BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Çiçek’ten yumruk yorumu

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’a yönelik yumruklu saldırı ile ilgili olarak, ’’Sağcıdır dedik, solcudur dedik, b...

Abone ol

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’a yönelik yumruklu saldırı ile ilgili olarak, ’’Sağcıdır dedik, solcudur dedik, bir kısmımız sol yumrukları sıktık, bir kısmımız sağ yumrukları sıktık. Halbuki el sıkmak varken yumruk sıkmak niye? Kucaklaşmak varken kavga etmek niye?’’ ifadelerini kullandı.
TBMM Başkanı Çiçek, Yozgat Devlet Hastanesi temel atma töreninde yaptığı konuşmada, ’’Cumhuriyet ve demokrasi milletimizin geçen yüz yılda kazandığı en önemli kazanımdır. Bunlar doğru tercihtir. Cumhuriyeti ve demokrasiyi bize armağan edenleri rahmetle, saygıyla buradan anıyorum. Bu iki kavramın, cumhuriyet ve demokrasinin eksik olduğu ülkelerdeki sıkıntıları görüyoruz. Bugün İslam dünyası perişan, Suriye’ye bakın, Mısır’a bakın. Bizim sahip olduklarımızı talep etmek için bugün oralar kan gölüne döndü. Kan akıyor, gözyaşı dökülüyor, iç savaşlar, iç kargaşalar başladı. Çok şükür ki biz demokrasiye sahibiz, cumhuriyete sahibiz. Bunun kıymetini iyi bilmemiz gerekir’’ ifadelerini kullandı.

"FARKLIKLAR SAYGIYI ARTIRMALI"
Türkiye’nin kalkındığını ve kalkınmaya da devam edeceğini vurgulayan Cemil Çiçek, ’’Türkiye bir çok başarıyı elde etti. Bunun birinci yolu, bu değerlere sahip çıkmak ve birbirimize sevgiyle, saygıyla sarılmaktır. Birbirimizin kıymetini iyi bilelim. Düşüncelerimiz farklı olabilir, siyasi kanaatlerimiz farklı olabilir, dini inanışlarımız, dini yorumlarımız farklı olabilir. Bunların hiçbirisi kavga etmemize sebep teşkil etmez. Bu farklılıkların hiçbirisi birbirimize kem gözle bakmamız için sebep teşkil etmez. Bu farklılıklar birbirimize olan ilgimizi, birbirimize olan saygımızı daha da artırmalıdır’’ dedi.
Çiçek konuşmasında, ’’Eğer Türkiye’de huzur olursa, barış olursa, kardeşlik olursa birbirimizi anlayabilirsek, birbirimize tahammül gösterebilirsek emin olun, Türkiye’nin geleceği aydınlıktır’’ ifadelerini kullanarak şunları kaydetti:
’’Zaten öyle olduğu içindir ki birliğimiz bozulsun, dirliğimiz açılsın, araya fitne ve fesat girsin diye içeriden ve dışarıdan uğraşan pek çok kesim var, pek çok uluslararası kesim var, güç var. Bunlara da fırsat vermeyelim. Geçmişte bu manada çok acılar çektik, çok sıkıntılar çektik. Hepimizin devletimizden talebi var, hükümetlerimizden talebi var, devlette hizmet eden birimlerimizden talebimiz var. Hatta yapılan hizmetlerden zaman zaman şikayetlerimiz de olur, protestolarımız da olur ama bunlardan hiçbirisi cebir ve şiddete başvurmayı haklı kılmaz.’’

"EL SIKMAK VARKEN YUMRUK SIKMAK NİYE?"
Ülkede ne talep edilecekse, ne konuşulacaksa, ne tartışılacaksa birbirimize saygı çerçevesinde, hukuk çerçevesinde bunların yapılacağını kaydeden Çiçek, ’’Hele hele cebir ve şiddet, saygısızlık, hoşgörüsüzlük bizim ne inancımızda var ne kültürümüzde var ne de sık sık bu kürsülerde dile getirdiğimiz bu toprağın gerçek sahipleri daima ruhaniyetlerini ve himmetlerini talep ettiğimiz bu ülkenin erenlerinin bize tavsiyelerinde var. Hacı Bektaşi Veli, Mevlana, Yunus Emre daha nice Allah dostlarının sözlerini buradan söyleyeceğiz ama onu anma toplantılarında o felsefeye uygun düşmeyen, o tavsiyeye uygun düşmeyen davranışlarda bulunacağız. Sebebi ne olursa olsun bunlara karşı hepimizin müşterek bir tavrı ortaya koyması gerekir’’ diye konuştu.
Türkiye’nin, büyüdükçe, geliştikçe, güçlendikçe bir kısım ülkelerin ayağına bastığını, bir kısım ülkelerin bunlardan rahatsız olduğunu ifade eden Çiçek, ’’Onun içindir ki bu konuda millet olarak daha uyanık olmamız gerekir. Yaşadığımız zaman zaman sıkıntıları iyi değerlendirmeliyiz. Geçmişte de sıkıntılar yaşadık. 80 öncesi Yozgat’ın plaklarının önemli bir kısmı 66 değildi. Niye 66 değildi? Yozgat’ın Ankara’ya giden otobüs firmasının ismi Bozok’tu, daha sonra Zafer oldu, Meram oldu. Çünkü Bozok firmasıyla 66 plakayla Ankara’ya gitmek problem olurdu. Mamak’tan Kızılay’a inmek daha da büyük problem olurdu. Bu memleketin şehirden şehre gidilemediği, bir sokaktan öbür sokağa gidilemediği sıkıntılı günler yaşadık. Sağcıdır dedik, solcudur dedik, bir kısmımız sol yumrukları sıktık, bir kısmımız sağ yumrukları sıktık. Halbuki el sıkmak varken yumruk sıkmak niye? Kucaklaşmak varken kavga etmek niye? Sabır ve hoşgörü göstermek varken birbirimizin gırtlağına sarılmak niye? İncinsen de incitme, felsefesi, tavsiyesi varken insanları incitmek niye? Yumruklamak niye? Buna alkış tutmak niye? Buna arka çıkmak niye? Buna tavır koymamak niye? Her 10 senede bir, 15 senede bir bu tuzağa düşmek niye? Milletlerin yol haritasını tecrübeleri tayin eder. Bu millet çok tecrübe edindi. Tecrübenin özünde de acı vardır, sıkıntı vardır, meşakkat vardır. Artık millet olarak meşakkat çekmek istemiyoruz, sıkıntı çekmek istemiyoruz. Farklı görüşler içinde olunsa bile birbirimizle kavga etmek istemiyoruz. Kim ki bize kavgayı tavsiye ediyor, kim ki bize barıştan, hoşgörüden birbirimize saygı duymaktan öte bir yol tavsiye ediyorsa o bizden değildir, o millete hizmet ediyor değildir. Artık demokrasinin, cumhuriyetin, hoşgörünün kıymetini bilmemiz lazım. Eğer Türkiye sulh ve sükun içerisinde barış ve huzur içerisinde bir 10 yıl daha devam ederse dünyanın ilk 10 değil, şampiyonluğa oynayan takımlarından birisi olacaktır. Cenab-ı Hak’tan niyazımız, temennimiz o günleri hep beraber bizlere göstermesidir’’ ifadelerini kullandı.
(İHA)