BIST 10.192
DOLAR 32,36
EURO 34,66
ALTIN 2.393,75
HABER /  GÜNCEL

Çin polisine 'cinayeti örtbas' suçlaması

Çin polisinin, İngiliz işadamının Kasım ayında cinayete kurban gittiğini bilmesine rağmen olayı örtbas etmeye çalıştığı iddia ediliyor.

Abone ol

Çin'de bir gazeteci, Çin polisinin İngiliz işadamı Neil Heywood'un geçen Kasım ayında cinayete kurban gittiğini bilmesine rağmen hemen olayı örtbas etmeye çalıştığını öne sürdü.

Gazetecinin BBC'ye yaptığı açıklamaya göre, cinayetin Bo Xilai ve eşi Gu Kailai ile bağlantılı olabileceğini anlayan polis paniğe kapıldı.

İngiliz işadamı Heywood geçen Kasım ayında Chongqing bölgesinde bir otelde ölü bulunmuş ve yetkililer aşırı içkinin ölüme sebebiyet verdiği açıklamasını yapmıştı.

Ancak bu ay yetkililer Çin hükümeti içerisinde önemli görevlere sahip Bo Xilai'ın eşinin olayla bağlantısını açıklayarak hakkında soruşturma başlattı.

Bu olay Çin'de büyük bir siyasi skandala neden olmuş ve Xilai Komünist Parti politbürosundaki görevinden alınmıştı.

İsmi belirtilmeyen Çinli gazetecinin BBC'den Martin Patience'a yaptığı açıklamaya göre, olay sonrasında otele gelen polis yetkilileri Heywood'un öldürüldüğünü hemen anlamış ve İngiliz işadamının Xilai'ın eşi ile iş ortağı olduğunun farkına varınca paniğe kapılmışlardı.

Soruşturmayı yürüten üç görevlinin istifa talebinde bulunduğu, bunun üzerine eski polis müdürü Wang Li Jun'un devreye girdiği belirtiliyor.

Wang olayı Xilai'a anlattığında işten çıkarılınca Amerikan elçiliğine başvurup olay hakkında onlara bilgi veriyor ve sığınma talebinde bulunuyor.

Çin'de Ekim ayında yapılması beklenen liderlik değişikliği öncesinde bu olay büyük bir siyasi skandal olarak yorumlanıyor.

Çin devlet medyası, Xilai'ın eşi Gu ile evlerindeki Zhang Xiaojun adlı bir görevlinin tutuklandığını açıkladı.

Xilai'ın ise "ciddi disiplin ihlali" suçlamasıyla sorgulandığı bildiriliyor.