BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,78
ALTIN 2.400,59
HABER /  DÜNYA

İzmir’de hedef ’EXPO 2020’

EXPO 2020’ye ev sahipliği yapmak isteyen İzmir 27 Kasım tarihinde yapılacak oylama öncesinde 167 BIE (Uluslararası Sergiler Bürosu) delegele...

Abone ol

EXPO 2020’ye ev sahipliği yapmak isteyen İzmir 27 Kasım tarihinde yapılacak oylama öncesinde 167 BIE (Uluslararası Sergiler Bürosu) delegelerini ağırladı. Düzenlenen sağlık sempozyumuna katılan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu; “EXPO 2020’de ev sahipliği yapma hakkı İzmir’e verildiği takdirde EXPO 2020 İzmir, ülkeler arasında fikir alışverişi için önemli bir platform görevi yürüterek bizlerin birbirimizin başarı öykülerinden ders çıkarmamıza imkan sağlayacaktır” dedi.
İzmir’de, dünyanın sağlık sorunlarına ilişkin Swiss Otel’de düzenlenen sağlık sempozyumunda İzmir’in EXPO 2020’ye adaylığı değerlendirildi. 167 BİE (Uluslararası Sergiler Bürosu) delegelerinin de katıldığı sempozyumda Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İl Sağlık Müdürü Bediha Türkyılmaz hazır bulundu. Sunuculuğunu Defne Samyeli’nin yaptığı sempozyumda UNICEF iyi niyet elçisi, Afrika Birliği Barış Elçisi, müzisyen Angelique Kidjo şarkı söyledi. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan İzmir Valisi, EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı Mustafa Toprak, İzmir’in EXPO 2020 adaylığının bir kent meselesi olmadığını ülke meselesi olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Güler yüzlü insanların sağlıklı yarınların başkenti İzmir’e hoşgeldiniz. İzmir en uygun aday çünkü, projesi çoktan hazır. Bugüne kadar en çevreci EXPO’yu hazırlamak konusunda hiçbir eksiğimiz kalmadı. TBMM ile kabul edilen EXPO kanunu ile sağlık merkezi ve doğal parka çevrilecek alan EXPO ruhuna en iyi hizmet verecek şekilde tasarlandı. Kentimiz 8 bin 500 yıllık tarihinden kalma miraslarına sahip çıktı. Türkiye EXPO 2020’ye bir kent meselesi olarak değil ülke meselesi olarak bakıyor.”
BIE Koordinatörü Dimitri Kerzentzes, hayat kalitesinin öncelikli olarak sağlığa dayandığını hatırlatarak şunları söyledi: “Bu çok özel bir organizasyondur ve tüm ziyaretçiler farklı deneyimler edinmektedir. 167 BIE üyesi ile birlikte çalışmayı hedeflemişlerdir. Sağlık teması uluslararası toplantı olan EXPO için çok önemlidir. Bu Kızılhaç ve Kızılay gibi örgütler için de iyi bir örnek olacaktır. Uluslararası iş birliği tatbikî gereklidir. Doğum, yaşlı bakımı ve hastalıkların bakımı gibi tüm bunlar için herkesin deneyimlerini paylaşması gerekmektedir."
Örgütlerin yatırım yaparak sınırların ötesinde çalışması gerektiğini anlatan Dimitri Kerzentzes, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hizmetlere erişim sağlanabilir. Burada ilerleme terimi önem taşımaktadır. EXPO’lar bunu temsil etmektedir. Bugün ilerlememek daha iyi bir hayat için olmalıdır. Hayat kalitesi öncelikle sağlığa dayalıdır. İnsanlar ve mallar büyük bir dolayım içerisindedir. İzmir’in ve Türkiye’nin kaynakları bu anlamda sağlanabilir. Türkiye’de giderek stratejik bir ülke olmaktadır. Bölgesel dinamiklerinde de güçlü bir ülkedir. Bu dinamizm çok kültürlü ortamlara dayanmaktadır. Burada sağlık öncelikle eğitime dayanmaktadır. Sağlıkta herkese gerekmektedir. Gelecek için planlar yapmak için sağlık önemlidir."

