BIST 9.916
DOLAR 32,42
EURO 34,83
ALTIN 2.432,05
HABER /  GÜNCEL

Çin: Fikir ifade eden kimse cezalandırılmadı

Çin hükümeti, İsviçre'nin Cenevre kentinde toplanan bir Birleşmiş Milletler heyeti karşısında, insan hakları siciliyle ilgili olağan değerlendirmede izledikleri politikaları savunuyor.

Abone ol

Çin hükümeti, İsviçre'nin Cenevre kentinde toplanan bir Birleşmiş Milletler heyeti karşısında, insan hakları siciliyle ilgili olağan değerlendirmede izledikleri politikaları savunuyor.

İnsan hakları konusundaki değerlendirmeler tüm Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler için dört yılda bir yapılıyor.

Çin'le ilgili toplantı öncesinde, insan hakları grupları, Pekin hükümetine yönelttikleri eleştirilerde, bir önceki değerlendirme toplantısında gündeme getirilen sorunların çözümü için hiçbir adım atılmadığını savunmuşlardı.

Toplantı öncesinde bir grup, Birleşmiş Milletler binasında, Çin'in Tibet'te işlediğini savundukları insan hakları ihlallerini protesto etmek için büyük bir pankart açtılar.

Pekin yönetimi ayrıca, Çinli insan hakları savunucularının bu değerlendirme toplantısına katılımını engellemekle de suçlanmıştı.

İnsan hakları karnesi bundan dört yıl önce değerlendirildiğinde, Çin yönetiminin temsilcileri, hiçbir Çin vatandaşının görüşlerini ifade ettiği için cezalandırılmadığını savunmuşlar ve ülkenin internette herhangi bir sansür uygulamadığını ifade etmişlerdi.

İnsan haklarıyla ilgili eleştiriler

Ancak hükümeti eleştiren kesimler, Çinli insan hakları savunucularının taciz edildiğini, tutuklandığını, Çin hapishanelerinde işkencenin çok yaygın olduğunu ve basının yoğun baskı altında tutulduğunu savunuyorlar.

Bugün yapılan toplantı öncesinde, Birleşmiş Milletler heyetine ifade vermelerini engellemek amacıyla bazı insan hakları savunucularının tutuklandığı, seyahat etmelerinin engellendiği belirtiliyor.

Cenevre'deki toplantıda Çin, savunmasına, sosyo-ekonomik alanda yaşanan iyileşmeleri anlatarak başladı. Çinli yetkililer, halkın daha iyi ücretlere, daha iyi sağlık hizmetlerine ve eğitime sahip olduğunu belirttiler.

Venezuela ve Endonezya gibi Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler Çin'in insan hakları sicilini överken, Almanya, Meksika, Kanada ve Fildişi Sahili, cezaevlerindeki ilkence iddiaları, hâlâ uygulanan ölüm cezası, ifade özgürlüğü önündeki engeller ve basının baskı altında tutulmasından duydukları endişeyi dile getirdiler.

Çin, içişlerine müdahale olarak kabul ettiği girişimlerden memnun değil ve bu konuda sorgulanmayı ya da eleştirilmeyi kabul etmiyor, bu konuların kamuya açık şekilde tartışılmasını istemiyor.

Toplantıya katılan Çinli yetkililer, atılması gereken başka adımlar olduğunu kabul ettiler. Ancak Pekin yönetiminin, bireysel haklar yerine sağlık, eğitim gibi toplumsal haklara odaklanması insan hakları gruplarını ve Birleşmiş Milletler'i tatmin etmeyebilir.

Birleşmiş Milletler'in Çin'in insan hakları konusundaki raporunu bu hafta içinde açıklaması bekleniyor.