BIST 9.693
DOLAR 32,49
EURO 34,75
ALTIN 2.501,50
HABER /  GÜNCEL

Cizre'de son durum polise saldırı valilik flaş karar

CİZRE'den son dakika haberleri geliyor. Cizre'den gelen en son haberlere göre polislere bombalı saldırı düzenlendi. Şırnak Valiliği ise sokağa çıkma yasağını kaldırma kararı aldı.

Abone ol

CİZRE'den son dakika haberleri geliyor.

Şırnak Valiliği, Cizre'de 8 gündür uygulanan sokağa çıkma yasağını kaldırma kararı aldı. Şırnak Valiliği'nden yapılan son dakika Cizre açıklamasında, "Sokağa çıkma yasağı yarın sabah saat 07.00'de sona erecek" denildi. 

Şırnak Valiliği'nden yapılan açıklamada şöyle denildi:

"İlimiz Cizre ilçesinde 4 Eylül 2015 günü saat:20.00 da başlayan sokağa çıkma yasağı 12 Eylül 2015 Cumartesi günü saat 07.00 itibariyle sona erecektir. Bu süre zarfında güvenlik kuvvetlerimiz Bölücü Terör örgütü Mensuplarına karşı başarılı bir operasyon gerçekleştirmiştir. Bu süreçte sabır ve duyarlılıkla hareket eden çok değerli Cizreli vatandaşlarımıza en içten teşekkürlerimi ifade ediyorum.

Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Bölücü Terör Örgütü Mensuplarına karşı vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini korumaya ve kamu düzenini sağlamaya devam edeceğiz."

ŞEHİT İDDİALARI ASILSIZ ÇIKTI

Cizre teröristler tarafından polislere bombalı saldırı düzenlendi. Şırnak Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre, saldırıda 5 polis yaralandı. Cizre'den gelen en son haberlerdeki iddialara göre saldırıda şehitler var. Ancak şehit iddiası resmi kaynaklarca doğrulanmadı.

Şırnak'ın sokağa çıkma yasağı süren Cizre ilçesinde PKK'lılar devriye görevi yapan güvenlik güçlerinin geçişi sırasında yoldaki rögara tuzakladıkları patlayıcıyı uzaktan kumandayla infilak ettirdi.
Patlamada 5 polis yaralanırken, yardıma gelen polislere PKK'lılar ateş açtı.

CİZRE SON DURUM.JPG 

Şırnak Valiliği tarafından geçen cuma günü saat 20.00'den itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edilen Cizre'de yasak devam ederken, PKK'ya yönelik operasyonlar da aralıksız sürüyor. Şırnak Valiliği, bugün ilçede devriye görevi yürüten güvenlik güçlerine rögar içine yerleştirilen patlayıcı ile düzenlenen saldırıda 5 güvenlik görevlisinin yaralandığını açıkladı. Yaralıları almaya giden kurtarma ekiplerine de el bombası ve silahlarla ateş açıldığı belirtilen Şırnak Valiliği'nin açıklamasında şöyle denildi:

"11.09.2015 günü saat 10.45 sıralarında Cizre ilçemizde araçla devriye görevini ifa eden güvenlik güçlerimize karşı, rögar içine yerleştirilmiş patlayıcının patlatılmasıyla saldırı düzenlenmiş. Saldırı sonucu 5 personelimiz yaralanmıştır. Ayrıca yaralı personellerimizin tahliyesi sırasında kurtarma yapan ekiplerimize yoğun şekilde el bombalı ve silahlı saldırı gerçekleştirilmiştir. Faillerin yakalanmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

TELEFON KESİNTİSİ BİTTİ 

Cizre'de sokağa çıkma yasağı ile birlikte başlayan telefon kesintisi sona erdi. Bu öğle saatlerinden itibaren ilçe ile telefon bağlantısı kurulmaya başlandı. GSM şirketlerinin hatlarının çalışmaya başlaması ile ilçedeki yakınlarıyla telefon bağlantısına geçebilenler, durumlarıyla ilgili günler sonra bilgi alabildi. Öğleden sonra telefon ve internet hatlarının açıldığı Cizre'de bugünden itibaren 3 market de vatandaşların alışveriş yapması için sabahtan akşama karar açık tutulacak.

ELEKTRİK KESİNTİSİ YOK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Cizre'de elektrik kesintisi olmadığını ifade ederek, "Cizre içinde ufak çaplı trafolar tahrip edilmiş olabilir ancak Cizre'ye giden elektrik aktif ve trafolarımız faaliyette" dedi. Bakan görev süresi boyunca doğalgaza zam olmayacağını da belirtti.

14 YAŞINDA BİR GENÇ ÖLDÜ İDDİASI

Cizre'den henüz teyit edilmemiş haberlere göre, dün gece sokağa çıkma yasağını delen 14 yaşında bir kişi yaşamını yitirdi.  

BAKANDAN İLK CİZRE AÇIKLAMASI

İçişleri Bakanı Selami Altınok, Cizre'de tansiyonun yükselmesi sonrası dün ilk kez kameralar karşısına geçti. Altınok, Cizre'de 4 Eylül'de başlatılan sokağa çıkma yasağı sonrası çıkan olaylarda 9 kişinin öldüğünü açıkladı. Bakan Altınok'un verdiği bilgilere göre, ölenlerden 7'si PKK'lı, 2'si kimliği belirsiz kişi, 1'i ise sivil vatandaş.

