BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,70
ALTIN 2.527,95
HABER /  GÜNCEL

Libyalı isyancılar şartlarını açıkladı: Kaddafi gitsin

Libya'nın doğusunda kontrolü ellerinde bulunduran isyancılar, müzakerelere ancak Kaddafi'nin görevini bırakıp sürgüne gitmesi durumunda başlayabileceklerini açıkladı.

Abone ol

İsyancı Ulusal Konsey'in başında eski içişleri bakanı var

Libya'nın doğusunda kontrolü ellerinde bulunduran isyancılar, müzakerelere ancak Muammer Kaddafi'nin görevini bırakıp sürgüne gitmesi durumunda başlayabileceklerini açıkladı.

Bingazi kentinde kurulan Libya Ulusal Konseyi, hükümetin isyancılara karşı yürüttüğü operasyonları durdurmak için dış müdahale çağrısında da bulundu.

Bu arada merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde olan Uluslararası Ceza Mahkemesi, Kaddafi ve yakınları hakkında soruşturma başlattı.

Albay Kaddafi'nin isyancılarla müzakere yürütmek için bir istihbarat yetkilisini görevlendirdiği haberlerinin ardından açıklama yapan isyancılar, Kaddafi baştayken müzakere edilecek bir şey olmadığını söyledi.

Rejimin kalesi durumundaki Trablus'ta Cuma namazı ardından gösteriler yapılması için çağrılar yapılıyor.

İktidar mücadelesi şimdilik berabere

İsyancı Libya Ulusal Konseyi'nin başında, geçen ay Kaddafi'nin kabinesinden ayrılan eski içişleri bakanı Mustafa Abdulcelil var.

Abdulcelil'in bir sözcüsü, "Müzakere edilecek bir şey varsa o da Kaddafi'nin gitmesidir. Can kaybını ancak bu şekilde önleyebiliriz dedi."

Bingazi'deki BBC muhabiri Kevin Connoly iki tarafın da çölü kontrol altına alabilecek insan ve silah gücüne sahip olmadığını söylüyor.

Connoly, şu aşamada anlamlı müzakere yürütmenin zor olduğunu, çünkü isyancıların ortaklaştığı tek amaç Kaddafi'yi devirmekken, Kaddafi'nin tek amacının ise 41'yıllık iktidarını sürdürmek olduğunu söylüyor.

'İnsanlığa karşı suç' soruşturuluyor

Uluslararası Ceza Mahkemesi soruşturmasının nedeni, göstericilerin bastırılması sırasında insanlığa karşı suç işlendiğine yönelik iddialar.

Mahkemenin Başsavcısı Luis Moreno-Ocampo, soruşturma kararını açıklarken, Libya'da barışçıl gösteriler düzenleyenlerin, güvenlik güçlerinin saldırısına maruz kaldıkların söyledi.

Haklarında soruşturma açılanlar arasında; Albay Kaddafi ve oğullarının yanı sıra, çeşitli güvenlik birimlerinin başındaki kişiler de bulunuyor.

Luis Moreno-Ocampo, Libya'da muhalif güçleri de uyardı, suç işlemeleri halinde, onlar hakkında da soruşturma başlatılacağını söyledi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Libya'nın hükümet karşıtı göstericilere karşı nasıl güç kullandığını Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin incelemesini istemişti.

Çatışmalar sürüyor

Libya'da Kaddafi karşıtlarının kontrolünde olan Brega'ya yapılan yeni hava saldırılarında ölen olmadığı açıklandı.

Ülkenin kuzey doğusunda önemli bir petrol dağıtım noktası olan Brega'da önceki gün Kaddafi hükümetine bağlı kuvvetlerle asiler arasındaki çatışmalarda 14 kişi hayatını kaybetmişti.

Kaddafi yandaşları çarşamba sabahı kentin kontrolünü ele geçirmiş, fakat ilerleyen saatlerde muhalif güçlerin karşı saldırısıyla geri püskürtülmüştü.

İki hafta önce başlayan ayaklanmalar ardından Libya'nın doğu bölgelerinde kontrolü yitiren Muammer Kaddafi, muhalif güçleri yenilgiye uğratacağını söylüyor.

Brega'dan gelen haberlere göre hava saldırıları, petrol dağıtım tesisinin yanında yer alan havaalanını hedefledi.

Asilerin bir sözcüsü, Brega yakınlarında ve Kaddafi karşıtlarının kontrolünde olan daha büyük yerleşim merkezi Ecdebiye'ye de hava saldırıları düzenlendiğini söyledi.

Kaddafi: Libya'daki isyan bir komplodur

Libya lideri Muammer Kaddafi televizyon kameraları önünde yaptığı son konuşmasında Libya'daki ayaklanmalardan yabancı medyayla El Kaide örgütünü sorumlu tuttu.

Albay Kaddafi, isyanın, ülkesini ve petrol kaynaklarını kontrol etmeye yönelik bir komplo olduğunu söyledi.

Libya Devlet Televizyonu'ndan halka seslenen Muammer Kaddafi, teröristerin Libya'yı mahvettiklerini, kadınlara tecavüz ettiklerini ve camilere sığınmaya çalıştıklarını belirtti.

Muammer Kaddafi, Birleşmiş Milletler'den, Libya'da neler olduğunu soruşturacak bir araştırma heyetini ülkesine göndermesini istedi.

Libya lideri hükümet karşıtı protesto gösterilerinde rejime bağlı güçlerin halka ateş açtığını yalanladı, bunun "tamamen yalan" olduğunu vurguladı.

Muammer Kaddafi ayrıca, erkeğiyle-kadınıyla kanlarının son damlasına kadar savaşacaklarını söyleyerek, Batılı güçlerin müdahalesi halinde binlerce kişinin yaşamlarını yitireceği uyarısında bulundu.