BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'den Öcalan açılımı: Başarıyı teslim etmeliyiz

CHP'li Mehmet Bekaroğlu, çözüm süreci boyunca kan akmamasının başarı olduğunu belirterek "Kiminse bu başarı, hükümet, Öcalan; teslim etmemiz gerekiyor. Bu güzel bir şey" dedi.

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, Kürt sorununu Adalet ve Kalkınma Partisi, onun yöneticileri ve Cumhurbaşkanı'nın çözemeyeceğini söyledi. 

Çözüm sürecinin geldiği aşamayla ilgili bir soruya Bekaroğlu, şimdiye kadar ölümlerin olmaması, kan akmamasının bir başarı olduğunu vurguladı: "Kiminse bu başarı, hükümet, Öcalan; teslim etmemiz gerekiyor. Bu güzel bir şey."

AK Parti'nin eşitlikçi ve özgürlükçü bir kafaya sahip olmadıklarını ifade eden Bekaroğlu, "Bu soruna da araçsal olarak bakıyorlar. Çözemezler bu işi. Eski Türkiye, nasıl bir milliyetçilik anlayışı vardı ve farklılıkları kabul etmiyordu. Onu bir tek potada eritip tektipleştirmeye çalışıyor idi ise Sayın Erdoğan'ın kafasında da buna benzer bir millet ve milliyetçilik anlayışı var; o da eşitlikçi değildir, o da Kürtlüğü ve Kürtçeyi o bütün içinde bir sorun olarak, bir alt şeyi olarak görür. Ama bir sosyal demokrat parti öyle görmez, görmemelidir. İddia ediyorum; Adalet ve Kalkınma Partisi'nin bu konuyu çözmesi mümkün değil, çözemeyecektir. Bunu çözecek olan program, sosyal demokrat partidir, CHP'dir" dedi.

ÖLÜMLERİN OLMAMASI, KANIN AKMAMASI BAŞARIDIR

Çözüm sürecinin geldiği aşamayla ilgili bir soruya Bekaroğlu, şimdiye kadar ölümlerin olmaması, kan akmamasının bir başarı olduğunu vurguladı.

"Kiminse bu başarı, hükümet, Öcalan; teslim etmemiz gerekiyor. Bu güzel bir şey" diyen Bekaroğlu, baştan bu süreci destekleyen yazılar yazdığını, herkesin desteklediğini hatırlattı.

Elinde silah olan, 30 senedir terör eylemleri yapan bir örgüt bulunduğunu dile getiren Bekaroğlu, "Bu örgütün elinden silahları alırsınız. Bunun muhatabı da elinde silah olandır, onunla konuşursunuz. Bunun için dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Dünyanın değişik yerlerinde böyle olaylar vardır, yaşanmıştır, oturulmuştur, konuşulmuştur; istihbarat örgütü mü, aracı mı; kimse silahları bırakır. O insanlar topluma yeniden nasıl kazandırılacak; af mı olur bilmem ne olur; kaldı ki o konuları da Meclis'te konuşacaksınız. Bu kadar açık ve basittir. 

SOSYAL DEMOKRAT PARTİ ÖYLE GÖRMEZ

CHP iddia ediyor, Adalet ve Kalkınma Partisi, onun yöneticileri ve Sayın Cumhurbaşkanı bu sorunu çözemez. Niye çözemez; çünkü bunlar eşitlikçi ve özgürlükçü bir kafaya sahip değiller. Bu soruna da araçsal olarak bakıyorlar. Çözemezler bu işi. Eski Türkiye, nasıl bir milliyetçilik anlayışı vardı ve farklılıkları kabul etmiyordu. Onu bir tek potada eritip tektipleştirmeye çalışıyor idi ise Sayın Erdoğan'ın kafasında da buna benzer bir millet ve milliyetçilik anlayışı var; o da eşitlikçi değildir, o da Kürtlüğü ve Kürtçeyi o bütün içinde bir sorun olarak, bir alt şeyi olarak görür.

Ama bir sosyal demokrat parti öyle görmez, görmemelidir. Bir sosyal demokrat parti, eşitlikçi bir şekilde yaklaşır. İki ayrı halk varsa ki var. Halk derken yurttaş, vatandaş anlamında söylemiyorum; kültür ve kimlik anlamında söylüyorum. Bunlar eşit haklara sahip olacaktır. Kendi kimliklerini, yaşam tarzlarını yaşarken eşit haklara sahip olacaklardır. Devletle olan ilişkilerde, kamu hizmeti alırken de eşit haklara sahip olacaklardır. Bu böyle olacaksa, hepsi sosyal demokrat ilkeleri içinde gizlidir. İddia ediyorum; Adalet ve Kalkınma Partisi'nin bu konuyu çözmesi mümkün değil, çözemeyecektir. Bunu çözecek olan program, sosyal demokrat partidir, CHP'dir" ifadelerini kullandı.