BIST 10.197
DOLAR 32,34
EURO 34,89
ALTIN 2.394,14
HABER /  GÜNCEL

Çin ile imzalar ne zaman atılacak?

Türkiye, füze savunma sistemi ihalesini alan Çin ile görüşmelere başladı.

Abone ol

Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Özlü, füze savunma sistemi ihalesinde Çin firmasıyla görüşmelere başladıklarını belirterek, "Anlaşma sağlanırsa yıl sonunda imzalar atılır" dedi.

Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Faruk Özlü, Anadolu Ajansı'na açıklama yaptı.

Uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesinde Çin Halk Cumhuriyeti'nden CPMIEC firması ile sözleşme görüşmelerine başladıklarını anımsatan Özlü, "Görüşmeler muhtemelen yıl sonuna kadar sürer, anlaşma sağlanırsa yıl sonunda imzalar atılır" ifadesini kullandı.  

Görüşmelere ilişkin birkaç ülkeden tepki aldıklarına dikkati çeken Özlü, sözlerini şöyle tamamladı:

"İlk teklif ile ikinci teklif arasında 1 milyar dolar fark var. Çin'in verdiği teklif diğerlerinden daha ucuzdu. Hem teknik puanı yüksek hem fiyatı ucuz hem yerli katkısı fazla hem de teslimat süresi erken olduğu için çok iyi bir teklifti. İlk önce onlarla görüşeceğiz, anlaşırsak imzalayacağız, anlaşamazsak ikinci sıradaki İtalya-Fransa işbirliği firmasıyla görüşeceğiz."

3 YILDA TESLİM

Milli Gemi (MİLGEM) Projesi kapsamında yapılan ikinci milli gemi TCG Büyükada'nın 27 Eylül'de törenle Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildiğini hatırlatan Özlü, "MİLGEM-3'ün kaynağı yapıldı. Heybeliada ve Büyükada nasıl üretilmişse, 'MİLGEM-3 ve 4 de o şartlarda üretilecek" dedi.

Özlü, MİLGEM-3'ün inşaasına 27 Eylül'de başlandığını kaydederek, "Genelde yapım süreleri 36 ayı buluyor. İnşaası, test aşamaları bittikten sonra 3 yıl içinde teslim edilecek" diye konuştu.