BIST 10.337
DOLAR 32,25
EURO 34,68
ALTIN 2.395,00
HABER /  DÜNYA

Çiçek yasama yılını değerlendirdi

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Bu yasama yılında Genel Kurul’un 139 birleşiminin 783 oturumunda toplam 875 saat 45 dakika çalışma yapılmış; bu ç...

Abone ol

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Bu yasama yılında Genel Kurul’un 139 birleşiminin 783 oturumunda toplam 875 saat 45 dakika çalışma yapılmış; bu çalışmalara ilişkin 46 bin 135 sayfa tutanak tutulmuştur. Tutanak tutulan diğer toplantılarda 2 bin 639 saat 39 dakika çalışma yapılmış; bu çalışmalara ilişkin 60 bin 147 sayfa tutanak tutulmuştur” dedi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Tören Salonu’nda 24. Dönem 3. Yasama Yılı faaliyetleri hakkında değerlendirme toplantısı yaptı. İhtisas Komisyonları’nın 3. Yasama Yılında toplam 279 toplantı yaptığını, 223 kanun tasarısı ve teklifini esas veya tali olarak görüşüp karara bağlayarak Başkanlığa rapor sunduğunu belirten Çiçek, bazı komisyonların çalışmalarının, halkın Meclis’e karşı yaklaşımını yansıtması bakımından ayrı bir önem taşıdığını ifade etti.

“DİLEKÇE KOMİSYONUNA 15 BİN 610 DİLEKÇE İLE BAŞVURUDA BULUNULMUŞTUR”
Dilekçe Komisyonu, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonlarının çalışmaları hakkında bilgiler veren Çiçek, “24. Yasama Dönemi 3. Yasama Yılında Dilekçe Komisyonuna 15 bin 610 dilekçe ile başvuruda bulunulmuştur. Dilekçe Komisyonuna yurt dışından gönderilen dilekçe sayısı 137 olup, başvuruların çoğu Almanya’dan yapılmıştır. Başvuruların 12 bin 437’si erkekler, bin 850’si kadınlar tarafından yapılmıştır. Çeşitli sivil toplum kuruluşları ve girişimler tarafından toplu imza atılarak verilen dilekçe sayısı bin 052’dir. Bu dilekçelerdeki toplam imza sayısı 1 milyon 180 bin 275’tür. Başvuruların illere göre dağılımı açısından, en fazla dilekçe gelen iller yüzde 33.64 ile İstanbul, yüzde 25,04 ile Tunceli, yüzde 21,07 ile Ankara, yüzde 8,13 ile İzmir ve yüzde 7,43 ile Elazığ’dır” diye konuştu.

“İNSAN HAKLARINI İNCELEME KOMİSYONU 11 TOPLANTI GERÇEKLEŞTİRDİ”
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun bu dönemi oldukça yoğun geçirdiğini kaydeden Çiçek, Komisyon’un 11 toplantı gerçekleştirdiğini söyledi. Alt komisyonlarda ise 22 toplantı yapıldığını vurgulayan Çiçek, “Komisyona 1. ve 2. Yasama Yılında 3 bin 330, 3. Yasama Yılında bin 546 olmak üzere 24. Yasama Döneminde toplam 4 bin 876 başvuru yapılmıştır” dedi.

“CİDDİ BİR ZİHNİYET DEĞİŞİMİNE İHTİYAÇ BULUNDUĞU AÇIKTIR”
Çiçek, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun bu dönemde de Meclis’in en faal komisyonlarından biri olmaya devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti:
“Kadın ve erkek arasındaki fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmak için ciddi bir zihniyet değişimine ihtiyaç bulunduğu açıktır. Yasal düzenleme yapmak işin en kolay kısmıdır ancak mevzuat düzenlemesi sorunları tek başına çözmemektedir, yeterli değildir. Özellikle milli kültürümüz ve inancımızla hiçbir suretle bağdaşmayan kadına yönelik şiddetin ve cinayetlerin engellenmesi bakımından sadece Komisyonumuza değil Meclisimize ve toplumun her kesimine büyük görevler düşmektedir.”

“2 BİN 864 TELEFON GÖRÜŞMESİ GERÇEKLEŞTİRDİM VE 667 HEYETİ KABUL ETTİM”
Yönetmelik faaliyetleri hakkında da bilgiler veren Çiçek, yasama yılında iki önemli Yönetmeliğin TBMM Başkanlık Divanınca kabul edildiğini sözlerine ekledi. Çiçek, “Bunlar; “’Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği’ ile ‘Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatında İlk Defa Göreve Başlayacaklar için Sınavlar Hakkında Yönetmelik’tir. Böylece kurumumuzda istihdam edilme ve görevde yükselmeye ilişkin kurallar yönetmelikler çerçevesinde belirlenmiştir” dedi.
TBMM Başkanı olarak görev yaptığı süre içerisinde parlamentoda temsil edilen ve edilmeyen siyasi partiler, yargı ve yürütmenin temsilcileri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve toplumun her kesiminden temsilcilerle görüştüğünü kaydeden Çiçek, bu kapsamda sivil toplum örgütlerinden, üniversitelerden ve iş çevrelerinden 667 heyeti kabul ettiğini, 2 bin 864 telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini ifade etti.

