BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Çin ordusundan dev hamle açıktan paylaştılar

Ekonomisiyle birlikte ordusunu da yenileyen Çin, süper güç olma yolunda dev adımlar atıyor. Çin nükleer yakıtlı uçak gemisi inşa etmek için gerekli teknolojiyi geliştirme sürecini hızlandırdı.

Abone ol

Çin Komünist Partisin'in resmi yayın organlarından "Global Times” gazetesinin, devlet savunma sanayisi şirketi China Shipbuilding Industry Corporation'a (CSIC) dayandırdığı haberinde, CSIC’nin nükleer yakıtlı uçak gemisi, yeni tip nükleer denizaltı ve insansız karşı istihbarat deniz araçları konusundaki kritik teknolojileri geliştirme sürecini hızlandırmayı planladığı belirtildi.

NÜKLEER YAKITLI UÇAK GEMİSİ HABERİNİ AÇIKTAN PAYLAŞTILAR: Şirketin nükleer yakıtlı uçak gemisiyle ilgili başka ayrıntı paylaşmadığı ifade edilen haberde, bir devlet şirketinin, nükleer yakıtlı uçak gemisi planına yönelik bir bilgiyi açıktan paylaşmasına dikkat çekildi.

Çin’in mevcut durumda biri ordu envanterinde diğeri inşa sürecinde iki uçak gemisi bulunuyor. Ülkenin ilk uçak gemisi Sovyet yapımı Liaoning, Ukrayna'dan getirilmiş, Eylül 2012'de Çin Halk Kurtuluş Ordusu (ÇHKO) envanterine alınmıştı.

YERLİ ÜRETİM İKİNCİ UÇAK GEMİSİ 2020'DEN ÖNCE HİZMETE GİRECEK: Ülkenin tamamı yerli üretim olacak ikinci uçak gemisi 001A ise geçen yıl nisan ayında yapılan törenle suya indirilmişti.

Gövde ağırlığı yaklaşık 50 bin tonu bulan 001A’nın 2020’den önce inşasının tamamlanarak ordu envanterine alınması planlanıyor. Çin'in yanı sıra dünyada 6 ülkenin ordu envanterinde uçak gemisi bulunuyor.

ÇİN'İN YENİ DOKTRİNİ: Çin Devlet Başkanı ve Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Komitesi Genel Sekreteri Şi Cinping, ÇKP'nin 2017 yılı sonunda 19. Ulusal Kongresi'nin açılış konuşmasında 2035'e kadar Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun yeni silahlarla donatılacağını, 2050'ye kadarsa Çin'in dünyanın en güçlü ordusuna sahip olacağını söylemişti.

ASKERİ HARCAMALARDA DÜNYA İKİNCİSİ: Çin'in savunma bütçesi sadece geçen yüze 7'lik artış kaydetti ve yaklaşık 156 milyar dolara ulaştı. Bütçenin ‘gizli' maddelerini de dikkate alan analistlere göreyse Çin'in askeri bütçesi, resmi olmayan rakamlarla 200 milyar doları aştı ve böylelikle Çin, emin adımlarla ABD'den sonra askeri harcamaları bakımından dünya ikincisi oldu. İki milyonun üzerinde askerin görev yaptığı Çin ordusu ise dünya birincisi.

UZUN MESAFELERE TAŞILACAK GEMİ YAPIMINA HIZ VERİLDİ: Çin'in donanmasında gerçekleştirdiği modernizasyonun hızı, uzmanları şaşırtmaya devam ediyor. Son 10 yol içinde yönetim, kruvazör ve uçak gemileri dâhil her türden ve sınıftan gemi ve denizaltı yapım programına ciddi bir hız kazandırdı. 

Özellikle çok sayıda silahlı ve donanımlı askerleri uzun mesafelere taşıyabilecek gemilerin yapımına dikkat ediliyor. Çin'in ürettiği ve mobil üs olarak kullanılabilen ‘Mobile landing platform' tipindeki gemilerden dünyada sadece ABD'nin elinde bulunuyor.

UZAY VE Hİ-TECH: Her türlü yüksek teknolojiye gelince Çin bu alanda da ABD'ye yetişmek için yol kat ediyor. Geçen yıl Pentagon, ABD istihbaratının 2014-2016 döneminde Çin'in ürettiği DF-ZF hipersonik uçağının 7 kez test edildiğini saptadığını açıkladı. 

Çin ayrıca aktif bir şekilde yeni nesil insansız hava araçları (İHA) da geliştirmeye devam ediyor. Özellikle güneş enerjisi kullanabilen ve bu özelliğiyle diğer İHA'lara göre havada daha uzun süre kalabilecek olan İHA'ların geliştirilmesine önem veriliyor.

ABD'den sonra en çok askeri uyduya sahip olan ülke yine Çin. Ordu uydu yoluyla yer belirleme sistemi Beidou'yu da başarılı bir şekilde geliştirmeye devam ediyor. 2015'in sonlarında ise Pekin, füze saldırısı önleme sistemlerinin uzay ayağını oluşturarak, balistik füze fırlatmalarının kaydedilmesini sağlayan ilk test uydusunu uzaya çıkardı.