BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,06
ALTIN 2.466,53
HABER /  DÜNYA

CHP’li Öztrak ATO’yu topa tuttu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, ATO’nun IMF borcunun sıfırlanmasından dolayı hükümete teşekkür içeren billboardlar asmasını ve ilan...

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, ATO’nun IMF borcunun sıfırlanmasından dolayı hükümete teşekkür içeren billboardlar asmasını ve ilan vermesini eleştirerek, “AKP ve Başbakan şakşakçılığı yapacaklarsa bunu kendi binalarından 50 metre aşağıdaki AKP Genel Merkezine geçip oradan yapsınlar” dedi.
Öztrak, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Ankara Ticaret Odası’nın IMF’ye borcun sıfırlanması dolayısıyla Başbakan’a teşekkür içeren billboardlarını eleştiren Öztrak, şunları söyledi:
"Bugün ülkemizde bir kısım sivil toplum kuruluşunun sivilliğini yitirdiğini ve resmileşerek hükümetin borazanı haline geldiklerini üzüntüyle görüyoruz. Bazı kuruluşlar bırakın hükümet nezdinde üyelerinin hakkını aramayı, hükümeti övmeyi görev sayıyor. Bunda kuşkusuz hükümet ve Başbakan’ın otoriter eğilimlerinin ve tek adam olma arzusunun büyük rolü var. Ancak sivil toplum kuruluşlarının başındaki bazı yöneticilerin bu otoriterleşmeye gönüllü kulluğu var ki; bu en başta kendi üyelerine ciddi bir haksızlık oluyor. Bakın bir süredir Ankara sokaklarında duyuru tahtalarında bir ilan var. Aynı ilan iki gün önce çarşaf çarşaf gazetelerdeydi. Ankara Ticaret Odası, hükümetin 2005 yılında aldığı 10 milyar dolarlık IMF kredisinin son taksiti ödendi diye, Başbakan’a ve AKP Hükümetine Ankaralı tüccar ve esnaf adına teşekkür ediyor. Bu ilanlara ödenen paralar nereden geliyor? Ankaralı tüccar ve esnafların ödemekte geciktiklerinde icra kapılarına düştükleri kesinti ve aidatlardan geliyor. Şimdi ATO’ya sormak lazım Senin görevin IMF borcunu ödeyip, esnaf ve tüccarı borca batıran iktidarı övmek midir? Ben bunu merak ediyorum.”
“Ankaralı esnaf ve tüccarın parasıyla Başbakanın cazgırlığını üstlenen ATO yöneticilerine buradan soruyorum” diyen Öztrak, şunları söyledi:
“2002’de bu hükümet iktidara geldiğinde Halk Bankasına borcunu ödeyemeyen esnaf sayısı 60 bin idi, 2012’de bu sayı 260 bine geldi. Bunu da ilan tahtalarına yazacak mısınız? Sadece bu yılın ilk dört ayında protestolu senet tutarı, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 31,5 arttı. Protesto edilen senet miktarı bu dönemde 2,4 milyar TL’ye ulaştı. Bunun 294 milyon TL’si Ankaralı esnaf ve tüccara ait. Bunu Melih Gökçek’in duyuru tahtalarında ne zaman yayımlayacaksınız? Bu yılın ilk dört ayında kapanan şirket sayısı, geçen yılın ilk dört ayına göre, yüzde 27,5 artarak 5 bin 899’a çıktı. Bu kapanan şirketlerin 537’si Ankara’dan. Yani kapanan her 10 şirketten 1’i Ankaralı. Bunu ne zaman Ankara’nın ilan panolarında göreceğiz? Yine bu yılın ilk 4,5 ayında gazetelere verilen icradan satış ilanları, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 75 artarak 17 bin 935’e çıktı. Millet icra dairelerine düştü. Bu icra ilanlarının içinde Ankaralı esnaf veya tüccarın dükkanı, evi, arabası yok mu? Ben merak ediyorum, bunları ne zaman dile getireceksiniz? Ankaralı tüccar ve esnafın gündeminde IMF borcunun ödenmesi yok, onun canını yakan bu rakamlar var. ATO Yönetimi bu rakam ve gerçekleri bir kenara bırakmış üyelerini bu duruma düşüren AKP’ye teşekkür etmiş. Benim bu ATO yönetimine bir önerim var. Eğer ATO yöneticileri; üyelerinin, esnaf ve tüccarın gerçek sorunlarını bir kenara bırakıp, ayaklarının tozuyla AKP ve Başbakan şakşakçılığı yapacaklarsa bunu kendi binalarından 50 metre aşağıdaki AKP Genel Merkezine geçip oradan yapsınlar. Aksi tutum Ankara esnaf ve tüccarını icra kapılarına düşürüp topladığınız paraları iktidara peşkeş çekmek olur."

BAŞBAKAN’N ABD ZİYARETİ
Başbakan Erdoğan’ın ABD ziyaretine değinen Öztrak, "Başbakan, Amerika gezisinde Başkan Obama’yla kırmızı odadaki yemekten sonra başta Suriye olmak üzere pek çok konuda Türkiye’de söylediği türküleri unutuverdi. Daha ABD’ye giderken Cenevre’de barış aramaya yönelik uluslararası girişimleri ‘ipe un sermek’ diye niteleyen Başbakan Beyaz Saray’da ‘beraber ıslandık yağan yağmurda’ şarkısına geçerek, Cenevre’yi önemsediğini belirtti. İşte tam da Başbakanın AKP iktidarının, ABD siyasetinin yörüngesine yeniden girdiğini açıkladığı dakikalarda Türkiye’nin kredi notunun artırıldığına ilişkin kararlar da gelmeye başladı. İlkin Moody’s, dün de JCR ülkemizin kredi notunu yatırım yapılabilir ülke statüsüne getirdi. Bu kararların zamanlaması siyasi arka planlarını açıkça ortaya koyuyor. Buna rağmen biz derecelendirme kuruluşlarının almış olduğu bu kararları Türkiye ekonomisinin çok ciddi potansiyelini yansıttığını düşünüyor ve gecikmiş buluyoruz" diye konuştu.
Hükümete ekonomi açısından uyarılarda bulunan Öztrak, "Bu not artışları ekonomide büyüyen kırılganlıkların görmezden gelinmesine, hatta daha da ağırlaşmasına yol açmamalıdır" dedi. Reyhanlı saldırısında gözaltına alınan 2 kişinin CHP heyetini Suriye’ye götüren kişiler olduğu yönündeki haberlerin anımsatılması üzerine Öztrak, "hükümetin tablo üretmeye kalkması hazin olur. Olay neyse bu ortaya çıkmalıdır. Yaşananlar hükümetin yanlış dış politikası sonucunda acz içinde düşmesidir. Sorumluluğu sağa sola atmak abesle iştigaldir" dedi.
(iha)