BIST 10.188
DOLAR 32,37
EURO 34,66
ALTIN 2.381,92
HABER /  GÜNCEL

CHP'li Aygün yine tartışma yaratacak

Dersim olayları ile ilgili sözleri partide eleştirilere neden olan CHP'li Hüseyin Aygün'den yine tartışılacak açıklama geldi.

Abone ol

Aygün, 1994 yılındaki faili meçhullerden söz ederken ''1935'teki mantık neyse 1994'teki de odur'' dedi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun bünyesinde oluşturulan, terör ve şiddet olaylarına ilişkin alt komisyon, 1994 yılında Tunceli'de faili meçhul cinayetlere kurban gidenlerin yakınlarını dinledi.

Dersim olaylarıyla ilgili yaptığı açıklamalar nedeniyle CHP'de parti içi sert tartışmalara neden olan Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün de komisyon toplantısına katıldı.

Hüseyin Aygün, 1994'te Tunceli'de işlenen faili meçhul cinayetleri, Cumhuriyet'in ilk yıllarında yaşanan Dersim olayına benzetti.

Aygün, şunları söyledi:

"1994 sonbaharında 16 köylü kayboldu. 40 bin kişi göç etmek zorunda kaldı, yüzlerce köylü kayboldu. 1935-36 raporlarında dağınık yapıyla ilgili önemli tezler var. 1994'teki mantık neyse 1935'teki mantık da odur.

 

ÇARKIN'LA GÖRÜŞECEK

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, 1990'lı yıllardaki faili meçhul cinayetlerle ilgili itirafları ile dikkat çeken eski özel harekât polisi Ayhan Çarkın'ı cezaevinde ziyaret etmek için Adalet Bakanlığı'na başvuracak.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme komisyonu üyesi olan CHP'li Aygün, Terör ve Şiddet Olaylarında Yaşam Hakkı İhlallerinin İncelenmesi Alt Komisyonunun son iki toplantısında Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından sorgulandığı ve JİTEM tarafından öldürüldüğü iddia edilen Ayten Öztürk'ün babası Hıdır Öztürk ile 1994 yılında Tunceli Gökçek Köyü Mirik mezrasında gerçekleşen askeri operasyon sonrası kaybolduğu ileri sürülen 7 kişinin yakınları Süleyman Işık ve Cahit Sarıkaya'yı dinletti.

Aygün şimdi de faili meçhul cinayetlerle ilgili itirafları ile dikkat çeken ve şu an Sincan cezaevinde bulunan Ayhan Çarkın'la görüşmek için Adalet Bakanlığı'na başvuru yapacak. Görüşme için izin verilirse Aygün, 90'lı yıllarda çok sayıda operasyonda görev yapan Çarkın'ın anlattıklarını dinleyerek, görüşmenin sonuçlarını Meclis'e taşıyacak.

Aygün ayrıca cezaevinde bulunan gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık'la görüşmek için de Adalet Bakanlığı'na başvuru yapacak.