BIST 9.953
DOLAR 32,38
EURO 34,80
ALTIN 2.433,19
HABER /  GÜNCEL

Çin'de zirve yürüyüşünden büyük düşüşe

Kısa süre öncesine dek Çin'in lider adaylarından biri olarak gösterilen Bo Şilai tüm görevlerinden alındı, eşi cinayet zanlısı olarak gözaltında. Gelişmeler Çin'de son yılların en büyük skandalı olarak niteleniyor.

Abone ol

Kısa süre öncesine dek Çin'in müstakbel lider adayı olarak gösterilen Bo Şilai kızağa çekildi, eşi ise cinayet zanlısı olarak gözaltına alındı.

Çin devlet medyası ülkenin en büyük belediyesi olan Çongking'in yöneticisi Bo Şilai'nin komünist parti bünyesindeki tüm görevlerinin askıya alındığını, eşinin ise bir İngiliz vatandaşının öldürülmesi ile ilgili soruşturma kapsamında gözaltında olduğunu duyurdu.

Çin resmi haber ajansı Şinhua, Gu Kailai'nin Neil Heywood cinayeti konusunda 'yargı makamlarına teslim edildiğini' bildirdi.

Gu Kailai yıllarca büyük ve başarılı bir avukat olarak ünlenmişti, ancak şimdi sanık sandalyesine oturabilir.

Bo Şilai ise özellikle yolsuzluklara karşı tavır alması ile Çin'in en popüler siyasetçilerinden biriydi ve kısa süre öncesine dek ülke yönetiminin zirvesine giden basamakları bir bir tırmanıyordu.

Babası Komünist Parti'nin ülkedeki kurucularından olan 62 yaşındaki Bo'nun gözden düşüş süreci geçen ay Çongking Komünist Partisi başkanlığı görevinden azledilmesi ile dünya gündemine oturdu.

Bu olay kendisine yakın yetkililerden olan eyaletin polis şefi Vang Lijun'un, Çengdu'daki ABD konsolosluğuna sığınması ile ilişkilendirilmişti.

Vang'ın sığınma girişiminde bulunduğu ve bu sırada Bo'nun eşinin Kasım ayındaki cinayetle bağlantısı olduğunu öne sürdüğü bildiriliyordu.

O tarihte Bo'nun Komünist Parti'nin icra organı olan 25 üyeli politbüro üyeliğinden alındığına ilişkin söylentiler yayılmaya başladı.

Son açıklama ile hem bu bilgi, hem de Bo'nun 300 üyeli Merkez Komitesi'ndeki görevinden 'ciddi disiplin kuralı ihlalleri' dolayısıyla alındığı teyit edildi.

Esrarengiz cinayet

İngiliz işadamı Neil Heywood'un ülkede neler yaptığı ve cinayet ile ilgili pek çok bilgi hala netlik kazanmış değil.

41 yaşındaki Heywood geçen yıl Kasım'da öldüğünde, polis ölüm nedeninin aşırı alkol olduğunu söylemiş, ceset kentteki bir otelde bulunmuş, cenazesi ise hemen yakılmıştı.

Ancak arkadaşları ve yakınları Heywood'un fazla içmediğini söylüyorlardı.

Şinhua iddialar üzerine ikinci bir soruşturma açıldığını, bunda Gu Kailai ve oğlunun Heywood ile 'ekonomik meseleler üzerinde anlaşmazlık yaşadığı' bilgisine ulaşıldığını duyurdu.

Ajans, Heywood'un öldürüldüğünü ve olaya Gu ile evde çalışan bir görevlinin karıştığını kaydetti.

Heywood'un aile ile ilişkilerinin tabiatı ve ayrıntıları ise Çin içinde ve dışında yoğun spekülasyonlara yol açtı. Heywood'un uzun yıllardır aileyi tanıdığı, oğullarının İngiltere'de okumasına önayak olduğu younda haberler var.

Bazı iddialara göre Heywood ailenin mali varlıklarına erişim sağlamış ve bunu suistimal etmiş olabilir. Heywood'un akrabaları ise Reuters ajansına onun aile ile iş ilişkisi olmadığını söylemiş, ayrıca ajan olabileceği iddialarını reddetmiş, cesedin yakılmasının istekleri dışında olmadığını kaydetmişti.

Heywood'un ölümü hakkındaki soruşturmanın yeniden açılması kararı İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague tarafından memnuniyetle karşılandı. Hague soruşturmanın 'siyasi amaçlar gözetilmeksizin' yürütülmesini istedi.

BBC Çin muhabiri Martin Patience, gelişmeleri Çin'de son yılların en büyük skandalı olarak ifade ediyor.

Son gelişmelere dek Bo'nun bu yıl içinde politbüronun daimi komisyonuna da seçilmesi, böylece parti Ekim'de 10 yılda bir yaşanan lider değişimi döngüsüne girerken, daha da yükselmeye hazır hale gelmesi bekleniyordu.

Ancak şimdi siyasi kariyerinin bittiği kanısı yaygın.