BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Citroen C4 görücüye çıkıyor

Fransız otomobil üreticisi Citroen'in, 2004 Paris Motor Show'da ilk defa görücüye çıkardığı yeni orta segment aracı C4, Ocak ayı sonunda Türkiye'ye geliyor.

Abone ol

Citroen'in, 2004 Paris Motor Show'da ilk defa görücüye çıkardığı yeni orta segment aracı C4, Ocak ayı sonunda Türkiye'ye geliyor. Yeni modelin ilk olarak C4 Saloon ve C4 Coupe versiyonları pazarda yerini alacak.

Tasarım

Çok işlevli sabit merkezli kontrollere sahip direksiyon simidi, ana konfor işlevlerini ve sürüş yardımı fonksiyonlarını kolay erişilebilir hale getiriyor. Temel vurguyu, kullanımı kolay kumandalara veren bu ergonomik özellik, sürüş keyfini daha da arttırıyor.

Direksiyon simidinde, sürüş bilgilerini (araç hızı, hız sınırlayıcı ve hız sabitleyici ayarları, vs.) ön torpidonun merkezinde yarısaydam bir şeritte görüntüleyen yeni tasarım bir yarısaydam çok fonksiyonlu ekrana sahip. Gösterge kontrastı, her zaman net bir okuma sağlamak için dışarıdaki ortamın ışık koşullarına göre anında ayarlanıyor.

C4, hız sınırlayıcı ve ön park yardımı sistemi gibi genellikle pazarın daha üst segment araçlarında bulunan bir donanım yelpazesi sunuyor.

Yeni C4, özellikle şekilsel olarak en uygun hale getirilmiş ilk sürücü hava yastığına da sahip. Direksiyon simidinin sabit merkezi kısmına dayanan bu özellik, sürücü korumasını arttırıyor. Aynı zamanda tasarımı, ön darbe anında yayaları daha etkin şekilde koruyor.

Motor

Piyasaya geniş bir motor yelpazesi ile sürülen C4, üç benzinli motor seçeneği sunuyor: 1.4i 16V (90 bg DIN), 1.6i 16V (110 bg DIN) ve Citroënlere C4 Coupé'a ilk defa takılan 2.0i 16V (180 bg DIN). C4'ün iki HDI dizel motorunun ikisi de, ikinci nesil "common rail" ile donatılıyor. HDI 92 ilk defa PSA Peugeot Citroën Grubu bir araçta görünürken, yeni HDI 110 motor yakın bir zaman önce Citroën yelpazesinde tanıtıldı.

Yardımcı sürüş sistemleri

C4 sürücüsünün, iç mekan konforu ve düzenli kabin tasarımı ile birleştiği zaman yola içi rahat bir şekilde çıkmasına olanak tanıyan bir dizi modern ve yenilikçi sürüş yardımına erişimi bulunuyor.

İstem dışı şerit değişimi uyarı sistemi

İstem dışı şerit değişimi uyarı sistemi, 80 km/s üstü hızlarda otoyolda veya şehirlerarası yolda bir şerit değişikliğini tespit ediyor. Sinyal lambası aktive edilmemişse otomobil sürekli veya kesik şerit işaretini geçtiği zaman sürücüyü uyarıyor. Aracın kayma yönüne karşılık gelen tarafta bulunan otomobil koltuğuna takılmış bir titreşim mekanizması, dikkati dağılan sürücünün zamanında düzeltici eylemi yapmasına olanak tanıyor.
Xenon çift fonksiyonlu yönlendirmeli farlar (sadece VTS üzerinde)

Farlar

C4, aynı zamanda bu sınıfta az görülen bir özelliğe de sahip: Xenon çift işlevli yönlendirmeli farlar (kısa far ve uzun far).
Otomobil bir virajı döndüğü zaman far, virajın iç tarafını aydınlatarak daha önce karanlıkta olan alanları ışığa çıkartıyor. Far, 15º'ye kadar döndürülebilir (dış taraftaki far için 8º ve iç tarafındaki far için 15º). Bu özellik sürücünün gittiği yeri daha iyi görmesine ve yolu kullanan diğer araçları ve olası engelleri ayırt etmesine olanak tanıyor.

Ön ve arka park yardımı

C4 arka park yardımı sistemi fonksiyonunun yanısıra ön park yardımı sistemi fonksiyonu ile sürücülere etkin bir park yardımı sağlıyor. Park yardımı işlevi, ön panelden devreden çıkartılabiliyor.

Hız sabitleyici ve hız sınırlayıcı

Hız sabitleyici ve hız sınırlayıcı, yeni konfor ve güvenlik donanımı listesini tamamlıyor. Hız sabitleyici, sürücüye gaz pedalını kullanmadan otomobili programlanan bir hızda sürme imkanını veriyor.

Düşük lastik basıncı uyarı sistemi

C5 ve C8'de bulunan düşük lastik basıncı uyarı işlevi, C4'te bulunan güvenlik donanımı yelpazesini geliştiriyor. Bu sistem, dört lastiğin tümünün basıncını ölçüyor. Her bir lastiğe, bilgileri merkezi kumanda ünitesine gönderen bir vericiyle bir basınç algılayıcısı takılıyor. Lastiklerden birisi önceden belirlenen basınç seviyesinin altına düştüğü zaman sürücüyü uyarmak için çok işlevli ekranda hemen bir mesaj yanıp sönmeye başlıyor. Aynı zamanda sesli bir uyarı duyuluyor.

Lastikte bir delik olması durumunda aynı zamanda "Dur" göstergesi de yanıyor. Bu özellik, bu şekilde otomobilin dengesi ve yolcuların güvenliği üzerinde ters bir etkisi olacak her türlü basınç düşüklüğünü tespit ediyor.

Kaynak: www.mynet.com