BIST 10.740
DOLAR 32,22
EURO 35,02
ALTIN 2.500,94
HABER /  DÜNYA

Çinde bayram sona eriyor

Çin'de yarın geleneksel Fener Bayramı kutlanacak. Böylece yeni yıl kutlamaları da sona erecek.

Abone ol

Çinliler, geleneksel ay takvimine göre 17 Şubat gecesi Köpek Yılı'nı bitirip, Domuz Yılı'na girmişlerdi. Fener Bayramı, geleneksel yılın ilk ayının 15. günü kutlanıyor.

Çinliler, Fener Bayramı'nda yedikleri yüenşiao adlı tatlıdan dolayı, bu günü ''Yüenşiao Bayramı'' olarak da adlandırıyorlar. Fener Bayramı'nda ailece yüenşiao tatlısı yemek Çinlilerin vazgeçemedikleri geleneklerinden. Pirinç unundan yapılan bu ufak, yuvarlak tatlıların içine fıstık ve susam da konuluyor. Günümüzde yüenşiaonun yaklaşık 30 değişik çeşidi bulunuyor.

Bu tatlı, ailenin yeni yıl için mutluluk ve şans dileklerinin sembolü kabul ediliyor. Fener Bayramı dolayısıyla evler, caddeler ve meydanlar kırmızı kağıtla kaplanmış fenerlerle süsleniyor. Ayrıca ayın gökte en parlak olduğu bu gece, özellikle köylerde "ejderha dansı" ve tahta çubuklar üzerinde yürüyen cambazların gösterisi gibi geleneksel eğlenceler düzenleniyor.

Kutlamaların 1900 yılı aşkın geçmişi var. MS 58-75 yılları arasında tahtta bulunan Han Hanedanı İmparatoru Mingdi, Buda'ya şükran ve saygı sunmak için ay takviminin her yılının ilk ayının 15. günü saray ve manastırların fenerlerle süslenmesini emretmiş, buna zamanla fenerle yapılan gösteriler, panayırlar ve gece eğlenceleri de eklenmiş.