BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,75
ALTIN 2.513,67
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'yi şok eden anket sonucu!

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Antalya'da yaptırdığı anketin sonuçları şok etkisi yarattı.

Abone ol

12 Haziran'daki genel seçimler öncesi CHP seçmeninin nabzını tutmak için yoğun bir anket çalışması içine girdi. İlk hedef ise büyükşehirlerdi... 8 büyükşehirde seçmene tercihini soran CHP kalesi olarak gördüğü Antalya'dan şok bir sonuç aldı. 8 büyükşehirden 7'sinde oyları yükselen CHP, eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın memleketinde oy kaybediyor.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, büyük şehirlerdeki tabloyu görebilmek için 8 ili kapsayan kamuoyu araştırması yaptırdıklarını, 7 ilde oylarının arttığını söyledi. Kılıçdaroğlu, 'Sadece Antalya'da oy artışı olmadığını gördük' dedi. İngiltere'ye yaptığı 3 günlük ziyaretin ardından İstanbul'a hareketi öncesinde Londra Heathrow Havaalanı'nda gazetecilere açıklamalarda bulundu. CHP liderinin, gazetecilerin sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

Bu aralar hiç kamuoyu yoklaması yaptırdınız mı?

Aslında kısa süre önce yaptırdık. 8 büyük şehirde anket ve yoklama yaptırarak durumumuzu ölçtürdük. 

Nasıl bir sonuç çıktı?

Rakamları net olarak hatırlamıyorum. Ama durumumuz iyi. 8 ilin 7'sinde farklı oranlarda artış var.

Artış olmayan il?

Antalya. Orada artış yok.

Sizce neden?

Biraz iç meselelerle ilgili. Özellikle de belediyedeki...

Nasıl karşılaştırma yapıyorsunuz?

Hem durumumuzu anlamak istedik. Hem de il başkanları atamasında bu verilerin bize yardımcı olmasını istedik. Karşılaştırmayı da en son girdiğimiz seçimdeki il genel meclisi oyları üzerinden yapıyoruz.

SIFIRCI KÖYLER MASAYA YATIRILDI

Büyükşehirlerin yanı sıra Doğu ve Güneydoğu'yu da mercek altına alan CHP'nin Türkiye'deki 35 bin 916 köyün 5 bin 581'inden sıfır, yaklaşık yüzde 80'inden ise en fazla 10 oy aldığı ortaya çıktı. Akşam'ın haberine göre, Kılıçdaroğlu, partisine 2007 genel seçimlerinde partisine 'sıfır' oy veren 5 bin 581 köyün ziyaret edilmesiyle ilgili startı da kendisi verdi. Kılıçdaroğlu, Afyonkarahisar'ın Merkez'e bağlı 800 nüfuslu 'sıfırcı' Küçükçobanlı Köyü'nü ziyaret etti, şikayetlerini, dertlerini dinledi. Kılıçdaroğlu'nun da programları çerçevesinde bazı köyleri ziyaret etmesi için program yaptıklarına dikkat çeken Gürsel Tekin, 'Adeta seferberlik ilan ettik. Arkadaşlarla görev bölümü yaptık. Maalesef bugüne kadar partimiz kırsaldaki vatandaşlarımıza iyi anlatılmamış. İlgi göstermemişiz. Bu ciddi eksikliği ortadan kaldırmak için seçimlere kadar hem 'sıfır' oy veren köyleri hem de az oy veren diğer köyleri ziyaret edip, partimizi ve CHP'yi anlatacağız' dedi. Kılıçdaroğlu'nun başlattığı seferberliğin ardından Kocaeli ve Adapazarı'nda sıfır oy çıkan 7 köyü ziyaret eden CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, köylerde gördüğü tabloyu şöyle özetledi:

EN AZ OY GÜNEYDOĞU'DAN

CHP'ye en az oy veren köylü Güneydoğu ve Doğu Anadolu'dan. CHP'nin 0 oy aldığı köylerin bölgelere göre dağılımı:

- Güneydoğu Anadolu yüzde 42.2,
- Doğu Anadolu 32.4
- İç Anadolu 13.3
- Karadeniz 9.4
- Ege 2.7
- Marmara 2.2
CHP'ye 1 oy veren köylerin bölgelere göre dağılımı:
- Doğu Anadolu yüzde 12.8
- Güneydoğu Anadolu 9.8
- İç Anadolu 9.4
- Karadeni 6.9
- Akdeniz 2.7
- Marmara 2.5
- Ege 2.3.
Partinin 0-5 oy aldığı 13 bin 784 köyün bölgelere göre dağılımı:
- Doğu Anadolu yüzde 66
- Doğu Anadolu 62.9
- İç Anadolu, 42.5
- Karadeniz 35.8
- Akdeniz 15.8
- Marmara 15.3
- Ege ise 15.2.

Kırıkkale, Güneydoğu'ya dönmüş
CHP Yönetimi dün Kırıkkale'ye çıkartma gerçekleştirdi. Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ve beraberindekiler, Kırıkkale'de esnaf ve STK'larla görüştü ve dertlerini dinledi. 44 bin emeklinin bulunduğu kentte emeklilerin gününü geçirdiği parkı da ziyaret eden Tekin, Başbakan Erdoğan'ın Ankara'nın burnunun dibindeki Kırıkkale'den haberdar olmadığını belirtti. Tekin ve CHP heyeti, Necmettin Erbakan'ın ölümü nedeniyle Saadet Partisi İl Başkanlığı'na da taziye ziyaretinde bulundu. CHP'liler Alevi Dernekleri Federasyonu ve Türkiye Emekliler Derneğini de ziyaret etti