BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Çinli işçiler Amerikalı patronu serbest bıraktı

Çin'in başkenti Pekin'deki fabrikasında çalışanlar tarafından, pencereleri demir parmaklıklı bir odada yedi gündür rehin tutulan işadamı Chip Starnes serbest bırakıldı.

Abone ol

Çin'in başkenti Pekin'deki fabrikasında çalışanlar tarafından, pencereleri demir parmaklıklı bir odada yedi gündür rehin tutulan işadamı Chip Starnes serbest bırakıldı.

Ücretlerle ilgili bir anlaşmazlıkla başlayan gerginliğin çözülememesi ardından fabrika işçileri, fabrikanın sahibi Chip Starnes'ı rehin almışlardı.

Çalışanlarıyla bir uzlaşmaya vardığı belirtilen Starnes'ın bu sabah ülkeden ayrılmasına izin verildiği bildirildi.

Speciality Medical Supplies adlı tıbbi malzemeler üreten fabrikanın tamamen kapatılacağı söylentilerinin ardından, şirketin Florida merkezli sahibi Starnes'ı fabrikada alıkoyan yaklaşık 100 fabrika çalışanı kendilerine tazminat ödenmesini talep ediyorlardı.

Fabrikayı kapatmak gibi bir niyeti olmadığını söyleyen Chip Starnes, tutulduğu fabrikanın penceresinden "Kimse onlara işlerini kaybedeceklerini söylemedi. Söylentiler, dedikodular nedeniyle durum bir anda kontrolden çıktı. Çok üzücü bir durum bu" dedi.

İşçiler başkent Pekin'e bir saat mesafedeki fabrikada bir odaya kapattıkları Chip Starnes'ın internet bağlantısını kestiler ve uyumasını engellemek için kapılara vurup odaya büyük ışıldaklarla aydınlattılar.

Starnes'a gözündeki iltihap için ilaç da verilmediği belirtiliyor.

Masrafları azaltmak için, fabrikanın plastik biriminden 30 kişinin işten çıkarılması ve bu birimin Hindistan'a nakledilmesi ardından işçiler arasında fabrikanın tamamen kapatılacağı söylentileri yayılmıştı.

Geçen yedi gün boyunca, yaklaşık 10 yıldır faaliyette olan fabrikanın önüne zaman zaman Çinli güvenlik güçlerinin de geldiği ancak 'zorla alıkoyma' eylemine ve işçiler ve fabrika sahibi arasındaki anlaşmazlığa müdahale etmediği belirtiliyor.

Çinli işçileri temsil eden sendika yetkilileri Chip Starnes'ın iki aydır çalışanlarına ücretlerini de ödenmediğini savunuyor.

BBC'ye bir açıklama yapan işçiler, iki aylık ücretlerini ödeme sözü veren Chip Starnes'ın fabrikadan ayrılmasına izin verdiklerini söylediler.

Starnes'ın fabrika çalışanlarından hiç birinin işini kaybetmeyeceğini de taahhüt ettiği belirtiliyor.

BBC Pekin muhabiri Celia Hatton, anlaşmazlığın yaşandığı şirketin sahibinin Amerikalı olması nedeniyle bu olayın gündemde kaldığını ancak Çin'de işçiler ve işverenler arasında bu gibi anlaşmazlıkların hemen hergün yaşandığını hatırlatıyor.

Muhabirimiz, Çin'de yaklaşık 260 milyon göçmen işçi bulunduğunu ve şirketlerin malî sıkıntı içine girmesi halinde özellikle bu işçilerin en büyük darbeyi aldığını vurguluyor.