“SAĞLIK ALANINDA ÜLKELERLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDEYİZ”
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da, Türkiye’nin birçok alanda olduğu gibi sağlık alanında da küresel sorunların çözümüne katkı sağlamaya ve uluslararası toplumla işbirliğine önem verdiğini belirtti. Dünya genelinde küresel bir sağlık mücadelesi verildiğini aktaran Müezzinoğlu, Türkiye’nin bu anlamdaki rolünün çözüme katkı sunan bir ülke olduğunu söyledi. Bakan Müezzinoğlu; son yıllarda dünya genelinde ortaya çıkan sağlık riski nedeniyle herkes için sağlık, her yerde sağlık, tüm politikalarda sağlık diyerek, küresel bir mücadele yürüttüklerini anlattı.
Dünya sağlık örgütünün, sağlıkta çok sistemli sağlık çözümünün geliştirilmesi için sağlık 2020’yi hedefleri arasına aldığını anlatan Müezzinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye birçok alanda olduğu gibi sağlık alanında da küresel sorunların çözümüne katkı sağlamaya ve uluslararası toplumla işbirliğine önem vermektedir. Dünya sağlık örgütü olmak üzere sağlık alanında faaliyet gösteren birçok uluslararası kuruluşla bölgesel ve uluslararası sağlık sorunlarının çözümüne yönelik faaliyetleri ve işbirliklerini desteklemektedir. Herkes için sağlık temel prensibiyle hizmet vermekte olan bakanlığımız daha iyi bir dünya için yeni yollar aranması gerektiğine inanmaktadır. Bu amaçla 60’tan fazla ülkeyle sağlık ve tıpla ilgili anlaşma ve işbirliği faaliyetleri yapmış ve yapmaktadır. Birçok ülkeyle sağlık sistemlerinin güçlendirilmesi ve başarılı uygulamaların paylaşılması noktasında işbirliğinde bulunuyoruz. Bunlar, sağlık tesisi inşaa edilmesi ve işletilmesi gibi alt yapı çalışmaları hasta tedavileri sağlık merkezleri, insan gücünün geliştirilmesi ve eğitimi konusunda faaliyetleri kapsamaktadır.”

“TÜRKİYE VE İZMİR EXPO 2020’YE ADAY VE HAZIRIZ”
Bakan Müezzinoğlu, İzmir’in EXPO yarışında başarıyı göğüslediği takdirde ülkeler arasında fikir alışverişi açısından önemli bir platform olacağını belirtti.
Kentin önümüzdeki 10 yıl içerisinde özellikle sağlık alanında önemli yatırımlara imza atacağını ifade eden Müezzinoğlu, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Sağlık alanında yaptığı çalışmaların yanında İzmir’in sağlık alanındaki yerine kısaca değinmek isterim. Herkes için sağlık ne demektir. EXPO 2020’ye aday olan İzmir’in sağlıktaki yeri çok eski tarihlere dayanıyor. Daha 3 hafta önce Ege’nin incisi bir şehir sağlık alanındaki en önemli otorite olan dünya sağlık örgütünün Avrupa bölge toplantısına ev sahipliği yaptı. 51 ülkenin sağlık bakanı ve üst düzey temsilcilerinin katıldığı bu toplantıda bölgemizdeki tüm ülkeleri ilgilendiren birçok konu görüşüldü ve önemli kararlar alındı. Yine DSÖ bir başka girişimi olan Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı toplantısı aynı tarihlerde İzmir’de yapıldı. Bugün bu toplantının yapıldığı sıralarda yine bu şehirde DSÖ’nün ve Hollanda Halk Sağlığı ve Ulusal Çevre Enstitüsü işbirliğiyle güz okulu düzenlenmektedir."
İzmir’in sağlık alanında tarihi sorumluluğu günümüzde de sürdüren kararlılığını açıkça ortaya koyduğunu belirten Müezzinoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Hükümetimiz, İzmir’in bu tarihi misyonu sürdürmesi konusunda her türlü desteği sağlamaktadır ve devam edecektir. Devletimiz Türkiye 2023 vizyonu çerçevesinde İzmir’e önümüzdeki 10 yıl içinde önemli yatırımlar yapmayı planlıyor. Başta sağlık olmak üzere ulaşımdan eğitime spor tesislerden enerji alt yapısına kadar farklı alanları kapsayan bu yatırımlarla İzmir’i bölgesel bir sağlıklı yaşam merkezi yapmayı hedeflemektedir. Bu doğrultuda İzmir’de 2016’da faaliyete geçmek üzere sağlık alanında ileri teknolojilerinin kullanıldığı iki sağlık kampusü inşa edecektir."
Türkiye ve İzmir’in EXPO 2020’ye aday ve hazır olduğunu belirten Müezzinoğlu, şöyle konuştu: "Bu organizasyonu 150 yıllık geçmişinde enerjiden uzaya kadar birçok farklı temaya ev sahipliği yapılmasına rağmen bugüne kadar ne yazık ki sağlık temalı bir EXPO gibi dünyanın en büyük organizasyonlarından birinin gündemine taşınması çok önemlidir. Bu sebeple Türkiye EXPO 2020 için daha iyi bir dünya için yeni yollar herkes için sağlık temasını seçmiş hem EXPO, hem de EXPO adayı ülkeleri arasında sağlık temalı EXPO düzenlemeye aday ilk ülke olmuştur. Türkiye son 10 yılda kapsayıcı ve devamlılığı olan bir sağlık sistemi kurmayı başardı. Bu başarı birçok bilimsel sağlık politikaları toplantılarına konu olmuş, DSÖ tarafından diğer ülkelere örnek gösterilmiştir. EXPO 2020’de ev sahipliği yapma hakkı İzmir’e verildiği takdirde EXPO 2020 İzmir ülkeler arasında fikir alışverişi için önemli bir platform görevi yürüterek bizleri birbirimizin başarı öykülerinden ders çıkarmamıza imkan sağlayacaktır. 150 yıldan fazladır geçmişi olan insanlar için daha iyisini isteyen EXPO gibi uluslararası organizasyonlar, uluslararası alanda günümüzün yükselen değeri olan sağlığa hak ettiği değeri vereceğine inanıyorum.”

