BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,65
ALTIN 2.412,33
HABER /  GÜNCEL

CHP'li vekillerden 'muhteşem' yorumlar!

Başbakanın konuşması sırasında eleştirdiği Muhteşem Yüzyıl adlı dizi polemik konusu oldu. CHP'li vekillere konuyu sorduk bakın ne cevaplar aldık.

Abone ol

NESRİN YILMAZ/İNTERNETHABER-ANKARA- Başbakan dün Kütahya'da açılış töreninde konuşma yaparken değindi bu konuya. "Biz böyle bir Kanuni tanımadık" derken, dizinin yapımcısını şiddetle kınadı ve yargıya intikal etmiş bu konu için gereken yapılacaktır dedi.

Biz de Başbakanın reyting rekorları kıran bu dizi için yaptığı açıklamayı CHP Milletvekillerine sorduk.

Levent Gök (CHP Ankara Milletvekili) : Konuya ilişkin İnternethaber'e konuşan Levent gök şunları söyledi:

BAŞBAKAN ORTA ÇAĞ ZİHNİYETİNDE

"Başbakan her konuda kendini yetkili sayıyor, bu tipik bir dikdatörlük belirtisidir. Sanata ve emeğe saygı duymayan Türkiye'nin en çok izlenen dizisini bu denli eleştiren bir başbakan şüphesiz ulaştığımız çağda hala ortaçağ zihniyetini sürdüren bir başbakan olarak tarihe geçecektir."

Diziyi ilgiyle beğeniyle izlediğini söyleyen Levent Gök şöyle devam etti:

"Başbakan bu eleştiriyi yaparken bir yandan da yargıya talimat veriyor, bu ülkemizde gelinen durumu göstermesi açısından tipik bir örnektir."

Dizi yayından kaldırılabilir mi sorumuzu da şöyle yanıtlıyor Levent Gök:

"Yargının iradesine bağlı ama ortada bir tehdit ve şantaj olduğu çok açıktır" dedi

Başbakanın durup dururken bu konuyu gündeme getirmesini de başbakanın ruh haline bağlayan Gök, "Başbakan kendisini orta çağın padişahı sanıyor" dedi. 

ADI ÜZERİNDE, DİZİ BU DİZİ

Hasan Akgöl (CHP Hatay Milletvekili) : Başbakanın açıklamalarını eleştiren Hasan Akgöl ise şu yorumu yaptı:

"Yahu adı üzerinde, dizi bu dizi. Dizinin başında diyor zaten, burada tarih anlatılmıyor diye. Eğer başbakan bir diziye de bu kadar takmışsa vay halimize. Muhteşem Yüzyıl'ı ben hiç izlemedim ama çok reyting aldığını biliyorum. Bu diziye gelinceye kadar örf adetlerimize uymayan o kadar çok dizi var ki, onlara müdahale etsinler. Muhteşem Yüzyıl dizisi konu itibariyle o dönemin harem kısmını konu alıyor. Hani insanın bir özel yaşamı bir de iş yaşamı vardır, bu dizi özel yaşamı anlatıyor. Ülkenin bu kadar sorunu varken bir başbakanın diziye takmasını yanlış buluyorum. Dizinin yayından kaldırılacağını sanmıyorum. Kaldırılırsa yanlış olur."

Akif Hamza Çebi (CHP Grup Başkan Vekili): Konu hakkında İnternethaber'e konuşan Akif Hamza Çebi ise Başbakana tepkiliydi ve Kültür Bakanlığı'na çağrıda bulundu.

"Muhteşem Yüzyıl bir televizyon dizisidir, belgesel değildir, dolayısıyla tarihi atmosferin bir bir yer alması düşünülemez. Sayın Başbakan bunu beğenmeyebilir, beğenmeyen izleyiciler olabilir, ama bu diziyi beğenen izleyen seyirciler de var. Sayın Başbakana düşen, bu diziyi yasaklayıcı bir  tavırla konuşmak değildir. Demokrasilerde başbakanlar, gücü elinde tutanlar, sanat eserlerine, televizyon dizilerine karşı yasaklayıcı bir tutum içine girmemelidir. 

KÜLTÜR BAKANLIĞI BELGESEL YAPSIN

"Sayın Başbakan diziyi beğenmiyor ise, Kültür ve Turizm Bakanlığı eliyle Kanuni hakkında bir belgesel yaptırabilir. Hele ki yargıya burdan mesaj vermeye çalışmak son derece yanlıştır. Öyle anlaşılıyor ki sayın Başbakan, Başkanlık Sistemini isterken kendi söylediği her şeyin uygulamaya geçeceği, hayatın her alanını düzenlemek istediği bir sistemi kast ediyor.

Dizi izlemediğini söyleyen Çebi, dizinin yayından kalkmaması gerekir diyerek sözlerini sürdürdü:

"Sayın Başbakanın bu sözlerinden sonra, televizyon sahibini, yapımcıyı kınayan açıklamasından sonra bu dizi yayından kalkarsa nasıl bir demokrasi içerisinde olduğumuzu, sayın başbakanın sansür ve kontrol anlayışının nerelere kadar uzandığını göstermesi açısından ilginç olur. Kalkmaması gerekir. Televizyon sahipleri bu uyarıya kulak vermemelidir."

Başbakanın çıkışını anlamsız bulan Çebi, "Osmanlı saray hayatını bugünkü anlayışla değerlendirirseniz bir yere varamazsınoız, harem o gün vardı bugün yok, zaten şimdi toplumda kabul görmez. Kanuni Sultan Süleyman, batılıların Muhteşem Süleyman olarak isimlendirdiği, İslam Dünyası'nın ve Doğunun önemli padişahıdır. Kanuni'nin portresi Amerikan kongre salonunda asılı olan yirmi portre den biridir, dünyanın en büyük kanun yapıcıları arasındadır. Kanuni, Türkiye Cumhuriyeti'nin övüneceği bir padişahtır ama neticede insandır, onu da özel yaşamı vardır." dedi.

Haluk Koç (CHP Parti Sözcüsü): Başbakan'ın 'Muhteşem' çıkışını İnternethaber'e değerlendiren Haluk Koç şunları söyledi: 

"Başbakan, yaşamın her alanına müdahale etme noktasında kendini sınırsız yetkili görüyor. Bu bir televizyon dizisi, bunun senaristi var, yapımcısı var, bunun hepsini kendi dağarcığından eleştiriyor. Kimin ne yapacağına Başbakanın karar verceği bir ortam hazırlamaya çalışıyor. Daha önce başka bir konuyla ilgili "Yargıya talimat verdim" diyen bir başbakan şimdi de bir televizyon dizisi ile ilgili yine yargıya gönderme yapıyor, yargının müdahale etmesini istiyor ve açık bir tehdit de ortaya koyuyor. Televizyon kanalı'nın diziyi yayından kaldırması için örtülü bir baskı oluşturuyor. Eğer dizi yayından kalkarsa, bu ülkede Başbakan'ın istemediği hiçbir şey ne medyada yer alabilir, ne basında tartışılabilir, ne de televizyonlarda yer bulabilir. Başbakan, yargıya, eğlence dünyasına her yere müdahale etmek istiyor."