“GENEL KURUL 139 BİRLEŞİMİNİN 783 OTURUMUNDA TOPLAM 875 SAAT 45 DAKİKA ÇALIŞTI”
Bu yasama yılında Genel Kurul’un 139 birleşiminin 783 oturumunda toplam 875 saat 45 dakika çalışma yapıldığını, bu çalışmalara ilişkin 46 bin 135 sayfa tutanak tutulduğuna dikkat çeken Çiçek, konuşmasına şöyle devam etti:
“Tutanak tutulan diğer toplantılarda 2 bin 639 saat 39 dakika çalışma yapılmış; bu çalışmalara ilişkin 60 bin 147 sayfa tutanak tutulmuştur. 3. Yasama Yılında ilk defa hayata geçirilen diğer bir proje ise, sadece Meclisimize özgü olan stenografi tecrübesini diğer kamu kurumlarıyla paylaşmak amacıyla düzenlenen steno kursu eğitimidir. Bu çerçevede halihazırda 19 bakanlık temsilcisi kursiyere Meclisimizde steno kursu verilmektedir. TBMM İnternet Sayfası Türkçe’nin yanı sıra 8 farklı dile çevrildi. Meclisimizin tanıtımını daha da güçlendirmek amacıyla bu yasama yılında İngilizce, Fransızca, Rusça, Almanca, İspanyolca, Kazakça, Çince ve Arapça tanıtım kitapları hazırlanarak yayınlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü İngilizceye tercüme edilerek yayınlanmıştır.”

“458 BİN KİŞİ TBMM’Yİ ZİYARET ETTİ”
Çiçek, “Araştırma Hizmetleri Başkanlığınca, Sayın Milletvekillerimize yasama faaliyetlerinde destek sağlamak üzere, 20 rapor, 101 bilgi notu, 139 doküman derlemesi, 145 bilgi derleme, 42 gösterge, 31 sözlü bilgi türünde çalışma gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, 55 Avrupa Parlamento Araştırma ve Dokümantasyon Merkezi talebi cevaplanmıştır. Kütüphanemizde 70 bin 644 okuyucuya hizmet sunulmuş; 9 bin 209 kitap ödünç verilmiştir. Ayrıca, kütüphanemizin koleksiyonuna 4 bin 950 yeni yayın eklenmiş; 694 yayın elektronik ortama aktarılmıştır. Meclisimizi bu yasama yılında 458 bin 770 kişi ziyaret etmiş olup, 16 Mart 2013 tarihinde başlatılan ‘Halk Günü’ kapsamında da 2 bin 948 kişi TBMM’yi ziyaret etmiştir. Ülkemizin dört bir yanından gelen 236 bin 495 öğrenci ve konuğumuza rehberlerimiz aracılığı ile yerleşke gezdirilmiştir. Ayrıca I. BMM Binasını (Kurtuluş Savaşı Müzesi) ise 210 bin 105 kişi ziyaret etmiştir” şeklinde konuştu.

“YAZILI BASINDA 16 BİN HABER VE MAKALE YER ALDI”
TBMM Başkanı ile ilgili yazılı basında (yerel basın dahil) 16 bin 444 haber ve makale yer aldığını ifade eden Çiçek, televizyonlarda yer alan haber sayısının ise 21 bin 927, dış basında yer alan haber sayısının ise 27, mesaj sayısının 116, katıldığı TV programları ve röportaj sayısının 23 olduğunu belirtti.
Çiçek, TBMM, yasama faaliyetleri, komisyonlar, milletvekilleri, idari teşkilat ve gündemdeki siyasi haberlerle ilgili yazılı basında yer alan 534 bin 927 haber ve makalenin “Basında Bugün TBMM” başlığıyla internet ortamında yer aldığını kaydetti.
Milletvekillerimizin yapmış olduğu 914 basın toplantısının organizasyonu ile siyasi parti gruplarınca yapılan 118 toplantının organizasyonu ve komisyonlarca yapılan 493 toplantının organizasyonu sağlanmıştır.

“MECLİS’İN İTİBARINI HEP YÜKSEKTE TUTMAK ZORUNDAYIZ”
Meclis’e duyulan güveni ve Meclis’in itibarını hep yüksekte tutmak zorunda olduklarının altını çizen Çiçek, hizmet kalitesinin daima en üst düzeyde olması gerektiğini ifade etti.
Son dönemde birçok çalışma yapıldığını kaydeden Çiçek, milletvekillerine, personele, ziyaretçilere anketler uygulandığını söyledi. “Meclis halkın meclisidir ve halkın kaynaklarını kullanmaktadır” diyen Çiçek, “Bu nedenle kaynakların yeniden kullanımına yönelik sosyal sorumluluk projelerine de çok önem veriyoruz. Birçok sosyal sorumluluk projemiz diğer kamu kurumları ve özel kuruluşlar tarafından da örnek alınmış, farkındalık oluşturulmuştur. Sosyal projelere örnek olarak fazla yemeklerin ihtiyaç sahiplerine, artık yemeklerin hayvan barınaklarına gönderilmesi, Çevre Dostu Meclis grubunun gerçekleştirdiği faaliyetler, sosyal Meclis projesi kapsamında giysi, kitap ve oyuncak toplanması ve üniversitelerle işbirliği gibi faaliyetler gösterilebilir” dedi.
(İHA)