BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Cindoruk protokolü sindiremedi!

Ermenistan ile imzalanan protokole DP lideri Cindoruk tepkili.. Ermenistan'ın tutulmasını tarihi ayıp olarak gördü.

Abone ol

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokollere ilişkin, ''Azerbaycan'ın çok hassas olduğu bir konuda Ermenistan'ın tutulmasını içimize sindiremiyoruz. Bu tarihi bir ayıp olarak kalacaktır'' dedi.

Cindoruk, parti genel merkezinde düzenlenen DP Genel İdare Kurulu Toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, yoğun bir siyasi trafik yaşandığını söyledi.

Türkiye ile Ermenistan arasında Bursa'da dün oynanan milli maça değinen Cindoruk, FİFA'nın, Azerbaycan bayrağının stada sokulmasının yasaklanmasına ilişkin kararını eleştirdi. Bu durumun futbol seyircilerinin özgürlüğünün kısıtlanması anlamına geldiğini savunan Cindoruk, Azerbaycan sorununda Türk halkının son derece duyarlı olduğunu ifade etti.

Ermenistan ile ilişkilerin iki taraflı olarak değerlendirilmesinin yanlış olduğunu savunan Cindoruk, şöyle konuştu:

''Ermenistan ile imzalanan protokol metnini etraflıca inceledik. Azerbaycan'a ilişkin tek bir madde yok. Ermenistan elindeki Azerbaycan topraklarının nasıl kurtarılacağına ilişkin tek bir madde yok. Bunu içime sindiremiyorum. Ermeni halkına yapılacak bir yardım varsa zaten bunu protokole bağlamanın ne anlamı var. Bu zaten bizim en insani hasletimizdir. Tabii ki yardım ederiz ama Azerbaycan'ın çok hassas olduğu bir konuda Ermenistan'ın tutulmasını içimize sindiremiyoruz. Bu tarihi bir ayıp olarak kalacaktır.

İki ülke arasındaki ilişkileri normalleştiren her zaman Türkiye olmadı mı? Ermenistan bağımsızlığını ilan ettiğinde ilk tanıyan ülke Türkiye idi. Biz, o protokollerin uluslararası niteliği olduğuna inanmıyoruz. Bu yönüyle bu protokoller TBMM'den geçerse Anayasa'nın 90. maddesine aykırı olur, uyarmak istiyoruz.''

''DEMOKRATİK AÇILIM''

Cindoruk, ''Demokratik açılım'' çalışmaları çerçevesinde yapılabileceklere ilişkin önerilerini de sıraladı.

AB ülkelerinde seçim barajlarının yüzde 4 ile yüzde 5 arasında değiştiğine dikkati çeken Cindoruk, partiler arasında seçim ittifakları yapılmasına olanak tanınmasını istedi.

Seçim masraflarının denetlenmesi gerektiğini ifade eden Cindoruk, memur sendikalarına toplu sözleşme ve grev hakkı verilmesinin önemine değindi.

Gizli şahitliğin de kaldırılması gerektiğini savunan Cindoruk, ''Bu müessese bir iftira kurumu haline geldi. Bu durum yargıyı rahatlatmak bir yana boğar hale geldi. Demokratik açılım istiyorsan işte sana öneriler. Yeni bir siyasi anlayış ve sağduyu anayasasına ihtiyaç vardır. Öyle kapı kapı gezerek, mektuplaşarak siyaset yapmanın ülkeye bir hayrı kalmamıştır'' diye konuştu.