BIST 9.080
DOLAR 32,38
EURO 35,01
ALTIN 2.326,03
HABER /  GÜNCEL

Çin'in Afganistan'da dev enerji hamlesi

Afgan hükümeti, Çin enerji şirketine Amuderya havzasında petrol arama ve çıkarma izni verdi. Bölgedeki rezervin 87 milyon varil civarında olduğu sanılıyor.

Abone ol

Çin Afganistan'ın Amuderya bölgesinde petrol arama çıkarma projesine hükümetten onay aldı.

Afgan kabinesinin Çin Ulusal Petrol Şirketi'ne petrol arama izni verdiği bölgenin 87 milyon varil petrol rezervine sahip olduğu tahmin ediliyor.

Çin, artan iç talebi karşılamak için petrol kaynaklarını genişletme arayışı içind.

Devlete ait Çin Ulusal Petrol Şirketi yerli bir ortak olan Vatan Grup'la işbirliği yapacak.

Afganistan'ın enerji kaynakları konusunda zengin olduğuna ilişkin tahminler sıklıkla dile getirilmekle birlikte gözlemciler bu karlılık konusunda tahmin yapmanın henüz erken olduğunu söylüyor.

Singapur merkezli Tri-Zen adlı danışmanlık şirketinden Tony Regan, Çin şirketinin havzada bulunan petrol rezervinin büyüklüğünü tespit edene kadar arama faaliyetleri için ciddi bir yatırım yapması ve para harcaması gerekeceğini söylüyor.

Regan bölgedeki petrol arama faaliyetlerini ticari olarak üretime dönüşmesinin ise 5 ila 10 yılı bulabileceği görüşünde.

Ancak uzmanlar Çin'in Afganistan'da sadce enerji sektörüyle ilgilenmediğine dikkat çekiyor.

Ülkede barışın sağlanmasıyla birlikte yeniden inşa faaliyerlerinin başlayacağı, bunun da ekonomik büyümeyi tetikleyeceği beklentileri var.

Çin de bu büyüme sırasında devrede olmak istiyor gözlemcilere göre.

Çin Bilgi Danışmanlığı'ndan Charles Chaw da, bu anlaşmanın Çin için ülkeye adım atmak anlamına geldiğine dikkat çekerek, ''Pekin daha geniş kapsamlı yatırımlara gözünü dikmiş durumda. Hızlı tren de dahil olmak üzere altyapı projelerine örneğin'' diyor.