BIST 10.694
DOLAR 32,22
EURO 34,93
ALTIN 2.427,78
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHPdeki çatlağa Gandi yorumu

Kemal Kılıçdaroğlu, CHP MYK'daki gergin toplantının ardından Önder Sav'a istifa çağrısı yapılmasını değerlendirdi.

Abone ol

CHP Genel Başkanlığına aday olacağını açıklayan İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, ''CHP'nin bölüneceğine inanmadığını'' belirterek, ''Farklı düşünceler olabilir ama bu bölünme sürecini getirmez'' dedi.

Kılıçdaroğlu, Meclisteki makamında gazetecilerle sohbet etti.

Gazetecilerin genel başkanlık adaylığına gelen tepkileri sorması üzerine Kılıçdaroğlu, ''Özellikle bir tepki çok hoşuma gitti. Bir genç toplu taşım aracında yolculuk ederken arkadaşı ona benim aday olduğumu haber veriyor. O da bunu yüksek sesle tekrarlıyor. Bunun üzerine otobüsteki herkes alkışlamaya başlıyor. Olumlu tepkiler geliyor'' diye konuştu.

SAĞLIKLI DOĞUMUN SANCILARI

Kılıçdaroğlu, yarın yapılacak il başkanları toplantısının değerlendirmesinin istenmesi üzerine, uzlaşmanın daha da genişlemesini beklediğini söyledi. Kılıçdaroğlu, süreçte yaşananları ''sağlıklı bir doğumun sancıları'' olarak gördüğünü ifade etti.

Bir başka soru üzerine, Kılıçdaroğlu, ''Özel hayatım kalmadı artık. Çok yoğun çalışıyorum. Zaten yoğun çalışıyordum. Çalışmamın konsepti değişmiş olacak'' dedi.

Aday olacağını açıkladıktan sonra Deniz Baykal ile hiç görüşmediğini, ancak uygun bir ortam olursa görüşebileceğini dile getiren Kılıçdaroğlu, MYK üyeleri ile de birebir temasının olmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu, ''Partinin bölüneceğine inanmıyorum. Farklı düşünceler olabilir ama bu bölünme sürecini getirmez. MYK'nın açıklamasını doğal ve saygıyla karşılamak lazım. Bu işin mihenk taşı kurultay. Olay kurultayda çözülecek'' diye konuştu.

''MÜTHİŞ BASKI VARDI''

Kılıçdaroğlu, bir soru üzerine, partinin yetkili kurullarının oluşumu konularına ''şu kişi seçilsin, bu kişi seçilsin'' diye girmediğini belirterek, ''Önce benim ruhen genel başkanlık adaylığına hazır olmam gerekiyordu. Müthiş bir baskı vardı. Dayanılır gibi değildi. Zamanlama bile bana bırakılmıyordu. 'Hemen, derhal' deniliyordu. Bu süreçte düşüncelerini almam gereken kişiler vardı. Akademisyenlerin de içinde bulunduğu değişik çevrelerle konuştum. Ortak bir karar çıktı. Aday oldum'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Deniz Baykal'a yönelik sözlerini de değerlendiren Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

''Başbakan'a bu söylemi hiç yakıştıramadım. Bel altı vurularak politika yapılmamalı. Politikanızı ona bağladıysanız halka verecek hiç bir şeyiniz yok demektir. Böyle bir süreç oldu diye kurultay yapılmıyor. Biliyorsunuz kurultay tarihi çok öncesinden belliydi.''

Baykal'ın ''genel başkanlık seçiminde uzlaşma aranmasına'' ilişkin sözlerini de anımsatan Kılıçdaroğlu, ''Kimsenin aday olmasının önünde engel yok, herkes aday olabilir. Sayın Deniz Baykal da aday olabilir'' diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, bir başka soru üzerine, ''Sayın Baykal aramasa bile ben giderim, ararım. Ona her zaman saygı duymak, gereğin de ötesinde görevdir. Her zaman bilgisine başvuracağız. Buna benim ihtiyacım var'' dedi.

Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin ''genel başkan seçilirseniz nasıl bir CHP göreceğiz'' sorusuna ''Şu anda bir yorum yapmak istemiyorum. Tarihsel mirasına uygun, çağdaş, dünyadaki sorunları gören, gençleşmiş, halkıyla kucaklaşmış, halka çok daha yakın bir CHP olacak'' karşılığını verdi.

Kılıçdaroğlu, bundan sonraki çalışmalarını da Mecliste sürdürmek istediğini söyledi.