BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,75
ALTIN 2.455,08
HABER /  GÜNCEL

Cinerden sürpriz belge

İşler karıştı. Turgay Ciner, Sabah ve ATV'ye el konulmasıyla ilgili sürpriz bir belge ortaya çıkardı.

Abone ol

Ciner grubu ise, 2002 yılında inanç sözleşmelerinin hükümsüz olduğunu, bu sözleşmelerin ortadan kalktığını belirterek, el koymanın haksız olduğunu savunurak Ticaret mahkemesinde ve danıştayda iki dava açtı.

Danıştay'ın İstanbul 6. idare mahkemesine gönderdiği davada dün çok önemli bir gelişme oldu. Ciner Grubu kendi tezini kanıtlayan çok önemli bir belgeyi mahkemeye sundu. Belge, Dinç Bilgin ile ortaklığın olmadığını, Dinç bilgin imzasıyla ortaya koyuyor. Böylece, el koyma gerekçesi de bu belgeyle çürütülüyor.

Mahkemeye sunulan bu çok önemli belge 3 Nisan 2003 tarihli. Yani, Dinç Bilgin'in TMSF'ye verdiği protokollerden 8 ay sonrasına ait. Teslim ve imha protokolünde Ciner ile Dinç Bilgin arasında yapılan inanç sözleşmesini ortadan kaldıran hükümler çok açık biçimde yer alıyor.

İŞTE O PROTOKOL
03.04.2003
ATV ve SABAH başta olmak üzere Bilgin Grubuna ait yayın mecralarının Etibank'a el konulmasına müteakip yaşadığı mali krizler ve özellikle 2001 ve 2002 yıllarında bu mecraları yöneten Doğan Grubu tarafından içlerinin boşatılması ve yok olma noktasına getirilmesi sebebiyle bu varlıkların yaşatılmasının temini ve böylece BDDK/TMSF başta olmak üzere alacaklıların ve ortaklarının haklarının temini için Dinç Bilgin'in talebi, Turgay Ciner'in kabulü sonucunda Turgay Ciner ile Dinç Bilgin arasında 2002 yılı içinde BDDK/TMSF'ye birlikte müracaat etmek ve varlıkların BDDK/TMSF'nin onaylayacağı bir çerçevede korunabilmelerini amaçlayan çeşitli müracaat, sözleşme, niyet ve mutabakat beyanı ve protokoller imzalanmış, ancak bu niyet ve projeler Bilgin Grubu varlıkları üzerindeki çeşitli takyidatlar nedeniyle hayata ve uygulamaya sokulamamıştır. Bununla birlikte taraflar arasında nihayet 01.10.2002 başlangıç tarihli Lisans Ve Tam Ruhsat Sözleşmeleri imza edilerek bu tarihten önce 2002 yılında imzalanan tüm belge ve protokoller iptal, ikale ve fesih edilerek taraflar arasındaki münhasır ilişkinin TMSF'nin onayına sunulacak Lisans Sözleşmelerinden ibaret olacağı Lisans sözleşmelerinde kararlaştırılmıştır. Bu kapsamda ayrıca 10.12.2002 tarihli Protokol ile 01.10.2002 tarihli Lisans Ve Tam Ruhsat Sözleşmelerinden önce Turgay Ciner ve Dinç Bilgin arasında 2002 yılında imza1anmış Protokol ve Sözleşmelerin iptal, fesih, ikale ve tecdid'ine ait hususlar düzenlenmiştir.

Buna istinaden Dinç Bilgin yedinde bulunan ve 2002 yılının çeşitli tarihlerinde
düzenlenmiş olan başta 12.06.2002 tarihli ve Dinç Bilgin ile Turgay Ciner'in medyada imza tarihinden itibaren "eşit hisse eşit yönetim" şeklinde hareket edeceklerine dair niyet beyanına havi "Protokol" aslı ile 08.08.2002 tarihli ve Dinç Bilgin'nin BDDK/TMSF'ye olan tüm borçlarının ödenmesi ve Dinç Bilgin hakkındaki tüm idari, yargısal ve adli takyidat ve engellerin fekki sonrasında Merkez Basım Yayın Filmcilik Programcılık Reklamcılık Organizasyon San. Tic A.Ş, Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık San. Tic. A.Ş., B.B.D Merkez Dağıtım Organizasyon Pazarlama San. Tic. AŞ., Merkez Reklam Pazarlama Danışmanlık San. Tic. A.Ş. ve Merkez ATV Televizyon Prodüksiyon A.Ş.'ne ait %50 hissenin Dinç Bilgin ya da Önay Bilgin'e mutabık kalınacak koşullarda devri vaadini içeren ve yukarıda belirtildiği şekilde 01.10.2002 tarihli Lisans Sözleşmeleri ve 10.12.2002 tarihli Protokol ile iptal ve tecdit edilen "Sözleşme" başlıklı belge ve eki boş ilmuhaberlerin asılları hükümsüz ve geçersiz hale geldiğinden, kendi adına asaleten ve Dinç Bilgin adına vekaleten Önay Şevket Bilgin tarafindan Turgay Ciner ve Merkez Grubu şirketleri vekili Av. Mehmet Kenan Tekdağ'a iptal ve imha edilmek üzere iade ve teslim edilmiştir. Dinç Bilgin ve Önay Şevket Bilgin'in 12.06.2002 tarihli protokol ve 08.08.2002 tarihli sözleşmeden dolayı Turgay Ciner ve Merkez Grubu şirketlerinden hiçbir şekil ve surette mal, hak ve alacağı mevcut değildir.

Teslim eden ve beyanda bulunan Kendi adına asaleten
Dinç Bilgin adına vekaleten Önay Şevket Bilgin
Teslim alan Turgay Ciner adına Vekaleten
Av. Mehmet Kenan Tekdağ

Ciner Grubu'nun mahkemeye sunduğu bu belgeye göre, 3 Nisan 2003 tarihi itibariyle, Dinç Bilgin'in TMSF'ye sunduğu inanç sözleşmeleri tamamen ortadan kalkmış görünüyor. Ciner grubu, daha önce imha ve iptal edilmiş belgelere dayanılarak, şirketlere el konulamayacağını, TMSF işleminin iptalini talep ediyor. Süreçte ilk kez ortaya çıkan bu belgenin davanın seyrinde çok önemli bir gelişme olduğu belirtiliyor.


(Yavuz Semerci/gazeteport)