nü kutlayarak, dünyada çocuk bayramına sahip tek ülkenin Türkiye olduğuna işaret etti. Nüfusun üçte birinin çocuk olduğunu hatırlatan Çiçek, çocuklarla ilgili çaba harcamaları ve çocukları mutlu kılmaları halinde, nüfusun bu kesiminin sorunlarını da belirli bir noktaya getirmiş olacaklarını söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise çocukların istiklalleri, istikballeri; dünleri, bugünleri ve yarınları olduğunu söyledi. Çocukların, sadece öğrenci değil, aynı zamanda öğretmenleri olduğunu dile getiren Şahin, '"Sizin gözünüzle hayatı öğrenmek, sizin heyecanınızı, sizin masumiyetinizi hep beraber öğrenerek, hayatı güzelleştirmeye, hayattaki hedeflerimize ulaşmaya çalışıyoruz" dedi. 

ÇOCUK İŞÇİLİK LATİN AMERİKA VE ASYA'DA FAZLA

Kapitalizmin ucuz iş gücü olarak gördüğü "çocuk işçiler", dünya üzerinde en çok Güneydoğu Asya ülkelerinde görülüyor. Uluslararası Kölelik Karşıtı Örgüt'ün yayınladığı "çocuk işçi" haritasında, Latin Amerika ve Asya ülkeleri dikkati çekerken, Avrupa ve Kuzey Amerika gibi bölgelerde çocuk işçiliğe hemen hemen hiç rastlanmıyor. Aynı haritada, "çocuk işçiler"in hangi mallların üretiminde kullanıldığı da açıklanıyor.

cocuk-isci-haritasi.20131120160006.jpg


Örgütün hazırladığı raporda, Türkiye ile şu çarpıcı tespitler yer alıyor: 

- Turunçgilleri ekebilmek için aileleriyle birlikte göç eden çocuklar plastik çadırlarda evlerinden uzakta yaşıyor. Su ve elektrik olmadan zor koşullar altında yaşamlarını sürdürüyor.
- Tarım Türkiye'de resmi olmayan bir iş kolu. Çocuklar hasat zamanı yaralanma riski olmasına rağmen hiçbir iş koruması olmaksızın çalıştırılıyor. 
- Fındık sektöründe çalışanlar sezon boyunca aileleriyle birlikte ülkenin dört bir yanına göç ediyor. İşleri yeterince zor olduğundan bu durum onların okula gidememeleri anlamına geliyor.
- Tarım sektöründe çalışan göçmen aileler arasında yapılan anket sonucunda, çalıştırılan çocukların yüzde 12'si daha önce hiç okula gitmemiş. Yüzde 20’si 5.yıldan sonra okulu bırakmış.

Öte yandan savaş ve felaket şartları da en çok çocukları olumsuz etkiliyor. Ortadoğu'da yaşanan iç savaş hali ve Asya'da yaşanan tayfun felaketleri, birçok korumasız çocuğun yaşamını yitirmesine neden oluyor. Özellikle etkisi Türkiye'de de hissedilen Suriye iç savaşından kaçan çocuklar, büyük çoğunluğu İstanbul'da olmak üzere aileleriyle birlikte dilenmek zorunda kalıyor. Biraz şanslıları ise bir yetişkinin ancak yapabileceği işleri çaresizce kabul ediyor.