BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,65
ALTIN 2.409,24
HABER /  POLİTİKA

CHPnin TAKSİM YÜRÜYÜŞÜ

CHP'den laiklik ilkesinin Anayasa'ya girişinin yıldönümünde Taksim'de dev gösteri.

Abone ol

CHP İstanbul İl Örgütü'nün laiklik ilkesinin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na girişinin 71. yıldönümünde Taksim'de yaptığı eyleme yaklaşık onbin kişi katıldı.

Atatürk Anıtı önünden İstiklal Caddesi’nin iç kesimlerine kadar uzanan kalabalık “Yılgınlık yok, direniş var”, “AKP türbanı Bahçeli’ye tak”, “Türban sorunu, AKP’nin oyunu”, “Kahrolsun AKP, iş birlikçi MHP”, “Kapandım, özgürleştim”, “Türkiye laiktir, laik kalacak” sloganları attı.



CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, partililerin ve basının yoğun ilgi gösterdiği eylemde yaptığı konuşmada şu noktaların altını çizdi:

“LAİKLİK BAĞIMSIZLIK KADAR DEĞERLİ”

Tekin, “Laiklik devriminin en az Kurtuluş Savaşı kadar değeri ve önemi vardır. Laiklik, en genel, en gerçekçi ve en evrensel kavrayışla insanların din ve vicdan, söz ve fikir, siyasal düşünce ve tercih, bilimsel düşünce ve araştırma özgürlüklerinin, ferdi yaratıcılıklarının siyasal alt yapısıdır.



“İKTİDAR GERGİNLİĞİ TIRMANDIRIYOR”

Sorumsuz bir hükümetin ülkemizi uçurumun kenarına getirdiği kritik bir dönemden geçiyoruz. AKP’nin dini konuları bir kavga vesilesi yaparak kendi politikası için kullanması maalesef Türkiye’deki siyasi ve sosyal gerginlikleri giderek tırmandırıyor. Hükümet ne yazık ki iktidarın hazımsızlığını yaşamaktadır. AKP’nin siyasi hesaplarla başlattığı bu kampanya toplumumuz açısından çok tehlikeli oyunlara gebedir.



“AKP – MHP AYNI ZEMİNDE”


Türkiye’de yapılmak istenen oyun yeni bir cephe açmaktır. Daha önce yaratılmak istenen Türk – Kürt, Alevi – Sunni çatışmalarından çok daha tehlikeli yeni bir çatışmaya zemin hazırlanmaktadır. Bu da laik – İslamcı çatışmasıdır. Kutuplaşmanın bir tarafında dün Refah Partisi vardı, bugün ise AKP ve ona destek çıkan MHP vardır. Bu çatışmanın öbür tarafında laikliğin her zaman savunucusu olan CHP ile birlikte çağdaş Türkiye’nin aydınlık ve bilinçli yüzleri vardır.



“LAİKLİĞİN TEK SİLAHI EĞİTİMDİR”


Ülkemizde şeriatçı eğilimli bazı siyaset adamları ve belediye yöneticileri, devlet yönetiminin dine dayalı olmaktan uzaklaştırılıp laik olabileceğini ancak ferdin laik olamayacağını, zira kendilerinin de fert olarak laik olmadıklarını ileri sürmektedirler. Bu görüş tamamen gerçek dışı ve aldatıcıdır. Atatürk devrimlerinin büyük bölümü laik devlet düzeninin kurulmasıyla sağlanabilmiştir. Laiklik, ulus devletin yurttaşlarına ana dilde eğitimiyle mümkündür. Çünkü, laik düzeni koruyan tek silah eğitimdir. Son yıllarda türbanlı eğitimi savunanların, laikliği ayakta tutan eğitimi hedef almaları bundandır. Türbanı siyasi bir simge olarak kabul edip, her türlü tartışmayı bu zemine kaydırmaları da bu yüzdendir.



“TÜRBAN BİR SİMGEDİR”

Türban, gerçekten de bir simgedir. Atatürk ilke ve inkılaplarına saldırının simgesidir. Çağdaş Türk kadınının mahkum edilmek istendiği karanlığın simgesidir. Toplumsal birlik ve bütünlüğümüzü zedelemek isteyenlerin simgesidir.

“TÜRKİYE SAHİPSİZ DEĞİL”


İstediklerini, başaramayacaklar. Çünkü karşılarında yıkılmaz bir kale var. Karşılarında laikliğe gönülden bağlanmış milyonlar ve Türkiye’nin aydın yüzleri var. Türkiye sahipsiz değildir”dedi.

BAYRAKLARLA YÜRÜYÜŞE GEÇTİLER


CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'in konuşmasının ardından, partililer şehitler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından ise İstiklal Marşı okundu.

Partililer, daha sonra, ellerindeki bayrak ve pankartlarla, İstiklal Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçti.

Bu sırada, AKP ve MHP'yi hedef alan sloganlar atıldı. Sloganların içinde, "Kahrolsun AKP işbirlikçi MHP" dikkat çekti. CHP'liler ayrıca, "Tayyip'i alana, Bahçeli de bedava" sloganını da attı.

3.5 kilometrelik İstiklal Caddesi'nin tamanını dolduran CHP'lilerin yürüyüşü yaklaşık 45 dakika sürdü. Bu sırada, çevre esnafının da yürüyüşe alkışlarla destek verdiği görüldü.

Kaynak: www.gercekgundem.com