BIST 9.122
DOLAR 32,36
EURO 34,99
ALTIN 2.325,19
HABER /  SAĞLIK

Çikolata kisti nedir işte tehlikeli rahatsızlığın 5 belirtisi

Gebeliğin yerleştiği rahimdeki, iç dokusunun vücudun başka bir bölümünde özellikle yumurtalıklarda yerleşmesiyle oluşan çikolata kistinin aşağıdaki belirtilerine dikkat edin.

Abone ol

Yumurtalıklarda oluşan kistlerin iç yapısı aynen rahim dokusu gibidir. Rahmin dışında bu kistler; alt karın boşluğu, yumurtalık, bağırsak ve mesane gibi organlarda da oluşur.

Nasıl oluşur: Her adet dönemi geldiğinde, kistin içinde kanama meydana gelir. Bu kanama içerde birikerek, zaman içinde koyu kıvamda ve kahverengi bir sıvı halini alır. Bu sıvının erimiş çikolatayı andırması yüzünden, kistler çikolata kisti olarak anılır. Bazen ağrıya ve benzer ultrason görünümleri nedeniyle yumurtalıklarda meydana gelen kistler ya da corpus luteum kistleri çikolata kistleriyle karıştırılabilir ve gereksiz tedaviler uygulanabilir.

Belirtileri nelerdir?
- Adet dönemlerinin yoğun kanamalı ve şiddetli kas ağrıları ile geçmesi çikolata kisti hastalığının habercisi olabilir.
- Çikolata kisti hastalığı rahim dokusuna zarar verir ve bu kist yumurtalıklarada yerleşebildiğinden, kısırlığa yol açabilir. 
- Karın içi organlarda da görülme ihtimali olan çikolata kistleri; anüs bölgesinde şiddetli ağrılar, kabızlık ya da ishal gibi rahatsızlıklara neden olur.
- Nohut büyüklüğünde dış rahimde oluşan çikolata kistler adet sırasında ağrıların şiddetini artırabilir.
- Alt karın bölgesine yerleşen çikolata kisti, kasık ağrılarına da neden olur. Kasık ağrısı yaşayan kadın çikolata kisti hastalağından şüphelenmediğinden uzun yıllar bu ağrıları çekebilir.

Tedavisi nasıl olur?
Hiçbir Endometriozis ve çikolata kisti, çok olağanüstü durumlar dışında, klasik, açık ameliyat yöntemi ile çıkarılmamaktadır. Endometriozis ve çikolata kisti konusunda halk arasında yanlış bilinen durumlardan biri kistin yumurtalığın tamamını sarması nedeniyle tüm yumurtalığın alındığıdır. Böyle bir durumun yaşanması kesinlikle söz konusu değildir. Her şartta, yumurtalığa zarar vermeden, sadece kistin alınması mümkün. 

Kiste ne iyi gelir?
Tedavi için yeterli zamanınız yoksa, evde uygulayacağınız bazı yöntemler rahatsızlığınızı azaltmada yardımcı olacaktır.Ilık bir banyo veya sıcak su torbası ile karın kaslarınızın rahatlamasını sağlayarak kramp ve ağrılarınızı azaltabilirsiniz.Düzenli egzersiz ve meditasyon yapmak şikayetlerinizin giderilmesinde yardımcı olabilir."