BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'den cumhurbaşkanlığı için öneri

CHP cumhurbaşkanlığı seçiminin halk tarafından değil yeni bir düzenleme ile yeniden meclis tarafından seçilmesini istedi.

Abone ol

CHP'nin grup toplantısının kapalı bölümünde yeni anayasada cumhurbaşkanı seçimine ilişkin yeni bir düzenleme yapılması önerildi.

Buna göre, Meclis’te yapılacak 3 turlu oylamadan sonuç çıkmazsa, kurultay gibi seçim yapılacak.

CHP’nin basına kapalı Meclis grup toplantısında, milletvekillerine yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili brifing verildi.

Bugün'ün haberine göre CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılmadığı kapalı toplantı, saat 11.30’da gerçekleşti. CHP’nin yeni Anayasa Komisyonu üyesi, Konya Milletvekili Atilla Kart’ın yaptığı sunumda, CHP’nin yeni Anayasa’da cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin önerisi anlatıldı.

FRANSA’DA VAR

Parti uzmanlarının Fransa örneğinden yola çıkarak hazırladığı modele göre CHP, Cumhurbaşkanlığı seçiminin yeniden Meclis tarafından gerçekleştirilmesini öneriyor.

Üç turlu seçimin ardından cumhurbaşkanının seçilememesi durumunda bu kez il genel meclisi üyelerinin katılımıyla seçim gerçekleştirilecek. Buna göre, 550 milletvekili ve il genel meclisi üyeleri bir araya gelerek yeni cumhurbaşkanını seçecek.

CHP kaynakları, modelin ayrıntılarını, “Bir komisyon kurulabilir, TBMM olabilir ya da Ankara’da, örneğin kurultayların yapıldığı gibi bir salonda seçim gerçekleştirilebilir” şeklinde aktardı.

CHP’nin cumhurbaşkanlığı seçimi önerisi, kapalı gruba katılan milletvekillerinde kafa karışıklığına neden oldu. CHP’li milletvekilleri, modeli anlamak için kendi aralarında toplantılar yaptı