BIST 9.008
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.280,03
HABER /  GÜNCEL

Çin parasında Osmanlıca yazıyor işte o para

Türkiye'de Osmanlıca tartışmaları sürerken ortaya çıktı ki Çin parası Yuan'ın üzerinde Osmanlıca yer alıyor. İşte 1 Yuan'daki o yazı.

Abone ol

Okullarda seçmeli ders olması sebebiyle tartışma çıkaran Osmanlıca Çin paralarının üzerinde yer alıyor. Osmanlıca Çin'in 1 Yuan paralarının üzerinde bulunuyor.

Türkiye'de kimsenin haberdar olmadığı bu ilginç durumu Radikal ekonomi yazarı Güven Sak yazdı. Sak, Çin parasındaki Osmanlıca'yı gördüğünde önce Arapça sanmış. İşte anlattıkları;

-"Bundan birkaç hafta önce Çin'de dolaşırken, bir dostum, Çin parası Yuan'ın üzerinde kaç yazı türü olduğunu bilip bilmediğimi sordu. 1 Yuan'ı bana gösterince, "bu herhalde Arapça" dedim, sol alt satırdaki ifadeye bakarak. "Yok canım", dedi. "Orada 1 Yuan Çin Halk Bankası yazıyor. Türkçe olarak."

PEKİ AMA NEDEN?

Çin Para birimi olan Yuan'ın bir yüzünde 5 farklı dilde ve 5 ayrı alfabede yazı yer alıyor. Bu yazıda "1 Yuan Çin Halk Bankası' ibaresi bulunuyor.

Peki Osmanlıca'nın 1 Yuan'da ne işi var derseniz, sebep Uygur Türkleri. 1 Yuan üzerindeki Uygur Türkçesi ama Arap alfabesi ile yazılmış. Uygurlar, İslam’la birlikte Arap alfabesine geçmişler, Çin idaresinde ise 1960’lardaki Kültür Devrimine kadar Latin alfabesini kullanıyorlardı.

Çin'in 1 Yuan'ı üzerindeki Arapça ile yazılmış Türkçe'de işte Uygur Türkleri için yer alıyor.
İşte Çin 1 Yuan'ındaki yazı;

çin-parasi-1-yuan-osmanlica.jpg
Çin Parası 1 Yuan üzerindeki Osmanlıca yazısı... (Arap Alfabesi ile Türkçe '1 Yuan Çin Halk Bankası' yazıyor.)