BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'den seçim barajı yorumu

CHP'li Atilla Kart, AK Parti'nin seçim barajını yüzde 7-8'e düşürme yönünde bir çalışma yaptığı iddiaları ile ilgili konuştu.

Abone ol

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, AK Parti'nin seçim barajını yüzde 7-8'e düşürme yönünde bir çalışma yaptığı iddialarına, "Yüzde 7-8'lik oranın yüzde 10'dan bir farkı yok. Değişen hiçbir şey yok" dedi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Kart, AK Parti'nin seçim barajını yüzde 7-8'e düşürme yönünde bir çalışma yaptığı iddialarına ilişkin soruları yanıtladı.

"Seçim barajının düşürülmesine ilişkin AK Parti'nin bir çalışma yaptığı iddia ediliyor, ne diyorsunuz?" sorusuna Kart, "Baraj olayı zor bir olay değil. Bunun için zaten anayasa değişikliği yapmaya da gerek yok. Biz AK Parti'nin bu konudaki duyarsız tavrı sebebiyle Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarında bunu bir anayasal zorunluluk haline getirdik. Baraj yüzde 3'ü aşamaz dedik, sıfırlanabilir de dedik. Milli irade diyeceksiniz sabah akşam. Milli iradeye saygı diyeceksiniz. Ondan sonra da milli irade hırsızlığı yapacaksınız, oy hırsızlığı yapacaksınız, oradan besleneceksiniz. Bunun samimiyetle, dürüstlükle bağdaşır bir yönü yok. O sebeple bu söylemleri ciddiye alamıyoruz. O konuda anayasa değişikliğini beklemeden yasal değişiklikle bunu hemen harekete geçirmek mümkündür. Hükümetin elini kolunu bağlayan mı var, hadi kendi teklifini versin, bizim teklifimizi gündeme aldırmıyor. CHP o barajla ilgili olarak getirilecek her türlü teklifleri kayıtsız bir şekilde desteklemeye hazır olduğunu her aşamada Genel Başkan düzeyinde ve Sözcü düzeyinde ifade etmiştir." diyerek cevap verdi.

"O çalışmada dar kapsamlı bölge hususu var, ne diyorsunuz?" sorusuna ise Kart, "Baraj hiçbir kayıt ve şarta tabi tutulmadan kaldırılmalıdır. Bunun dışında seçim sistemi ve siyasi partiler yapılanması bir bütünlük içinde ayrıca değerlendirilmelidir." şeklinde yanıtladı.

Bir basın mensubunun, "Başbakan 'dört dörtlük Aleviyim' dedi, ne diyorsunuz?" sorusuna Kart, "Başbakan'ın sözünün ölçüsü yok, endazesi yok yani Başbakan hakikaten söylemde, hamasette kabul etmek gerekir ki olağanüstü başarılı. Ama aynı Başbakan değil midir ki Alevilerin ibadethanelerinin açılmasını engelliyor. Başbakan'ın samimi olduğuna, dürüst olduğuna inanabilir misiniz? Başbakan bu anlamda yalan söylemekte maharetli olan, demogoji yapmakta maharetli olan bir başbakan. O nedenle Başbakan'ın o söylemini ciddiye almak mümkün değil, inandırıcı bulmak mümkün değil." diyerek cevap verdi.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na ilişkin bir soru üzerine Kart, "AK Parti anayasa yapım sürecinde kilitlendi. O kilitlenmeyi aşmak istiyor. O platformdan kaçmak istiyor." dedi.

"İçişleri Bakanı Gezi Parkı olaylarında polisin hukuksuz bir işlem yapmadığını ifade etti, nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Kart, "Dramatik bir açıklama. Gençlerimiz öldürüldü. İçişleri Bakanı'na pes diyorum." yanıtını verdi.