BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

CHP’nin şaşırtan Irak tezkeresi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, TBMM’ye gönderilen Irak Tezkeresi’ne ilişkin, "Biz bu konuyu değerlendiriyoruz, nasıl oy kullana...

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, TBMM’ye gönderilen Irak Tezkeresi’ne ilişkin, "Biz bu konuyu değerlendiriyoruz, nasıl oy kullanacağımızı şimdi söylemeyeceğim, ama belki sizi şaşırtabilir bir oy kullanacağız” dedi.
TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Demokratikleşme Paketi’ne yönelik eleştiriler yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, “Bu paket bana göre bir oyalama paketidir. Birkaç bunu bekleyen ağza bal çalma paketidir. AK Parti hükümetinin bu paketi aslında Gezi Parkı sürecinin açmış olduğu gerçek demokratikleşme taleplerinin önünü kesme paketidir. Sayın Başbakan Adana’da toplantılar düzenledi, bu kalabalıkların oluşması için müftüleri, camilerdeki hocaları, eğitim müdürlerini devreye sokup genelgeler yayınlatıp, ‘öğretmenlere, öğrencilere, cemaate bu toplantılara katılacaksınız’ şeklide talimat verilmesi hangi demokrasiyle uyumludur bunun cevabını size bırakıyorum” diye konuştu.

"SURİYE TEZKERESİ"
Suriye Tezkeresi’ne savaş karşıtı oldukları için RED oyu verdiklerini söyleyen Faruk Loğoğlu, “Bu tezkerenin bir barış tezkeresi, Türkiye’nin güvenliğini korumak için gündeme getirilmiş bir tezkere olmadığını söyledik ve o görüş doğrultusunda buna RED oyu verdik. Suriye Türkiye’ye karşı bir saldırıya kalkışır, kalkışmaz onu tartışmıyoruz ama Türkiye’nin böyle bir tezkereye ihtiyacı yok. Böyle bir saldırı olduğu taktirde dahi Türkiye’nin elinde 2 türlü imkan var; Anayasa tarafından Cumhurbaşkanı’na verilen yetki bu yetkinin Cumhurbaşkanı tarafından kullanılması, ikincisi, BM ana sözleşmesinin 51. maddesi, bu maddeye dayanarak kendinizi savunma hakkınız her zaman vardır. Dünya Suriye için barış yönünde bir çaba içine girmişken Türkiye neden savaş çığırtkanlığı yapmaya devam ediyor? AK Parti PKK’nın başındaki ve İmralı’da hapis yatan Öcalan ile görüşüyor ama yanı başımızdaki komşunun devlet başkanı ile görüşme gereğini duymuyor. Bu politika mıdır, bağnazlık mıdır? değerlendirmeye açık bir konudur” şeklinde konuştu.
Beşar Esed’in bir Türk televizyonuna verdiği mülakatla ilgili konuşan Loğoğlu, “Beşar Esad o mülakatında Başbakan ve Davutoğlu’na yönelik bazı ithamlarda bulundu, bunlar doğruysa Türkiye-Suriye ilişkilerinin bugün geldiği noktaya nasıl geldiğinin anlaşılması bakımından çok önemli. Eğer suçlamaları doğru değilse bunu ispatlayacak belgeler ve bilgiler devletin elindedir. Bunların açıklanması ve kimin haklı olduğu ortaya çıksın, biz hükümetten bunu bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Irak Tezkeresi ile ilgili CHP’nin şaşırtabileceğini söyleyen Loğoğlu, ”Hükümet geçen yıl sundukları tezkerenin aynısıyla TSK’nın sınır ötesinde kullanılması için yine TBMM’den yetki isteyecek. Biz bu konuyu değerlendiriyoruz, nasıl oy kullanacağımızı şimdi söylemeyeceğim, ama belki sizi şaşırtabilir bir oy kullanacağız. Arka arkaya gelen iki tezkere var, TSK’nın sınır ötesinde kullanılmasını isteyen tezkereler. Türkiye bu duruma nasıl geldi, bu sorunun cevabı mecliste açıklayacağız, AK Parti iktidarının son 10 yıldır izlediği politikasızlıkların bir ürünüdür” açıklamasında bulundu.

LÜBNAN’DA KAÇIRILAN PİLOTLAR
Lübnan’da kaçırılan 2 pilot ile ilgili Türkiye’nin elinden geleni yapması gerektiğini belirten Loğoğlu, “Türkiye’de o kadar çok olay oluyor ve çabuk unutuluyor ki, 2 çok önemli, seçkin pilotumuzun birkaç ayı geçen tutsaklık durumunu hatırlatmak istiyorum. Devlet bu konuda ne yapıyor? Bu konunun üzerine gidilmiyor alması bu konunun unutulmaya yüz tuttuğu anlamına gelmiyor. Bu insanlar böyle kaderlerine bırakılır mı? Sonuç ne? Bu kadar güçlü, bu kadar iddiası olan bir devlet 2 vatandaşının özgürlüklerini neden sağlayamıyor? Hükümet, devlet bu iki pilotumuzun kurtarılması için ne gerekiyorsa yapsın. Beğenmediğimiz İsrail kilometrelerce uzakta kendi vatandaşlarını kurtarmak için operasyonlar yapabiliyor, bunlardan daha iddialı olan Türkiye bunu neden yapmıyor” dedi.

GÜRSEL TEKİN’İN ADAY ADAYLIĞI
Gürsel Tekin’in İstanbul için aday adaylığını açıklaması ile ilgili sorulara cevap veren Loğoğlu, “CHP çok sesli ve çok aday adaylı bir parti. Bunun önüne geçme gerekleri duyan partililerimiz, yöneticilerimiz var. Çok gecikmeden CHP’nin bu konudaki tavrını, durumunu netleştirmesi lazım. İstanbul bakımından görünen köy kılavuz istemez. Arkadaşlar adaylıklarını açıklayabilir ama İstanbul’da ne yapılması gerektiği çok açık. CHP bunu biran önce kararlaştırıp, netleştirmesi ve bunu biran evvel kamuoyu ile paylaşması yararlı olur” diye konuştu.
Loğoğlu, kendisinin İstanbul için aday olup olmayacağının sorulması üzerine, “Benim İstanbul için uzaktan yakından bir niyetim yok, ben halimden memnunum” ifadelerini kullandı.
(İHA)