HDP HEYETİ CİZRE'YE GİREMEDİ

Dün sabah saatleride Cizre'ye gitmek için İdil'den yürüyüşe başlayan HDP'li heyet geri dönmek zorunda kalmıştı. İçişleri Bakanı'nın "Cizre'ye girmelerine izin vermeyeceğiz" açıklaması sonrası aralarında HDP'li iki bakanın da bulunduğu heyet geri dönme kararı almıştı. 

ekran-resmi-2015-09-11-09.33.35.png 
DAVUTOĞLU'NDAN CİZRE AÇIKLAMASI

Dün akşam saatlerinde A Haber yayınına katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cizre'de yaşanan olaylara ilişkin "Burası Suriye değil,  öyle kafasına göre herkes kanton falan ilan edemez" dedi. 

cizre son durum ahmet davutoğlu açıklama.jpg
Davutoğlu, HDP heyetinin Cizre'ye girmek istemesiyle ilgili ise, "Şu anda hangi heyet olursa olsun AK Parti'den de heyet gitse, oradaki kamu düzeni bağlamında alınan tedbirlere uymak zorunda. Cizre'ye yürümek kolay. Peki aynı şekilde Kandil'e yürüyüp de 'durdurun bu terörü' diye yürüme cesaretini niye göstermiyorlar? Tek bir sivil kayıp olmayan Cizre'de sanki büyük bir kayıp varmış gibi yansıtıyorlar da kızının yanında şehit edilen polisimizin kızının çektiği travmayı ya da Dağlıca şehitlerinin olduğu yerlerde 'barış istiyoruz' diye niye seslenmiyorlar?" dedi.

CİZRE NEDEN ÖNEMLİ?   cizre neden önemli.jpg

Cizre’de olanları değerlendiren yetkililer, ilçenin PKK için önemine dikkat çekiyor. Hem Irak hem de Suriye sınırının “sıfır” noktasında olan Cizre, yine Yüksekova ve Nusaybin’le birlikte PKK’nın laboratuvarı olarak tanımlanıyor. PKK’nın taktik ve stratejik değişikliklerinin sahaya yansımaları, öncelikle Cizre’de uygulamaya konulur ve deneme süreci geçirildikten sonra diğer bölgelere geçiş yapılır.

Örneğin, el yapımı patlayıcıların güvenlik güçlerine karşı kullanımı ve YDG-H hareketi geçmişte ilk olarak Cizre’de uygulamaya konuldu. Görülen örgütsel başarı sonrasında her iki uygulama diğer alanlara yaygınlaştırıldı. Ayrıca, ilçedeki genç nüfus profili PKK için oldukça önemli. Zira, halen yaklaşık 120 bin nüfus olan ilçede 50 bine yakın orta öğretim çağında öğrenci olması, PKK’nın güçlü ve geniş taban bulmasına olanak sağlıyor. Bu taban Cizre’nin örgütün “uygulama laboratuvarı” olmasının en önemli gerekçelerinden birini oluşturuyor.

CİZRE'YE HAKİM OLAN...

Irak’a açılan sınır kapısı Habur’a kadar uzanan tarihi İpek Yolu’nun üzerinde sondan bir önceki durak olan Cizre, bu konumuyla hem güvenlik güçleri, hem de PKK için stratejik nokta olarak değerlendirilirken, “Cizre’ye hakim olan tarafın İpek Yolu’na da hakim olacağı” görüşü yaygın bir kanaat.

Elbette ilçeyi önemli yapan bir diğer unsur ise Suriye’ye açılması. Suriye’de yaşanan çatışma ortamı sırasında, PKK’nın bölgedeki uzantısı olarak değerlendirilen PYD’nin Kuzey Suriye’deki Afrin ve Kobani kantonlarının sonuncusu Cezire olarak adlandırılan bölgedir. Bu bölgenin Türkiye sınırları içindeki karşılığını ise Nusaybin ve Cizre arasında kalan alan oluşturuyor. Böylelikle Rojava bölgesine açılacak koridorun tek geçiş noktasının, Suriye’nin Kamışlı ile Türkiye’nin Nusaybin şehirleri arasındaki Cezire kantonundan geçiyor olması, sınırın Türkiye tarafındaki Nusaybin-Cizre hattını PKK için çok daha önemli hale getirdi. Ayrıca, son dönemde Silopi’de KDP lideri Mesut Barzani ile PKK taraftarları arasında yaşanan sürtüşmenin henüz Cizre’ye yansımaması, ilçe merkezinde PKK için rahat hareket alanı sağlıyor.

CİZRE OPERASYONUNUN GÖRÜNTÜLERİ YAYINLANDI

Öte yandan, Cizre'de düzenlenen operasyonların polis kamerasından çekilen görüntüleri yayınlandı. 


SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI KALDIRILDI

Cizre gibi bir süredir sokağa çıkma yasağının uygulandığı Yüksekova'da yasak dün gece kaldırıldı. Hakkâri Valiliği, Yüksekova ilçesinde saat 23:30'dan geçerli olmak üzere ilan edilen sokağa çıkma yasağı sabah kaldırıldığını duyurdu.