BIST 9.525
DOLAR 32,58
EURO 34,77
ALTIN 2.508,61
HABER /  DÜNYA

Çılgınlar Halifeliği sendeliyor çöküş başladı

Almanya'nın etkin gazetelerinden Die Welt IŞİD'in sonunun Nazilere benzetti ve "Çılgınlar Halifeliği sendelemeye başladı' başlığını attı.

Abone ol

IŞİD’in Suriye ve Irak’ın yanı sıra Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine yönelik yayılmacı saldırı stratejisi çöküyor. Alman Die Welt gazetesi, 'Çılgınlar Halifeliği' dediği IŞİD'ün artık çöküş sürecine girdiğini öne sürdü.

‘Çılgınlar Halifeliği sendelemeye başlıyor’ başlıklı ve Alfred Hackensberger imzalı Die Welt haberinde, Haziran ve Ağustos ayındaki ilk saldırıları sonrasında Irak ve Suriye’de önemli bölgeleri ele geçiren IŞİD’in artık birçok cephede geri çekilmeye zorlandığı belirtildi. IŞİD’in iki hafta önce Selahaddin eyaletinde Irak’ın en büyük petrol rafinerisinin bulunduğu Beyci ilçesinin kontrolünü kaybettiği hatırlatılan haberde, birçok kent ve kasabanın da geri alındığına dikkat çekildi.

DÜNYA'NIN TÜMÜNÜ ELE GEÇİRECEKLERDİ

IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi’nin ‘dünyanın tümüyle ele geçirileceği’ gibi bir propagandayla saldırıları başlattığı anımsatılan haberde, Irak askerleri ile peşmergenin de Haziran ve Ağustos aylarındaki başarısızlıklarına vurgu yapıldı. Haberde, buna rağmen hem Kürtlerin hem de Irak ordusu ile yeni eğitilen Şii milislerin IŞİD’e karşı ciddi başarılar elde etmeye başladığı dile getirildi.

IŞİD'İN ALDIĞI DARBE

IŞİD’in en önemli gelir kaynaklarından olan ve günlük ortalama 1 ila 1,5 milyon dolar gelir elde ettiği petrol yataklarını kaybettiği belirtilen haberde, koalisyon güçlerinin bombardımanlarını değerlendiren Iraklı selefi uzmanı Hişam el Haşimi’nin “Tabii ki IŞİD zayıflatıldı. Verilen zararlar dışında, IŞİD artık hareket serbestisini de kaybetti. Artık sadece küçük vasıtalarla yola çıkabiliyorlar. Ayrıca, yerlerinin belli olmaması için iletişimlerini de oldukça kısıtlamak zorunda kaldılar. IŞİD’in sonu artık sadece bir zaman meselesi” sözlerine yer verildi.

KOBANİ AĞIR YENİLGİ OLDU

Kobane Savunma Bakanı İsmet Şeyh Hasan’ın sözlerinin de paylaşıldığı haberde, DAİŞ çetelerinin artık geri çekilmekle karşı karşıya oldukları, kent merkezinin neredeyse yakınına girdikleri, ancak şimdilerde sadece yüzde 10 ile 20’lik bir kesiminde tutunmaya çalıştıkları bilgisi verildi.

Hasan’ın, “Kısa sürede DAİŞ’i tüm şehir bölgesinden çıkarmış olacağız” sözlerinin yanı sıra, çetelerin Amerikan uçaklarının hedefi olduğuna da yer verildi. Haberde, Kobane’nin IŞİD için çok ağır bir yenilgi anlamına geldiği vurgulandı.

SONU NAZİ ALMANYASININKİ GİBİ OLACAK

Die Welt haberinde son olarak, IŞİD’in tüm Ortadoğu ülkelerini ele geçirmeye yönelik stratejisinin başarısız kaldığı ve çöküşünün de İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’na benzer olacağı vurgulandı. Forum Middle East adlı Amerikan düşünce kuruluşu uzmanlarından Ayman el Tamimi şu kehanette bulundu;

-“IŞİD, kendisini batıya diz çöktüren güç olarak lanse etmek istiyordu. Bu Bağdadi’nin oluşturduğu mantığın kaynağıydı ve tüm cephelerde zafer vaat etmişti. Ancak, artık bundan söz etmek mümkün değil. Bu dini ideoloji sonuçta megalomaniye götürmüştü. IŞİD’in durumu yavaş yavaş Nazi Almanyası’nın çöküşüne benziyor. IŞİD ve Nazilerin saldırgan yayılma politikalarında paralellikler var. Ve (IŞİD’in sonu için) bir zaman vermek gerekirse, şu anda müttefiklerin 1941 yılında, yani Nazi Almanyasının sonunun başlangıcının başladığı yerdeyiz.”

Die Welt haberinde, IŞİD’in tümüyle çökertilmesi için 4 yıl beklenmesinin gerekmediği, bunun için Suriye ve Irak’taki Kürtlere silah yardımı yapılmasının yeterli olacağı da dile getirildi.

Haberde, IŞİD’in yenilmesi ile birlikte dağılacak militanlarının El Nusra ve Ahrar el Şam gibi El Kaide bağlantılı örgütlere kayabilecekleri uyarısı yapılırken, Kuzey Afrika’da IŞİD’e biat ettiğini duyuran grupların bugün için bir ‘tehlike olmadıkları’ analizi yapıldı.

Haberin sonunda şöyle denildi: “IŞİD’e biat eden yeni gruplar daha ziyade küçükler ve şimdiye kadar önemli bir rol oynamış değiller. Şimdiden Kuzey Afrika ve Körfez ülkelerini kaosa sürükleyebilecek bir uluslararası ağdan söz edilemez. Bu sadece IŞİD propaganda stratejistlerinin inandırmaya çalıştığı bir durum. (IŞİD stratejistleri) Felaket haberleri yaymakta ustalar.”