BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'den şiddet mağduru kadınlar için önerge

CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık, Tanık Koruma Yasası kapsamında şiddet mağduru kadınların yaşadığı sorunların masaya yatırılması için Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

Abone ol

Işık ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinde, Tanık Koruma Kanunu kapsamında olan kadınların yaşadıkları sorunların tespit edilmesi ve toplumun mutlu bireyleri olarak hayata dahil edilmelerini sağlamak için mevcut düzenlemeleri uygulanabilir bir hale getirilmesinin önündeki engellerin kaldırılması amacıyla Meclis araştırması açılması talep edildi.

Önergenin gerekçesinde, Tanık Koruma Yasasından faydalanan şiddet mağduru kadınlar için Tanık Koruma Yasası çerçevesinde verilen yeni kimlik dışında şiddet mağduru kadının, yaşamını sağlayacak düzenlemelerin alt yapısı hazırlanmadığı için bu kadınların mağdur oldukları belirtildi.

Tanık Koruma Yasası kapsamına alınan kadınlara verilen kimlik dışında, bu kadınların yaşamı boyunca edindiği eğitim diplomaları, iş tecrübeleri, edindiği kariyerler, sosyal çevreleri sıfırlandığı için bir başına ortada kaldıkları ifade edilen gerekçede şu ifadeler yer aldı:

“İş edinmeleri, çocuklarının eğitimleri için maddi destek, meslek edindirme kurslarıyla çalışma hayatına katılmalarını sağlamak, çocukları için kreş yardımı, barınma yardımı, çalışmayanlar için uzun süreli maddi destek sağlanması gerekmektedir. Uygulama için gereken altyapı hazırlanmadığı için ve ilgili kurumlar arasındaki uyumsuzluk yüzünden ihtiyacı olan kadına iş verilmesi yönünde hiçbir çalışma yapılmadığından şiddet mağduru kadınlarımız ellerinde yeni kimlikle ortalıkta kala kalmaktadırlar. Elinde işi olmayan ve maddi gücü yetersiz olan bir kadının yalnız başına hayatın zor koşulları altında ezilmesine izin verilmemesi gerekmektedir. Bu amaçla bu durumdaki kadınlarımızın yaşadıkları sorunların çözümü için Meclis’te bir araştırma komisyonunun kurularak araştırılması gerekmektedir.”