“30 YILDA 5 YILLIK BİR YAŞAM SÜRESİ KAZANDIK”
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Avrupa Bölge Ofisi Direktörü Zsuzsanna Jakab ise, Türkiye’nin farklı ülkeler arasında köprü niteliği taşıdığını açıkladı.
Teknolojinin giderek güçlenmesi sonrasında tıptaki gelişmelerin artı bir ivme kazandığını dile getiren Jakab, küresel sağlık alanında ortak çalışma ruhunun geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Jakab; sağlığın çok önemli bir dünya imtiyazı olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Ancak bireyler için şu da çok önemlidir. Ülkelerin siyasi ve politik gündemlerinde büyük önem taşımaktadır. İnsani ve ekonomik sosyal kalkınma için sağlık önemli bir yatırım. Sağlık başlı başına bir sektör. Giderek insan hakları içinde büyük önem kazanmaktadır. Artık hastalıkların sebepleri konusunda daha fazla bilgi sahibiyiz. Elimizde teknoloji var. Bu teknolojinin gelişeceğine de inanıyoruz. Küresel sağlık için ortak çalışmalara göre çalışmak gerekiyor. Ve ortak sorumluluk üstlenmek gerekiyor. Sürdürülebilir kalkınmanın önemli bir göstergesidir. 2015 sonrası gündemle ilgili yapılan tartışmalarda kalkınma hedefleri ile ilgili yapılan değerlendirmelerde fikir birliği sağlanmaktadır. BM’de bir karar alınmıştır ve sağlık bir ön koşul olarak kabul edilmiştir. Son 30 yılda 5 yıllık bir yaşam süresi kazandık. Türkiye inanılmaz bir artış sağlamış büyük bir uzama, sağlamış bu sürede yaşamda. Bütün hastalıkların yükünün bulaşıcı hastalıklardan değil de çevresel etmenler. Bireyleri ve nüfusu etkilemektedir. Maliyetleri inanılmaz büyüklükte. İzmir seçilirse sağlık teması ile ilgili buradaki hedeflerimize ulaşmamız kolaylaşacaktır."
Dokuz Eylül Üniversitesi Ar-Ge Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öztürk de kişiye göre olan tıp konseptinin önemine değinerek şunları söyledi: “Bugünkü dünyada sağlığın iyi olmasını sağlamak için bilim gerekli olmuştur. Biz herkes için sağlıktan bahsediyorsak bunun için kişiye göre tıptan bahsetmek gerekiyor. Biz insanlar birbirine benzeriz ama aynısı olmayız."

“İZMİR SAĞLIĞIN MERKEZİ OLSUN”
UNICEF iyi niyet elçisi, Afrika Birliği Barış Elçisi, müzisyen Angelique Kidjo, İzmir’in sağlığın merkezi olması gerektiğini söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Kaynaklarımızı, bilgimizi paylaşırsak herkese yardım edebiliriz. En önemli şey sağlıktır. Sağlık hizmetleri yaşam kurtarıcıdır. İzmir sağlığın merkezi olsun, her şey söze kalmasın. Sağlık insan hakkıdır. İhtiyacı olan insanları tespit etmemiz insanlara yardım etmemiz gerekiyor. İnsanların gururunu korumamız gerekiyor. Yaptığınız her şeyin insani bir yüzü olması gerekiyor. Yaşamları korumak gerekiyor. Atık sadece konuşmayalım bazı şeyleri ispatlayalım ve eyleme geçelim. Birlikte başarılı olalım. Biz hepimiz liderleriz.”
Kidjo, “Kendi kıtamdaki insanlara ve sizlere hediyemdir” diyerek bir şarkı söyledi.

“İKİLİ GÖRÜŞMELERİ ÜST DÜZEYDE TUTACAĞIZ”
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, toplantının sonunda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Müezzinoğlu, 27 kasım’da yapılacak oylama öncesi delegelerle ikili görüşmeler yapılacağını belirterek şöyle konuştu: “Fevkalade verimli ve başarılı bir toplantı oldu. İkili görüşmeler devam edecek gördüğüm hava hissettiğim hava İzmir için başarılı bir sonucu getireceğine inanıyorum. Biz önümüzdeki 50 günde üzerimize düşeni en iyi şekilde yaparak inşallah İzmir’e hak ettiği sonucu getireceğiz. Gerek merkezi hükümeti gerek yerel yönetimleri gerek sivil dinamikleriyle İzmir buna çok hazır çok yoğun çalışma yaptı başarılı sonuca da inşallah 27 Kasım akşamı ulaşacak. Biz bu konuda üzerimize düşeni en iyi şekilde yapma gayreti içinde olacağız. Her türlü ikili görüşmeleri en üst düzeyde devrede tutacağız yetki delegelerde. İzmir’in güleryüzlü sıcakkanlı insanlarıyla hak ettiği sonucu alacağız.”
(İHA)