BIST 10.277
DOLAR 32,29
EURO 34,75
ALTIN 2.395,88
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'den Başbakan'a Roboski soruları!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a "Roboski katliamının sorumlularının ortaya çıkarılıp yargılanması için herhangi bir çalışma yürütmekte misiniz?" diye sordu.

Abone ol

Tanrıkulu, Başbakan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, "26 Mart 1994 tarihinde, Hava Kuvvetleri'ne ait ikisi F-16, ikisi F-4 olmak üzere toplam 4 savaş uçağı, Şırnak'a bağlı Kuşkonar ve Koçağılı köylerine bombalar yağdırarak, Kuşkonar'da 25, Koçağılı'da ise 13 yurttaşı öldürmüştür. Hava Kuvvetleri'nin uçuş bilgilerini saklaması hem yargıyı ve adalet talep eden mağdurları oyalamış hem de Türkiye'nin AİHM'den mahkûm olmasına sebebiyet vermiştir" diyerek şöyle devam etti:

"Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebini, gerçek dışı beyanatlarla yanıtlamış olan Diyarbakır 2. Taktik Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Malatya Ana Jet Üs Komutanlığı yetkilileri kimlerdir ve haklarında herhangi bir araştırma/ soruşturma başlatılacak mıdır?

Söz konusu tarihte uçuş emri veren komuta kademesindeki isimler kimlerdir ve halen TSK bünyesinde çalışmakta mıdırlar?

Uçuş emri veren, emri uygulayan ve daha sonra uçuş bilgilerini yargıdan gizleyen personel içinde halen görev başında olanlar var mıdır?

Katliamda rol oynayan personelin kaçı daha sonra hangi rütbelerden hangi rütbelere terfi etmişlerdir?

Söz konusu olayda sorumluluğu bulup da halen görev başında olan personel hakkında herhangi bir işlem yapacak mısınız?

11 yıllık iktidarınız boyunca neden bu olayın sorumluları hakkında herhangi bir işlem yürütmediniz?

Her ne kadar AİHM, Türkiye'yi bu konuda mahkûm etmiş olsa da, sorumluların yargılanması gerektiğine de dikkat çekmiştir. Bu bağlamda, tüm sorumluların tespit edilerek konunun yargıya intikal ettirilmesi için gerekli girişimler yapılacak mıdır?

Söz konusu saldırıyla ilgili devletin arşivinde ne tür bilgiler bulunmaktadır?

Sorumluların cezalandırılması için Genelkurmay ve Başbakanlık'ın arşivlerinde, konuyla ilgili tüm bilgi ve belgeleri AİHM'in talebi doğrultusunda adaletin yerini bulması için soruşturmayı yürüten yargı birimleriyle paylaşacak mısınız?

1994 tarihindeki hava saldırısıyla Uludere/Roboski saldırısı hem oluş biçimi hem de suçluların cezasız kalması konusunda benzerlik gösterdiği için, Türkiye'nin Roboski katliamında da mahkûm edilmesi söz konusudur. Roboski katliamının sorumlularının ortaya çıkarılıp yargılanması için herhangi bir çalışma yürütmekte misiniz?"