BIST 10.177
DOLAR 32,26
EURO 34,79
ALTIN 2.403,46
HABER /  GÜNCEL

Clinton: Esad'ın konuşması 'soğuk ve müstehzi'

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Washington'da Katar başbakanıyla düzenlediği basın toplantısında Suriye lideri Esad'ın şiddet olaylarında sorumluluk almayı reddettiğini, yerine suçu dış güçlere attığını savundu.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın dünkü konuşmasını ''soğuk ve müstehzi'' bularak kınadığını bildirdi.

 

Clinton Esad'ın şiddet olaylarında sorumluluk almayı reddettiğini, yerine suçu dış güçlere attığını savundu.

Clinton ayrıca Suriye'deki görev süreleri gelecek hafta dolacak olan Arap Birliği gözlemcilerinin sonsuza dek denetim yapamayacaklarını ifade etti.

Washington'da Hillary Clinton'la katıldığı basın toplantısında konuşan Katar Başbakanı ise gözlem faaliyetlerinde şimdiye dek başarı sağlanamadığını söyledi.

Katar Başbakanı Arap dünyası ve uluslararası toplumun ölümleri durdurmak gibi bir yükümlülükleri olduğunu belirtti.

Gözlemciden veryansın

Öte yandan Suriye'de görev yapan Arap Birliği gözlemci heyetinden istifa eden Enver Malik, dün Birliğin operasyonun bir 'maskaralık' olduğunu söyledi ve ülkede bir insanlık felaketi yaşandığını belirtti.

Suriye'den ayrılan Cezayirli gözlemci Enver Malik, El Cezire televizyonuna verdiği demeçte, tanık olduğu "dehşet verici" olaylardan ötürü gözlemci heyetinden istifa ettiğini açıkladı.

Reuters ajansının aktardığına göre, Malik "Heyetten çekildim zira Suriye rejimine hizmet eder durumda gelmiştim. Rejimin daha fazla insan öldürmesine imkan veriyor, bunun önüne geçemiyordum." dedi.

Arap Birliği'nin Suriye'deki gözlemcilerinin durumla başa çıkacak halleri kalmadığını belirten Enver Malik, Beşar Esad yönetiminin savaş suçu işlediğini, keskin nişancıların sivillere ateş açtığını, güvenlik güçlerinin insanları kaçırıp işkence ettiğini anlattı.

Humus'ta iki haftadan fazla süreyle kaldığını, kentte dehşet verici sahnelerle karşılaştığını, yanmış cesetler gördüğünü söyleyen Cezayirli gözlemci, Arap Birliği heyetinin Sudanlı başkanı General Muhammed el-Dabi'yi de eleştirdi.

"Gözlemci heyetinin başkanı Suriye yetkililerini ve diğer tarafları kızdırmamak için orta yoldan ayrılmamak istiyor." diyen Enver Malik, Suriye'den ayrılmadan önce de Facebook sayfasında yazdığı eleştirel yazılarla dikkat çekmişti.

Esad mitinge katıldı

Bu arada devlet başkanı Beşar Esad, başkent Şam'da bir mitingde yandaşlarına seslenerek gövde gösterisi yaptı.

Binlerce kişinin katıldığı mitingde konuşan Esad "burada bulunma amacım Suriye halkına olan sevgimi göstermektir" dedi.

Esad "kimsenin şüphesi olmasın ki sonu yaklaşmakta olan bu komployu alt edeceğiz" diye konuştu.

Mitingde Beşar Esad'a eşi Esma ve çocukları da eşlik etti. Böylece Esad ailesinin Suriye'yi terk ettiği yönündeki söylentiler asılsız çıkmış oldu.

Beşar Esad'ın dün de televizyonda yayınlanan bir konuşma yapmış ve Suriye'ye karşı uluslararası bir komplo kurulduğunu söylemişti.